Brioche

Brioche

Een makkelijk recept voor brioche. Sterker nog, met dit recept kán je brioche niet mislukken. Zelf brioche bakken was nog nooit zo makkelijk!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een recept voor brioche dat zo makkelijk is, dat het mij nog nooit gelukt is om het te laten mislukken. Een recept dat bovendien ontzettend flexibel is: of je het deeg nu een uur of een hele nacht laat rijzen, of je er nu bolletjes, chocoladebroodjes of een groot brood van maakt: dit recept LUKT ALTIJD.

Brioche

Makkelijk recept voor brioche

Brioche maken vind ik eerlijk gezegd nog makkelijker dan brood bakken. Waar bij brood de textuur wisselend kan zijn en bovendien sterk afhankelijk is van wat je wilt – grof zuurdesembrood of juist zachte witte bolletjes – is dat bij brioche een stuk overzichtelijker: een fijne, gele binnenkant, een glanzende buitenkant en natuurlijk een lichtzoete smaak.

Brioche

Zelf brioche bakken

Deze brioche smaakt fantastisch met bijvoorbeeld ricotta en jam erop, maar geroosterd is hij heerlijk bij paté. Bruikbaar voor zowel het paasontbijt, het kerstontbijt als het kerstdiner!

Brioche met of zonder melk

Elders op deze website vind je al een recept voor brioche. Een melkvrije variant zelfs. Al experimenterend met deze chocolade-caramelbroodjes, ontstond echter dit makkelijk brioche recept. Nog eenvoudiger te maken, nog beter van smaak. Ook deze brioche maak je eenvoudig zonder melk: vervang de melk door amandelmelk en de boter door extra vierge olijfolie.

Als je wilt kun je trouwens een kwart van de bloem vervangen door een volkorenvariant. Daar wordt je brioche wel iets minder mooi geel van.

Zo maak je 1 brioche:

  • Voorbereidingstijd: 1 uur 55 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 240 ml melk
  • 40 gr roomboter
  • 400 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 1/4 tl fijn zout
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • desgewenst: 25 gr boter

Zo maak je het

Zelf brioche bakken – een makkelijk recept

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Houd één eetlepel ei apart. Voeg de melk met boter, suiker en de rest van het ei aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg. Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar. Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg gedurende minimaal een uur ongestoord rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Makkelijke brioche

Vet een broodvorm in. Stort het deeg op een met bloem bekleed werkblad. Het deeg is redelijk plakkerig, dus zorg dat ook je handen goed bestrooid zijn met bloem. Verdeel dan het deeg in acht gelijke bolletjes.

Doe die in de ingevette bakvorm. Dek af met een theedoek en laat nogmaals 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Kluts na de tweede rijs het achtergehouden ei met een tl water en bestrijk de brioche hiermee. Bak de brioche gedurende 25-30 minuten mooi goudbruin en gaar.

Laat je brioche afkoelen op een rooster. Als je wilt kun je de afkoelende brioche bestrijken met zachte of gesmolten boter, voor extra mooie glans.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt