Barbecue, mosselen en meer
Sommige gerechten horen natuurlijk echt bij de zomer. Om te beginnen alles van de barbecue, te meer omdat wij de meeste jaren een paar keer per zomer een echt barbecuediner organiseren. Ook mosselen zijn voor mij een echt zomergerecht. Misschien omdat ze vanaf de zomer verkrijgbaar zijn, maar ergens is het natuurlijk gek om hartje zomer iets dat zo bederfelijk is te eten, terwijl het een veel groter deel van het jaar verkrijgbaar is. Goed voornemen: vaker mosselen eten.
Eten in de vakantie
In mijn serie over eten in de vakantie konden de onderstaande zomerklassiekers dan ook niet ontbreken. Naast de bovenstaande feestnummers ook een paar gerechten met echte zomergroenten, zoals paprika, courgette, aubergine en maïs! De eerdere edities van deze serie kun je hier vinden: zomerse hartige taarten, koken op locatie, salades en koude soepjes en zomerse toetjes.
Het allerlekkerste rundvlees van de barbecue is dit: côte te boeuf met zelfgemaakte knoflookolie.
Een echte klassieker hier op de site: mosselen met roquefortsaus. Ooit deed ik het idee op in Frankrijk, waar het veel te warm was om zelfs maar te denken aan mosselen eten. Ik nam het idee dus mee naar huis, en sindsdien ben ik er dol op. En heb je mosselen over? Dan maak je er in een handomdraai een heerlijk pastagerecht mee!
Misschien wel de allerlekkerste manier om verse maïs te bereiden: in een romige ovenschotel. Er gaat geen zomer voorbij of we maken dit een paar keer, om vervolgens bij ieder blikje maïs in de winter met weemoed terug te denken aan dit gerecht.
Nog zo’n barbecuetopper: Marokkaanse hamburgers. Spicy hamburgers met een romige saus in een pitabroodje, en nog snel op tafel ook. Wat wil je nog meer?
Een recept dat niet van mijn hand is, maar dat toch zeker niet mag ontbreken: kip met knoflook en roze peper. Pittig en rijk van smaak, en hier thuis bekend onder de naam “pappiekip“.
Al mijn favoriete zomergroenten in één heerlijk Provençaals gerecht: ratatouille natuurlijk. Zo bekend en lekker dat er zelfs een film naar is vernoemd. Mijn recept voor deze klassieker vind je hier.
Liever (of ook) vis van de barbecue? Deze inktvis met persillade is een fantastisch gerecht voor een zomerse avond.
Tot slot een gerecht dat ik al heel vaak op verzoek heb gemaakt: pastisgarnalen van de barbecue. Het recept voor deze delicate spiesjes, die ook fantastisch zijn als borrelhapje, vind je hier.
Laat hier weten wat je er van vindt