De lekkerste gerechten voor een vegetarische barbecue

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Als je net als ik (steeds) minder vlees wilt eten dan valt je waarschijnlijk op dat er steeds meer vegetarisch lekkers te krijgen is in Nederland. Met één enorme uitzondering: de barbecue. Op de één of andere manier staat barbecueën voor de meeste mensen gelijk aan enorme hoeveelheden vlees grillen en die met stokbrood en salades opeten. Van lekkere gerechten voor een vegetarische barbecue is maar zelden sprake.

Barbecue zonder vlees

Nou wil ik niet beweren dat dat niet lekker is, maar ík vind daar niks aan. Sowieso ben ik geen voorstander van 300 of meer gram vlees per persoon, ook niet als je dat gewicht verdeelt over hamburgers, saté, speklapjes en weetikveel. Daarnaast vind ik het standaard Nederlandse barbecuevlees écht niet lekker. Als ik dan vlees op de barbecue leg, dan is dat altijd van een dier dat een goed leven heeft gehad en culinair verantwoord. Maar nog veel leuker vind ik een vegetarische barbecue.

Vegetarisch barbecueën

Enerzijds omdat vegetarisch barbecueën veel meer variatie biedt, anderzijds juist omdat het nog een beetje onontgonnen gebied is. “Zou je dat ook op de barbecue kunnen maken?” blijft voor mij een leuke vraag. In de loop der jaren heb ik op die manier heel wat vegetarische recepten voor de barbecue ontwikkeld. Ik zet ze hier voor je op een rij!

Courgettes met romesco

Dit is een vaste waarde als wij barbecueën: gehalveerde kleine courgettes met een heerlijke, rokerige en pittige paprikasaus. En het is zelfs helemaal vegan.

Vegetarische barbecue

Spiesjes met watermeloen en halloumi

Zoete watermeloen en hartige halloumi in een pittige marinade. Als je dat ook nog rokerig maakt op de barbecue, heb je echt een waanzinnig gerecht!

Vegetarische barbecue

Rijstsalade met gegrilde groenten

Wanneer je allerlei verschillende groenten op de barbecue legt en die mengt met rode rijst, krijg je een fantastische (maaltijd)salade, die werkelijk overal lekker bij is. Ook dit gerecht bevat geen dierlijke ingrediënten.

lekkerste gerechten voor een vegetarische barbecue

Salade van gegrilde watermeloen

Deze firm favourite kan niet achterblijven: salade van gegrilde watermeloen. Of je hem nou als ontbijt, lunch of diner eet, deze salade met watermeloen van de barbecue is op elk moment van de dag lekker.

Salade van gegrilde watermeloen

Bonenquesadilla’s

Iets heel anders dan anders: quesadilla’s van de barbecue, gevuld met bonen. Extra lekker met een frisse salsa ernaast.

Gegrilde groene asperges

Met een frisse muntyoghurt er overheen worden gegrilde groene asperges nóg lekkerder. Probeer maar eens!

Groene asperges met muntyoghurt

Groentespiezen

Al tien jaar een klassieker als we de barbecue aan doen: groentespiezen met tomaat, ui en paprika.

Vijgen met geitenkaas

Simpel, heel erg lekker en perfect als bijgerecht of als toetje.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt