Met lekker weer én het weekend voor de deur, leek een barbecuerecept met we een goed idee. Ik heb gisteren vast gebarbecued, en deze Marokkaanse hamburgers met gegrilde sla waren zo ontzettend lekker dat ik ze jullie niet wilde onthouden.
Hamburgers van de barbecue
Je denkt nu misschien: gegrilde sla, say whut?! Geen zorgen, ik heb geen zakje gesneden sla boven de barbecue leeggeschud. Little gems kun je, naast ze als “gewone” sla verwerken, ook goed stoven in boter en witte wijn. Omdat ze zo goed stevig blijven, was ik benieuwd of het ook zou lukken om ze te grillen. En ja hoor. En het was nog heerlijk ook. Dus ook nog iets gezonds voor op de barbecue erbij!
Marokkaanse hamburgers
Deze burgers heb ik gekruid met onder andere de Marokkaanse rub uit het fijne boek Smart BBQ van Julius Jaspers. Deze rub is heerlijk om vlees en/of groenten mee in te smeren voor je ze grillt, maar ook om door gerechten heen te doen. Ik geef onderaan het recept voor de rub. Het is even een lijst ingrediënten, maar de meeste ervan heb je waarschijnlijk gewoon in huis. De hoeveelheid die je hiermee maakt is veel meer dan de hoeveelheid die je voor de burgers nodig hebt, maar het is lastig een kleinere portie te maken en dit is toch heel lekker, dus ik vind dat niet zo’n probleem. Bewaar de rub in een goed afgesloten pot en experimenteer er lekker mee
Zo maak je Marokkaanse hamburgers voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 300 gr rundergehakt (of twee hamburgers van Koop een Koe)
- 1 tl Marokkaanse rub (zie onderaan)
- 3 takjes munt
- 2 takjes oregano
- 1 teen knoflook
- 4 el Griekse yoghurt
- 2 el extra vierge olijfolie
- Citroensap
- 2 grote pitabroodjes (ik gebruikte toevallig speltpita’s, die waren erg lekker, maar gewone smaken net zo goed)
- 2 kropjes little gems
- 6 gr gerooktepaprikapoeder
- 5 gr gemalen komijn
- 5 gr gemalen koriander
- 2 gr zwarte peperkorrels
- 1 gr cayennepeper
- 1 tl versgeraspte nootmuskaat
- 3/4 tl gemalen kaneel
Voor de burgers en de sla
Voor de rub uit Smart BBQ:
Zo maak je het
Eten van de barbecue
Stook de barbecue op Ris de blaadjes van 2 takjes munt en de takjes oregano. Hak de kruiden fijn. Meng de gehakte kruiden met de rub door het gehakt en maak er twee stevige burgers van.
Gegrilde sla
Snijd de slakropjes in de lengte doormidden. Bestrijk de bolle kant met wat olijfolie. Bestrijk de platte kant met olijfolie, sprenkel er een kneepje citroensap over en bestrooi met peper en zout.
Zelfgemaakte knoflooksaus
Ris de blaadjes van het laatste takje munt en hak ze fijn. Pers de knoflook. Meng de munt, de knoflook, 1 el olijfolie, een kneepje citroensap en zout en versgemalen peper naar smaak door de yoghurt. Rooster de pitabroodjes in de broodrooster. Snijd ze open en besmeer met de yoghurtsaus.
Leg de slakropjes eerst op de barbecue. Grill ze even op hoog vuur op de bolle kant. Zodra die donkerder wordt, keer je ze om en leg je de burgers erbij. Grill de burgers tot je de garing goed vindt. Wij aten ze na 5-6 minuten grillen, toen waren ze mooi bruin van buiten en bijna door en door gaar.
Doe de burgers in de pitabroodjes en serveer met de sla. Deze Marokkaanse hamburgers zijn trouwens ook heerlijk met deze salade, deze groentespiezen, deze gebakken maïs of deze gevulde tomaten.
Marokkaanse rub voor hamburgers
Om te beginnen: weeg en meet de ingrediënten heel zorgvuldig af! Een gram meer of minder maakt hier echt een enorm verschil. Vijzel de kruiden samen tot je een poeder met een gelijkmatige textuur hebt. Bewaar in een goed afgesloten potje.
Laat hier weten wat je er van vindt