Kerstontbijt 2016

Black FridayBlack Friday

Naast een mooi kerstdiner is een lekker kerstontbijt wat mij betreft echt nodig voor het kerstgevoel. En het is uiteraard ook nog eens het fijnste begin van je kerstdag. Wij kerstontbijten dit jaar natuurlijk met beschuit met muisjes, maar daar laten we het niet bij.

Kerststol

Ik ben dol op kerststol, dus ook die hoort er wat mij betreft echt bij. Vroeger hadden we altijd kerststol met een laag witte chocolade erop, dat was echt de allerlekkerste, maar ook gewone vind ik heerlijk. Met dik boter erop, hmmmm!

Kerstontbijt 2016

  • Een hele kerststol is vaak echter nogal veel voor twee personen. Ik was dan ook blij met de tip die ik las om van overgebleven kerststol broodpudding te maken. Dat bracht me op het idee om ovenwentelteefjes van kerststol te maken. Het recept voor gewone ovenwentelteefjes vind je hier. Voor extra kerstgevoel is het lekker om cranberry’s te gebruiken, en de suiker aan te vullen met een halve theelepel kaneel.
  • Geen fan van amandelspijs? Maak dan brioche voor je kerstontbijt. Helemaal niet moeilijk, het recept vind je hier. Liever een melkvrije variant? Die vind je hier. Serveer en besmeer met wat je maar lekker vindt. Mijn favoriet is ricotta met frambozenjam of peer. Van overgebleven brioche maak je natuurlijk net zo makkelijk ovenwentelteefjes.
  • Ook wafels kunnen wat mij betreft niet ontbreken aan een luxe kerstontbijt. Deze banaan-kaneelwafels zijn al heerlijk winters, en als je ze serveert met cranberrycompote en een schepje crème fraîche of ricotta al helemaal.
  • Kook voor de compote 300 gram (diepvries)cranberry’s met 50 ml rode port in tot de cranberry’s barsten. Proef en maak op smaak met suiker of maple syrup naar smaak. Deze cranberrycompote is natuurlijk ook heerlijk bij de brioche!
  • Liever pancakes dan wafels? Dan mogen deze chocolate chip pancakes bij je kerstontbijt niet ontbreken! Heerlijk luxe door de stukjes chocolade, en extra lekker met de cranberrycompote hierboven.
  • Ook iets hartigs bij je kerstontbijt? Oeufs en cocotte zijn feestelijk, gemakkelijk te maken en altijd lekker. Dat is in Nederland inmiddels ook ontdekt: overal duiken variaties op, met geitenkaas, zalm, spinazie, tomaat, noem maar op. Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met ingrediënten, maar als ik een tip mag geven: per potje een eetlepel crème fraîche en een eetlepel (truffel)paté.
  • Mijn ultieme ontbijttip voor kerst is misschien wat meer werk dan ik nu zelf zie zitten, maar luxer en decadenter dan deze chocolade-caramelbroodjes ga je het niet vinden. Hier hoeft niks bij of naast, ze zijn compleet van zichzelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.