De beste ontbijtjes

Black FridayBlack Friday

Aan het einde van de themaweek ontbijtjes natuurlijk nog een overzicht van de beste ontbijtjes! Mijn persoonlijke top 5 vind je hier.

Ik ben dol op uitgebreid ontbijten, zeker in het weekend. De beste ontbijtjes hieronder zijn dan ook zeker wat meer werk dan muesli uit een pak schudden en er melk bovenop gooien of een beschuitje smeren. Dat neemt niet weg dat ze wat mij betreft de moeite meer dan waard zijn. Probeer ze dus vooral! En heb je een keer geen zin in veel werk op de vroege morgen? Neem dan gewoon lekker een afbakcroissant of een beschuitje. Dat doe ik ook.

1. Wafels

Sinds ik dit jaar op mijn eerste moederdag een wafelijzer kreeg, vind ik wafels het allerleukste en meest feestelijke ontbijt. In de afgelopen maanden hebben we al heel wat geëxperimenteerd met verschillende wafelrecepten.

Wat at Em - eetdagboek 19

Zo maakten we bijvoorbeeld gegiste wafels, chocolate chip wafels en ook deze volkorenwafels met bosbessen. En van allemaal zijn die laatste wat mij betreft toch wel de beste. Crispy, fruitig en op en top feestelijk!

Wat at Em - eetdagboek 28

2. Oatmeal latte

Comfort food uit een kopje, een oatmeal latte. Extra romige havermout met espresso met een lichtzoete schuimlaag en wat granola er bovenop.

Wat at EM - eetdagboek 14

Iets meer werk dan een gewoon bordje havermout, maar de tijdsinvestering meer dan waard! Zeker bij wat frisser weer staat dit ontbijtje vrijwel ieder weekend op ons menu.

Een foto die is geplaatst door Em’s Real Food (@emsrealfood) op

Alle pancakerecepten uit All Day Breakfast zijn hier inmiddels de revue gepasseerd. Ook deze superfluffy pancakes waren een megahit. De makkelijkste en lekkerste blijven echter deze bananenpancakes met gecaramelliseerde banaan!

Wat at EM - weekmenu 7

 

4. Nasi Lemak

Tijdens onze honeymoon in Indonesië en Maleisië kon het ontbijt ons niet genoeg rijst hebben. Al in het vliegtuig van Malaysia Airlines genoten we van de nasi lemak met garnalen en gedroogde visjes, en in Indonesië aten we het liefst elke dag nasi goreng. Na een waanzinnig ontbijtbuffet in Maleisië (rendang van lamsschenkel en daarna chocoladefontein anyone?) waren we voorgoed om: rijst met iets pittigs is een heerlijke begin van de dag! Sindsdien ontbijten we regelmatig Aziatisch.

Nog steeds met stip op één staat voor ons nasi lemak. Hebben we minder tijd, dan vind ik deze kokosrijst met sambal tomat en perfect alternatief. Liever Indonesisch? Probeer dan eens deze nasi goreng. Natuurlijk zijn al deze pittige en hartige ontbijtjes ook prima geschikt als lunch of diner!

How it's made - nasi lemak

5. Granola

Tot niet zo heel lang geleden had ik een lichte granolamaakfobie. Als echte early adopter in de keuken stond ik nl al ergens in 2009 zelf granola te maken, en die was niet lekker. Vermoedelijk was het recept niet zo top, maar in ieder geval vond ik het resultaat veel te zoet, en niet lekker omdat de bruine amandelen waren meegebakken. Sindsdien weet ik dat ik bruine amandelen alleen ongeroosterd lekker vind.

Die kennis kwam goed van pas nadat ik besloot toch weer eens granola te maken. Het begon met de banaangranola uit All Day Breakfast, en al snel volgde de olijfolie-zeezoutgranola. Die laatste is een grote favoriet hier in huis, en elke paar weken zit er wel weer een batch in de oven.

De olijfolie-zeezoutgranola uit #alldaybreakfastboek is echt goddelijk @tltthelittlethings! #breakfast #vegan

Een foto die is geplaatst door Em’s Real Food (@emsrealfood) op

Het was natuurlijk wel mijn eer te na om alleen granola volgens recepten van anderen te maken. Na enig experimenteren rolde dan ook deze pindakaasgranola uit mijn keuen. En ik moet zeggen: ik ben héél tevreden met het resultaat. Knapperig, een tikje hartig maar ook zoet, en hij vormt door de pindakaas mooie, krokante klontjes! Het recept is voldoende voor een flinke bus vol, dus als je deze granola eenmaal gemaakt hebt, ben je met wat yoghurt en fruit voor een paar weken onder de pannen.

De beste ontbijtjes

Nog meer van de beste ontbijtjes

Zin in nog iets anders? Probeer dan eens bananenbrood, brood met salmorejoovenwentelteefjes of melkvrije brioche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.