Brioche

Brioche

Elders op deze website vind je al een recept voor brioche. Een melkvrije variant zelfs. Al experimenterend met deze chocolade-caramelbroodjes, ontstond echter dit briocherecept. Nog makkelijker te maken, nog beter van smaak. Ik heb het nog niet in een melkvrije versie geprobeerd, maar ik zie geen enkele reden waarom je de boter niet door olijfolie zou kunnen vervangen voor een melkvrije variant.

Brioche

Brioche maken vind ik eerlijk gezegd nog makkelijker dan brood bakken. Waar bij brood de textuur wisselend kan zijn en bovendien sterk afhankelijk is van wat je wilt – grof zuurdesembrood of juist zachte witte bolletjes – is dat bij brioche een stuk overzichtelijker: een fijne, gele binnenkant, een glanzende buitenkant en natuurlijk een lichtzoete smaak.

Deze brioche smaakt fantastisch met bijvoorbeeld ricotta en jam erop, maar geroosterd is hij heerlijk bij paté. Bruikbaar voor zowel het paasontbijt, het kerstontbijt als het kerstdiner! Als je wilt kun je overigens tot een kwart van de bloem vervangen door een volkorenvariant. Daar wordt je brioche wel iets minder mooi geel van.

Brioche

Zo maak je 1 brioche:

  • Voorbereidingstijd: 1 uur 55 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 240 ml melk
  • 40 gr roomboter
  • 400 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 1/4 tl fijn zout
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • desgewenst: 25 gr boter

Zo maak je het

Voorbereiden van de brioche

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Brioche

Houd één eetlepel ei apart. Voeg de melk met boter, suiker en de rest van het ei aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg. Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar. Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg gedurende minimaal een uur ongestoord rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Brioche

Bereiden van de brioche

Vet een broodvorm in, of bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het gerezen briochedeeg in de gewenste vorm en leg het in de vorm of op de plaat. Dek af met een theedoek en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Kluts het achtergehouden ei met een scheutje water en bestrijk de brioche hiermee. Bak de brioche gedurende 25-30 minuten mooi goudbruin en gaar.

Laat afkoelen op een rooster. Als je wilt kun je de afkoelende brioche bestrijken met zachte of gesmolten boter, voor extra mooie glans.

Tip

Wil je een extra mooie brioche? Verdeel dan het deeg na de eerste rijs in acht gelijke bolletjes. Doe die in een ingevette bakvorm en laat je brioche zo voor de tweede keer rijzen. Bak vervolgens zoals hierboven beschreven.

 
Brioche

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 15 december 2016

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply