Na 20 jaar als francofiel is de leukste trip naar Frankrijk kiezen onbegonnen werk: waren het de keren dat ik er studeerde, de reis van 10 weken (!!) met een tentje achterin een oude Volvo die ik er met mijn man maakte, bewapend met de Lonely Planet (10.000 kilometer gereden!), de zakenreis van een dikke week naar Bordeaux, de laatste keer Parijs (alles al gezien dus lekker slenteren)? Ik zou het werkelijk niet weten.
Maar tips, die heb ik dus, in overvloed!
- Frans en de Fransen
- Mijn favoriete Franse steden
- Kamperen in Frankrijk
- Huisjes in Frankrijk
- Hotels in Frankrijk
- Uit eten in Frankrijk
- Vervoer in Frankrijk
- Fietsen in Frankrijk
Frans en de Fransen
Om te beginnen: de Fransen. Die zijn NIET lomp/onaardig/weetikveel. Wat ze wél zijn, is beleefd. Plus onzeker over hun Engels. Sterker nog: er zijn nog heel veel Fransen die niet of nauwelijks Engels hebben geleerd.
Daar wringt de schoen: Nederlanders zijn over het algemeen véél te onbeleefd voor Franse begrippen. En beginnen in het Frans helpt écht.
Dus hup, leer jezelf (en ook meteen je kinderen, als je die hebt) even bonjour, s’il vous plaît, merci en au revoir uitspreken. Geen moeite, groots effect, zeker als je ook “une table pour ** personnes” en “deux baguettes” fatsoenlijk je strot uit krijgt. Gegarandeerd breek je hier het ijs mee, en als je daarná zegt dat je geen Frans spreekt, is dat zelden een probleem. Wil niet zeggen dat ze dan op Engels overgaan, want veel Fransen kúnnen dat daadwerkelijk niet, en degenen die het wel kunnen, zijn er vaak – wederom in tegenstelling tot Nederlanders – uitermate onzeker over. Google Translate is je vriend.
Mijn favoriete steden in Frankrijk
Met stip op 1: Montpellier. Een nog altijd redelijk onontdekte parel in het diepe Zuiden. Ik emigreerde er op mijn 18e naartoe zonder er ooit geweest te zijn en dat was de beste beslissing OOIT. Studentenstad bij uitstek, 300 dagen zon per jaar, al het moois dat het zuiden te bieden heeft.
Zelfde vibe, bijna net zulk lekker weer en een stukje dichterbij: Bordeaux.
Om de hoek voor veel Nederlanders (en alle Belgen): Lille.
Ook in het Noorden, chille vibe, prachtige architectuur, allemaal ter ere van een Poolse koning: Nancy.
Daar om de hoek, met een geweldige dependance van het Centre Pompidou: Metz.
In de buurt: Straatsburg, de onbekende parel in de Elzas.
De poort naar het Zuiden, met een fantastische eigen eetcultuur: Lyon
Stad aan het strand: Nice
Andere kant van het land, maar nog altijd in het zuiden. Prachtig oud, reden om naar Frankrijk af te reizen: Carcassonne.
Om Parijs kan ik natuurlijk niet heen, en dat wil ik ook helemaal niet. Hoewel ik er al vaak geweest ben, laat ik het geven van tips graag over aan de pro: Mara Grimm heeft een uitstekend boek geschreven over eten in Parijs!
Kamperen in Frankrijk
Ik heb 1 term voor je: camping municipal. Dat klinkt je misschien treurig en armoedig in de oren, maar niets is minder waar. Sterker nog, in die 10 weken met de tent achterin de Volvo, waren alle écht fijne campings municipaux.
Daarmee wil ik niet beweren dat ze allemaal fantastisch zijn. Zeker niet. Maar een heel groot deel is dat wél. Schoon, met goed sanitair en uitstekende voorzieningen. En, niet onbelangrijk: goedkoop.
Kijk, ben je op zoek naar een zwemparadijs met animatieteams en aanverwant gedoe, dan moet je zéker iets ander zoeken (bijvoorbeeld deze: vroeger een knusse tentencamping met scharrelende kippen, nu een asfaltvlakte voor caravans), maar als je gesteld bent op een beetje rust, dan is de camping municipal the place to go.
Maak je trouwens geen zorgen over dat zwembad: in veel plaatsen is het zwembad van het dorp ook dat van de camping. Of de camping ligt aan een meer of de zee, wat natuurlijk nog veel leuker is!
Een huisje boeken in Frankrijk
Weer één term voor je: Gîtes. De. France. Ja, de zoekfunctie is voor sommige delen van het land totaal ruk. Ja, de website is deels in het Frans. Maar nérgens vind je zo’n variatie aan huizen, en ik doorgaans is dit (veel) goedkoper dan elders boeken.
Sterker nog, dankzij deze site huurden wij ooit voor het eerst een huis in de Provence: overal dik boven de €1500 voor een week in juni (dit was in 2012), hier €900.
Ook deze zomer betalen we voor een huis in de Provence met 2 slaapkamers, een enorme omheinde tuin én een privézwembad minder dan voor een weekje stacaravan op een camping in Zeeland. I rest my case.
Hotels in Frankrijk
Ik zou graag zeggen dat ik je een lijstje met fantastische boutiquehotels ga geven. Alleen: daar ben ik véél te praktisch voor.
Dus ben ik met overtuiging member bij Accor. Korting in alle hotels van die keten, en dat zijn er in Frankrijk VEEL. Ibis, Novotel, Mercure, Adagio, you name it.
Waarom? Omdat ik weet wat ik krijg, omdat ze vaak een parkeergarage hebben en omdat ik precies kan kiezen wat ik wil.
Wil ik áán de Place de la Comédie in Montpellier? Ibis. Weekendje ontspannen weg in een appartement in Lille? Adagio. Zwembad voor de kinderen? Novotel of Mercure.
In Parijs perfect gelegen voor Gare du Nord en tóch lekker stil? Ibis. Weekendje Bordeaux? Mercure. Nachtje Nancy op doorreis? Ibis Styles.
Ik wil maar zeggen: ik weet wat ik krijg, en dat is heerlijk!
Dat gezegd hebbend: natuurlijk heb ik in Montpellier wél nog een fijne hoteltip. Of eigenlijk twee.
Ten eerste: wij verblijven graag in Royal Hôtel. Ook zowat aan de Comédie, praktisch naast het station en domweg een heel mooi hotel met veel persoonlijke aandacht. Je kunt er zelfs een yogamat lenen bij de receptie, en dan heb je me hoor.
Heb je iets te vieren, dan is Hôtel Richer de Belleval een aanrader. Dit zit in een waanzinnig mooi, oud pand, aan een prachtig pleintje. In dit gebouw vind je ook Le Jardin des Sens, het sterrenrestaurant waar Joris Bijdendijk gewerkt heeft. Neem dus wel een goed gevulde portemonnee mee!
Uit eten in Frankrijk
Om even terug te komen op tip 1: beleefdheid is héél erg belangrijk in Frankrijk. Dus begin in het Frans, doe je best en let een beetje extra op je tafelmanieren. Vinden ze fijn! Meer tafeltips lees je in Eetiquette en Bon Apétit Paris, allebei van Mara Grimm.
Doe jezelf een plezier en ga zo vaak als je kunt lekker uitgebreid lunchen. Vaak goedkoper, overheerlijk en het is meteen vakantie als je 2 uur de tijd kunt nemen voor de lunch.
Nog aparte tips voor het ontbijt. Ten eerste: een croissant eet je zonder iets erop. Je trekt hem in stukken uit elkaar en die eet je op. Zonder boter of jam, dat kan écht niet. Wil je boter en jam bij je ontbijt, bestel dan een tartine. Dan krijg je vers stokbrood met jam en roomboter.
Bonustip voor het ontbijt: bestel in Frankrijk nooit een cappuccino, tenzij je bij een hipster koffietent bent. Waarom? Omdat cappuccino koffie met een dot slagroom uit een spuitbus is. Espresso met schuimende melk heet een grand crème.
Vervoer in Frankrijk
Het handigste vervoermiddel is en blijft wat mij betreft de auto. Niet omdat het OV niet goed is – dat is het zeker, met de TGV als absoluut hoogtepunt, maar omdat het op veel plekken niet komt.
Zeker, in Montpellier hop ik enthousiast in de felgekleurde trams, en weinig is zo in en in Frans als 5 uur lang met 300 km/uur door het landschap razen met een sandwich en een glaasje wijn, maar met de auto kom je overal. Van het kleinste gehucht tot de steilste toegangsweg naar een abdij (ik noem….): zelfs met een bejaarde Volvo 440 heb ik het hele land door gecrosst.
Dat gezegd hebbend: de TGV is dus werkelijk heel erg leuk, het netwerk van lokale treinen (TER) functioneert doorgaans uitstekend en rijdt vaak en steeds meer steden nemen een voorbeeld aan Montpellier en leggen tramlijnen aan. Bussen zijn net zoals overal ter wereld mwah, hoewel wij een zeer memorabele busrit door Parijs hebben gemaakt: deze hele stad door, in een verder lege bus op vrijdagavond.
Fietsen in Frankrijk
Ja, je kan er wielrennen (dat doet mijn man) en mountainbiken (doet ie ook), maar daar doel ik niet op. Ik bedoel de fietsen die je in vrijwel alle grote Franse steden kunt huren voor een prikkie. Of ze nu Vélib, Vélomagg, Vélo’v, V3 of Véloweetikveel heten: doe het.
Ten eerste, als rasechte fietsvirtuozen kunnen Nederlanders doorgaans prima meekomen in het Franse stadsverkeer. Ten tweede is het zó’n chille manier om de steden te zien! Ook omdat de steden de zaken vaak goed op orde hebben. Zo is Lyon nogal heuvelachtig, dus veel mensen gebruiken de fietsen alleen om naar beneden te rijden. Geen probleem, de gemeente brengt de fietsen met vrachtwagens tegelijk de berg weer op. Ideaal!
P.S. De linkjes naar bol.com in dit artikel zijn affiliate links.
Laat hier weten wat je er van vindt