Pindakaasgranola

Deze pindakaasgranola is lekker crunchy en een beetje hartig. De pindakaassmaak overheerst niet, maar is zeker wel aanwezig. Door de combinatie met kardemom en honing krijgen de havervlokken een volle smaak. Met yoghurt en vers fruit erbij een fantastisch ontbijt.

Zelf granola maken

Zelf granola maken vond ik altijd maar spannend, tot ik de banaangranola uit All Day Breakfast ontdekte. Dit mislukt hier nooit. Nóg lekkerder vinden wij de olijfolie-zeezoutgranola uit hetzelfde boek, en ook die mislukte hier gelukkig tot nu toe nooit. Maar toen onlangs de maple syrup door de warmte was gaan gisten, moest ik iets anders verzinnen. De granola was namelijk op. Onze AH verkoopt geen maple syrup en een half uur fietsen voor mijn granola gaat me nét iets te ver. Goede raad was gelukkig niet duur: het werd dus pindakaasgranola.

Deze pindakaasgranola werd dus een beetje uit nood geboren, maar hij bleek overheerlijk. De basis haalde ik uit dit recept, maar ik heb meer veranderd dan hetzelfde gelaten. Natuurlijk kun je zelf ook weer van harte tweaken aan dit recept.

Kruidige granola

De kardemom geeft de pindakaasgranola een beetje extra kick. In veel granola’s wordt kaneel gebruikt, en hoe lekker dat ook is, op den duur vind ik het toch een beetje saai worden. Kardemom is weer lekker anders en geeft een heel eigen smaak.

Welke pindakaas?

Voor de pindakaasgranola gebruikte ik Nuts About Nature 100% pindakaas. Die is supervloeibaar, heel anders dan gewone supermarktpindakaas of Calvé. Op brood vind ik ‘m eerlijk gezegd minder lekker, omdat er ook geen zout in zit. Het vloeibare valt prima mee te lezen, maar ik ben dol op pindakaas met vruchtenhagel op brood. Dan – of met iets anders zoets – is een beetje zout onontbeerlijk. Hierna dus zeemansboter proberen. Voor de pindakaasgranola is een vloeibare pindakaas overigens perfect, want dat mixt een stuk makkelijker dan van die stugge pindakaas. Ik gebruikte wel meer zout bij deze pindakaas. Voeg dus een flinke snuf zout extra toe als je ook voor deze pindakaas kiest.

Ik voegde na het bakken nog wat appel-bananen- en ananaschips toe. Geen gefrituurde, maar gedroogde. Die passen perfect bij de granola, maar nodig is het zeker niet. Je kunt natuurlijk ook gedroogd fruit gebruiken.

Zo maak je een grote pot pindakaasgranola:

  • Kooktijd: 25 minuten
  • 200 gr grove haver- of speltvlokken (je kunt ook havermout gebruiken, maar ik vind de bite van grove vlokken lekkerder)
  • 60 gr noten en pitten (ik gebruikte 30 gr pompoenpitten en 30 gr gemengde noten)
  • 5 kardemompeulen
  • 1/4 tl zout
  • 60 ml/60gr pindakaas
  • 40 ml honing
  • evt. gedroogd fruit of fruitchips

Zo maak je het

Granola voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met de kardemom: vijzel tot de zaadjes uit de peulen komen. Vijzel de zaadjes tot je een fijn poeder hebt. Je houdt ongeveer een halve theelepel poeder over.

Meng de havervlokken, pitten, noten zout en kardemom in een grote kom door elkaar. Meet de pindakaas af in een maatbeker, samen met de honing. Roer ze samen even los.

Pindakaasgranola

Pindakaasgranola maken

Meng dan het pindakaasmengsel met de droge ingrediënten. Dit gaat goed met een pollepel, of met natgemaakte handen. Anders wordt het een enorme kleefboel. Dit is wel even een klusje, want in verhouding heb je veel droge ingrediënten. Neem dus rustig even de tijd om het pindakaasmengsel daar gelijkmatig doorheen te werken.

Pindakaasgranola

Granola bakken

Spreid de granola uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 12-15 minuten, of tot de granola goudbruin ziet. Roer halverwege even om met een spatel. Laat de pindakaasgranola helemaal afkoelen voordat je er gedroogd fruit of fruitchips doorheen roert.

Tips:

  • Gebruik je stugge pindakaas of wil je de honing wat vloeibaarder hebben, verwarm dan de pindakaas en de honing samen in een (glazen) maatbeker een beetje, zodat je een lekker vloeibaar geheel krijgt.
  • Laat je pot granola niet vallen. En maak geen typo’s in je tweets :S

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt