Deze romige verse maïs uit de oven is het allerlekkerste gerecht met maïs dat ik ken. En dat wil wat zeggen, want ik ben dol op maïs. Ik hoef mijn verse maïs nooit meer anders dan dit. Hier kan geen barbecue, boter of wat ook tegenop. Ja, een maiskolf van de barbecue is lekker, maar toen ik dit voor het eerst maakte, leerde ik hoe lekker rauwe maïs is. Deze romige verse maïs uit de oven vangt het zoete en verrukkelijke van rauwe verse maïs in een stevige, romige ovenschotel. Geloof mij: ik ben enorm jaloers op inwoners van landen waar rauwe maiskolven ook diepgevroren worden verkocht.
Romige verse maïs uit de oven
Doe jezelf we een plezier en ga dit niet met voorgestoomde vacuümverpakte maïskolven proberen, of zelfs met maïs uit een pot of blik. Gaat niet werken.
Je kunt de verse maïs kun je eventueel eerst grillen voor een diepere, donkerdere smaak, maar voor een heerlijk gerecht is het zeker niet nodig. Mocht je echter vandaag de barbecue aan hebben en morgen pas maïs willen eten, dan is het wel een lekkere aanvulling natuurlijk.
Amerikaans maïs
Het oorspronkelijke recept staat hier, op de site van één van mijn favoriete bloggers: Ree Drummond. Door haar verhalen blijf ik me verbazen over de grillen van de Amerikanen, maar evenzeer over de schoonheid van Oklahoma. En natuurlijk over de Amerikaanse keuken.
Ovenschotel met maïs
Ik heb het recept iets aangepast, waardoor de ovenschotel iets steviger wordt, maar zeker niet minder romig van smaak. Heerlijk op zichzelf met een grote groene salade, of juist als bijgerecht bij bijvoorbeeld een gegrild stukje vlees of vis, of natuurlijk bij taco’s of ander Mexicaans eten!
Zo maak je romige verse maïs uit de oven voor 2 personen:
- Wachttijd: 40 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- twee maïskolven
- 3 el (soja)room
- 1/2 ei
- 1/4 tl fijn zout
- 15 gr boter (of 1 el goede extra vierge olijfolie), in stukjes
Zo maak je het
Maïs schoonmaken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd vervolgens in een diepe schaal de korrels van de maïskolven. Snijd niet te strak langs de kolf, dan komen de harde vliesjes ook mee en dat is niet zo lekker.
Schraap vervolgens de inhoud van de vliesjes in de schaal. Dat gaat het makkelijkst met de achterkant van je mes (of van een tafelmes) door op en neer te gaan langs de maïskolf. Dan komt er een romige substantie uit, die je absoluut nodig hebt voor een extra romige schotel.
Romige maïs
Meng vervolgens de (soja)room, het ei, de boter, het zout en peper naar smaak door de maïs. Stort de hele boel daarna in een ingevette ovenschaal. Bak de ovenschotel gedurende 30-40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de inhoud stevig.
Laat hier weten wat je er van vindt