Pull-apart brioche met jam en zeezout

Bij Pasen hoort natuurlijk een fijn paasontbijt. Deze pull-apart brioche met jam is daar perfect geschikt voor: ruim voldoende voor een tafel vol ontbijters, zoet maar niet té, en natuurlijk ontzettend lekker!

Pull-apart brioche met jam

Pull-apart brood

De basis voor dit feestelijke brood is mijn reguliere briochedeeg, maar dan iets aangepast. Wil je liever een melkvrije variant, vervang dan de boter door evenveel olijfolie en de melk door amandel- of havermelk. Het deeg rol je uit, om het vervolgens met gesmolten boter en je favoriete jam te besmeren. Daarna maak je er stapeltjes van, en die stop je in een bakvorm. Op die manier hoef je het brood als het eenmaal gebakken is zelfs niet te snijden!

Pull-apart brioche met jam

Brioche met jam

Voor deze pull-apart brioche heb ik mijn favoriete jam (die officieel geen jam mag heten) gebruikt, namelijk de frambozenversie met minder suiker en meer fruit. Ik houd niet van mierzoete jam, juist meer van iets zure jam, en deze is wat mij betreft dan ook perfect. Zoet genoeg om het brood heerlijk zoet te laten smaken en te contrasteren met het zout, maar niet zo zoet dat je tanden er uit vallen. Ik word overigens niet door Bonne Maman gesponsord om dit te zeggen (was het maar waar!), hiervan staat gewoon altijd een potje bij mij in de koelkast.

Pull-apart brioche met jam

Voorbereiding: 20 minuten
Wachttijd: 3 uur
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor 1 pull-apart brioche met jam:

  • 65 gr roomboter
  • 180- ml melk
  • 300 gr bloem
  • 5 gr gedroogde instantgist
  • 1/4 tl zout
  • 30 gr suiker
  • 1 ei
  • 100 gr van je favoriete jam
  • zoutkristallen zoals fleur de sel of Maldon, naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...



Smelt 40 gram van de roomboter. Voeg wanneer de boter gesmolten is de melk toe en warm die even mee. Doe de bloem in een grote kom. Doe de gist aan de ene kant erbij en het zout aan de andere kant. Strooi de suiker over de bloem. Breek het ei boven de kom en giet het melk-botermengsel erbij. Roer met een siliconen spatel, houten lepel of kneedhaak tot alles net gemengd is. Je hebt nu een enorm plakkerig, klef deeg. Dat hoort zo!

Dek de beslagkom af met plasticfolie en een handdoek en zet weg. Doe je dat op een warme plek, dan zal je deeg na ongeveer anderhalf uur in omvang verdubbeld zijn. Zet je het deeg in de koelkast, dan kun je het tot wel 12 uur laten rijzen. De keuze is aan jou!

Pull-apart brioche maken

Stort na de eerste rijs het deeg op een werkoppervlak dat goed is bestrooid met bloem. Bestrooi ook het deeg flink met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van c.a. 30*50 cm. Smelt de laatste 25 gr boter en kwast de gesmolten boter over de deeglap.

Smeer daarna de jam uit over de deeglap. Snijd het deeg in de lengte in 3 repen, nu heb je 3 repen van 10 cm breed en 50 cm lang. Stapel de repen op en snijd er 5 van 10*10 cm van.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en zet de stapeltjes deeg hier op hun kant in. Dek de bakvorm af met vershoudfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur weer een uur rijzen.

Pull-apart brioche met jam

Pull-apart brood bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak je pull-apart brioche in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Wordt de bovenkant naar jouw smaak te donker, dek de brioche dan af met aluminiumfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.