leuskte recepten voor pasen

Gevlochten brioche met pistache en framboos

Een gevlochten brioche is makkelijker te maken dan je denkt! Deze versie met pistache en framboos is bovendien heerlijk én prachtig.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Toen ik onlangs een gevlochten broodkrans voorbij zag komen voor Pasen, leek het me meteen leuk om er ook eentje te maken. Dat werd deze gevlochten brioche. Een feestelijk, rond brood gevuld met frambozen, pistachenoten en – gamechanger – pistachepasta.

Gevlochten brioche

Gevlochten brioche

Ik wilde met pasen sowieso al een brioche met deze vulling maken, maar omdat we ook gerookte zalm bij het paasontbijt wilden eten, viel deze combinatie toch af. Omdat ons gezin inmiddels uit 4 briocheliefhebbers bestaat, was die eerste brioche echter voor het einde van eerste paasdag al op.

Dus bakte ik samen met onze zoon nog een ronde brioche: de helft een krans van bolletjes die hij in elkaar zette, en voor “de grote mensen” deze gevlochten brioche met pistache en framboos.

Gevlochten brioche

Zelf brioche bakken

Dat betekent dus dat ik een half recept briochedeeg gebruikte. Dat vind ik ook ideaal, anders zit je met een enorme berg zoet brood en die krijg je anno 2021 een stuk minder makkelijk uitgedeeld dan vroeger. Van de andere helft van het deeg kun je bijvoorbeeld lekkere hamburgerbroodjes maken. Of je maakt natuurlijk gewoon twee gevlochten brioches. Net wat jij fijn vindt.

In dit recept ga ik uit van briochedeeg volgens mijn recept, dat de eerste rijs al heeft gehad. Dus loop dat recept even na voor je de frambozen uit de vriezer trekt.

Pistachepasta en frambozen

De pistachepasta kochten wij al een hele tijd geleden op Sicilië. Ik kwam er laatst tot mijn vreugde achter dat Oil & Vinegar het ook heeft! Je kunt de pistachepasta ook vervangen door lemon curd, dan krijg je een wat frissere gevlochten brioche. Je kunt trouwens ook nutella gebruiken.

Zo maak je 1 gevlochten brioche met pistache en framboos:

  • Wachttijd: 1 uur 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1/2 recept briochedeeg (ca. 425 gram deeg)
  • 3 el pistachepasta
  • 50 gr bevroren frambozen
  • 40 gr pistachenoten

Zo maak je het

Sla de lucht uit het gerezen deeg en rol het uit tot een plak van ongeveer 25 * 35 cm. Besmeer de plak met de pistachepasta, op 1 cm van de lange rand na. Wees gul: er moet overal pistachepasta zitten. Kom je net iets te kort, neem dan zeker een beetje extra.

Brioche met pistache en framboos

Crush dan de frambozen tot kleine stukjes en strooi ze over de pistachepasta. Hak de pistachenoten grof en strooi die er ook overheen.

Rol dan het briochedeeg vanaf de lange kant op. Je houdt dan een rol van ongeveer 35 cm lang over.

Brood vlechten

Leg die met de naad naar beneden op je werkvlak en snijd hem in de lengte door. Je hebt nu als het goed is twee slierten deeg van ongeveer 35 cm lang.

Leg ze met het snijvlak naar boven. Plak het deeg bovenaan weer aan elkaar en wikkel dan de deegslierten om elkaar heen. Zorg dat het snijvlak steeds bovenop blijft.Plak ook de uiteinden van de vlecht weer aan elkaar.

Vorm dan de krans door de uiteinden naar elkaar toe te brengen en het het deeg vast te duwen. Probeer te zorgen dat er ook op de plek waar het deeg samenkomt vulling bovenop zit.

Leg de krans op een met een bakmat of bakpapier beklede bakplaat en laat het onder een theedoek rustig 45 minuten rijzen.

Gevlochten brioche met framboos en pistache

Verwarm dan de oven voor op 180 graden en bak de gevlochten brioche 15-25 minuten mooi goudbruin. Die baktijd is vrij ruim genomen, omdat ovens nogal verschillen en je natuurlijk gaar brood wilt dat niet verbrand is.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt