cadeaus foodies december

Oatmeal Latte

Deze oatmeal latte combineert superromige havermout met (plantaardig) melkschuim, koffie en granola. Een hemels ontbijtje!

Een havermout latte? Van havermelk ofzo? Dat waren een beetje de eerste gedachten die door mijn hoofd schoten toen ik de term oatmeal latte las. Het was echter een recept van How Sweet It Is, dus het viel allemaal reuze mee, het was gewoon een heerlijk romig ontbijt, mét koffie.

Oatmeal latte

De oatmeal latte is overigens uitgevonden in Breckenridge, Colorado, door Johanna Hirschboeck, die daar koffietent Cuppa Joe runt en wordt ook wel flat white porridge genoemd.

Ontbijten met oatmeal latte

Het lijkt misschien wat vreemd om je havermout en je latte in één mok te kieperen, maar dit is echt een geweldig ontbijt. Je combineert in feite superromige havermoutpap met melkschuim, koffie en granola!

Oatmeal latte

Inmiddels heb ik het recept wat aangepast en ook de hoeveelheden wat verminderd. Zoals je hem hieronder aantreft, vinden wij de oatmeal latte het allerlekkerst. We gebruiken per persoon 1 shot espresso uit onze Jura (met boontjes) en schuimen de melk ook met de Jura op. Het is dus wel belangrijk dat je goede espresso en een melkopschuimer hebt! Wil je minder koffiesmaak, verdeel van 1 shot espresso over 2 mokken.

Koffie met zelfgemaakte granola

Voor de granola bovenop gebruik ik altijd de olijfolie-zeezoutgranola uit All Day Breakfast van Denise Kortlever. Wij vinden deze granola allebei echt idioot lekker, zeg maar gerust: we zijn verslaafd. Dus weet waar je aan begint als je deze granola gaat maken.

Oatmeal latte

Het maken van deze oatmeal latte duurt wel iets langer dan gewoon je bakje havermout in de magnetron zetten of yoghurt en fruit mixen, dus wij eten dit eigenlijk alleen in het weekend. Heb je ‘s morgens echter 20 minuten tijd om een pannetje en je melkopschuimer in de gaten te houden, dan is dit echt een aanrader.

Oatmeal latte met fruit

Liever ook nog fruit in je ontbijt? Geen probleem! Oatmeal latte met appel is, hoe bizar het misschien ook klinkt, alsof je ontbijt met koffie met appeltaart! En omdat banaan en chocola met koffie nu eenmaal altijd een goed idee is, heb ik ook daar een oatmeal latte mee gemaakt.

Zo maak je oatmeal lattes voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 300 ml melk (mag uiteraard plantaardig zijn)
  • 50 gr havermout
  • 1/8 tl zout
  • 1/8 tl kaneel
  • 1,5 el lichtbruine (riet)suiker of 2 el maple syrup
  • 2 shots espresso 
  • granola voor de topping

Zo maak je het

Doe de havermout met het zout, de kaneel en 180 ml melk in een pannetje en verwarm zachtjes terwijl je af en toe roert. Schuim ondertussen de overige 120 ml melk op. Doe ongeveer 2/3 van de opgeschuimde melk ook bij de havermout. Zorg dat de overblijvende 1/3 echt alleen schuim is.

Blijf de havermout verwarmen en roeren tot het geheel superromig is. Roer dan het melkschuim en de suiker of maple syrup door de havermout.

Oatmeal lattes maken

Verdeel over twee mokken en giet in elke mok een (of een half) shot espresso. Bestrooi met wat granola en serveer met een lepeltje erin.

P.S. De link naar het boek is een zogenaamde affiliate link. Dat betekent dat als je het boek via die link koopt, ik een klein percentage commissie krijg. Kost je niks extra, en ik kan niet zien wie het gekocht heeft.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt