De oerversie van dit recept voor bananencake met zaden en noten kreeg ik jaren geleden van een goede vriendin. Inmiddels heb ik het zelf zo vaak gemaakt en aangepast dat het, afgezien van de bananen, nauwelijks meer op het origineel lijkt, maar nog steeds is deze cake uitermate geschikt als ontbijt, bij de thee en als dessert.
Smeuïg bananenbrood
Door de verhouding tussen droge en natte ingrediënten blijft deze cake mooi smeuïg. Verwacht dus geen kruimige binnenkant zoals bij een roombotercake, maar een bijna brownie-achtige zachtheid.
Gezonde bananencake
De cake bevat weliswaar suiker en boter, maar aangezien de overige ingrediënten allemaal écht gezond zijn, durf ik dit ook als gezond ontbijt op tafel te zetten, zeker met wat vers fruit erbij. Met een lik zoute roomboter is deze cake trouwens ook heerlijk…. Hoe dan ook zitten de bananen vol kalium en tryptofaan (voor een lage bloeddruk en een goed humeur), de noten en zaden vol onverzadigde (dus goede) vetten en de havermout en het volkorenmeel vol vezels.
Bananenmuffins
Met de onderstaande hoeveelheden bak je een forse cake of twaalf flinke muffins. Je kunt de hoeveelheden natuurlijk ook gewoon halveren als dit je te veel lijkt.
Zo maak je cake van ca. 1,5 liter of 12 muffins:
- Kooktijd: 1 uur 20 minuten
- 4 (over)rijpe bananen
- 90 gr zachte boter
- 100 gr suiker
- 100 gr havermout
- 200 gr volkorenmeel
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 80 gram gemengde ongezouten zaden (ik gebruikte pompoenpitten en maanzaad) en gehakte noten (bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen en/of walnoten)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een handmixer of keukenmachine klaar. Doe de suiker en de boter in de mengkom en klop ze samen tot het mengsel schuimig en bleek geworden is, dat duurt ongeveer 3 minuten.
Voeg de bananen in grove stukken toe en klop weer tot je een vrijwel glad mengsel hebt (het wordt nooit helemaal glad). Voeg de eieren toe en klop weer tot alles glad is.
Doe de havermout, het volkorenmeel, het bakpoeder en het zout in een kom en schep even om. Spatel dan een derde van dit mengsel door het bananenmengsel. Als dit vrijwel is opgenomen, voeg je weer een derde toe, en zo verder tot het meelmengsel is toegevoegd. Spatel vervolgens de zaden en noten door het beslag, maar houd een handje daarvan achter.
Vet een cakevorm in en doe het beslag daarin. Bestrooi met de achtergehouden zaden en noten. Bak een grote cake in 45-55 minuten en muffins 25-35 minuten – de tijd hangt sterk van de oven af. De cake is klaar wanneer hij goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt. Stort de cake op een rek en laat afkoelen: pas als hij echt niet meer warmer dan lauw aanvoelt kun je er zonder rommel plakken van snijden.
Als je de cake in een afgesloten trommel bewaart, blijft hij zeker vier dagen goed.
Tip:
Ook frambozen zijn heerlijk in deze cake of muffins. Ongeveer 100 gram (diepvries)frambozen toevoegen wanneer je de noten toevoegt is alles wat je hoeft te doen.
banaan | bananen | bananenbrood | cake | dreumesproof | eten met kinderen | Peuterproof | Zwangerproof
Elma zegt
Kan ik ook speltmeel gebruiken ipv volkoren?
Em's Real Food zegt
Goede vraag Elma! Ik heb deze bananencake nooit met speltmeel gemaakt, maar mijn ervaring met ander bananenbrood is dat je volkorenmeel prima kunt vervangen door een andere meelsoort. Gewoon proberen, zou ik zeggen! Laat je weten of het gelukt is?
Praet Jeannine zegt
Bij mij is het goed gelukt met speld meel, heb er nog wat fondand chocolade in stukjes bijgedaan.
Emma van der Deijl zegt
Ohh dat klinkt ook heerlijk, chocolade er doorheen!