Tian de légumes

Tian, één van de lekkerste, eenvoudigste en mooiste groentegerechten die ik ken. Plakjes courgette en tomaat, dakpansgewijs gestapeld, met wat heerlijke smaakmakers in de oven zetten. Meer is het niet. Maar kijk nou toch wat je dán op tafel kunt zetten!⁠

Tian de légumes

Tian is een ideaal bijgerecht, omdat het zowel warm als op kamertemperatuur heerlijk is. Daarnaast is het vegan (dus zonder dierlijke ingrediënten) en glutenvrij. Werkelijk voor zo’n beetje iedereen geschikt dus.

Ook tijdens het kook- en bakweekend bij A viel dit gerecht in de smaak, en natuurlijk stond het ook nog eens ontzettend leuk op tafel! Dit gerecht is in 2020 van nieuwe foto’s voorzien, en dat werd hoog tijd.


Zo maak je tian de légumes als bijgerecht voor 4 of als hoofdgerecht voor 2:

  • Kooktijd: 1 uur 10 minuten
  • 5 tomaten
  • 1 courgette of aubergine
  • verse of gedroogde Provençaalse (of desnoods Italiaanse) kruiden naar smaak
  • goede extra vierge olijolie

Zo maak je het

Hoeveel groente je precies nodig hebt, hangt af van het formaat van je ovenschaal of schalen, dus zorg dat je voldoende hebt, van de rest heb je zo een saus of stoofschotel gemaakt. Op de foto’s heb ik een tian van tomaten en courgette gemaakt, maar dit kan ook met tomaten en aubergine, courgette en aubergine of een combinatie van de drie.

Tian de légumes maken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de groente in dunne plakjes en leg die om en om in een grote lage ovenschaal (die kan je invetten, maar dat is niet per sé nodig). Een ronde quichevorm is hiervoor erg gaaf, maar ook rijtjes heen en weer in een rechthoekige schaal staat prachtig.

Als de schaal vol is, strooi je de fijngehakte verse kruiden of de gedroogde kruiden plus wat versgemalen zwarte peper en zout over de groente en besprenkel je het geheel met wat olie.

Tian de légumes

Groenten uit de oven

Zet de schaal in de oven en wacht rustig minstens drie kwartier. Als de groente bruine randjes beginnen te krijgen en zacht aanvoelen, is de tian klaar.

Tian voorbereiden

Je kunt de tian overigens prima ver van tevoren voorbereiden: doe dan plasticfolie over de schaal en zet m een uurtje voor je hem wilt serveren in de oven. De groente blijft ook vrij lang warm, dus het is niet erg als de tian iets eerder klaar is dan de rest van de maaltijd.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.