Eten in de vakantie – koken op locatie

Eten in de vakantie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Als onderdeel van mijn nieuwe reeks over koken in de vakantie kan koken op locatie natuurlijk niet ontbreken. Wie heeft er immers nog nooit beteuterd in de keukenkastjes van een vakantiehuis gezocht naar een fatsoenlijk mes? En hoe maak je op en camping iets fatsoenlijks klaar?

Koken op locatie

Wat maakt mij nou zo’n pro op het gebied van koken op locatie? Ik ga graag op vakantie, maar er zijn ook andere redenen. Toen ik in mijn studententijd reisleider was, kookte ik dagelijks ofwel in een kooktent, ofwel in op een paar elektrische pitjes voor groepen. Toen mr. Em en ik afgestudeerd waren, trokken we 10 weken lang door Frankrijk met een tent en een tweepitsgasstel. In de jaren daarna hebben we allerlei vakantiehuizen gehuurd, en mijn ouders gaan al sinds mensenheugenis met een keukenkoffer op vakantie. Ik wil maar zeggen: ik heb op nogal wat rare plekken gekookt!

Eten in de vakantie - koken op locatie

Basispaklijst

 • scherp (groot) mes, goed verpakt, bijvoorbeeld met het originele kartonnen hoesje of een zelfgevouwen hoesje van papier
 • aardappelmesje
 • pollepel
 • fijne spatel
 • degelijk kurkentrekker (op de één of andere manier zijn die overal en altijd van slechte kwaliteit)
 • 1 grote en 1 kleine fijne snijplank
 • lucifers
 • zout&peper
 • fijne (wijn)glazen, bijvoorbeeld duralex, voor alle reizigers
 • mokken of bekers voor alle reizigers
 • keukenrol
 • maatschepjes voor eetlepel en theelepel
 • ziplockzakjes
 • afwasmiddel

Koken op de camping

Om met de moeilijkste plek te beginnen! Op 1 of 2 pitten is het natuurlijk lastig koken, maar het kan echt. Naast de basispaklijst, sleepten wij op die 10 weken een setje braad-/kookpannen, plastic borden en kommetjes, bestek, olie en azijn, kruiden, een vergiet, twee grote koelkastbakken/mengkommen, spiesjes en een opvouwbare minibarbecue mee, plus natuurlijk een afwasteil. Meer niet? Nee, gek genoeg niet. Als ik nu naar mijn (volle!) keuken kijk, kan ik het me nauwelijks meer voorstellen, maar dat was echt alles wat we nodig hadden.

Eten in de vakantie - koken op locatie

Verder sleepten we natuurlijk wel zaken als (snelkook!)pasta, nutella, crackers en couscous mee, maar dit was echt de basis. Aan het begin van die weken zat alles in een krat, maar al snel bleek dat te onhandig. We hevelden alles over in een grote Franse supermarkttas, gooiden de zijkanten van de kapotte krat weg en hielden de bodem, want dat bleek een perfecte “tafel” (lees: stevig oppervlak) voor in onze tent.

Koken in vakantiehuizen

Mijn eerdere kampeeravonturen gingen steeds gepaard met een echte kooktent, al dan niet aangevuld met een barbecue. Ook lastig koken, maar beter te vergelijken met koken in een huisje dan op de camping.

Eten in de vakantie - koken op locatie

In de loop der jaren ben ik dan ook behoorlijk bedreven geraakt in koken in vakantiehuizen. Doorgaans neem ik naast de basisset niets mee, hoewel ik het handig vind om een weegschaal te hebben. Ook een grote zeef is bijna nergens te vinden en kan dus handig zijn. Wel ga ik dan ter plaatse helemaal los met het inkopen van van alles, van broodbeleg tot olijfolie. Kies op dat vlak vooral zelf wat je fijn vindt: wij namen op onze laatste vakantie geen eten mee, maar ik kan me indenken dat wanneer je kinderen erg dol zijn op bijvoorbeeld hagelslag of bepaalde jam, je die lekker meeneemt. Ook een staafmixer kan handig zijn met kleintjes!

Gegrilde courgettes met romescosaus

En wat kook je dan zoal op vakantie? Nou, eigenlijk alles. Met mijn maatschepjes en kookgerei, kan ik overal uit de voeten. In het huis in de Provence waar we onlangs waren, had ik na enig stoeien door dat de oven 30 graden kouder was dan er op de knop stond, en kon ik daardoor zelfs taarten bakken. Met de inductieplaat en de vaste barbecue was ik bovendien van alle gemakken voorzien kookte ik dus de sterren van de Provençaalse hemel, volgens mijn reisgenoten.

Eten in de vakantie - koken op locatie

Koken op vakantie

Het enige wat écht belangrijk is om lekker te koken op vakantie is tijd. Je hebt de tijd, dus neem die ook. In een onbekende keuken en/of op een (zeer) beperkt aantal pitten, met apparatuur die je niet kent, kost koken nu eenmaal meer tijd dan thuis. Dus kies voor snelle gerechten! Buit de zomerse groenten en fruit uit of kies bijvoorbeeld voor courgetti.

Ik kies altijd voor lokale seizoensproducten, die zijn immers het lekkerst! En dus aten wij in de Provence een weelde aan courgettes, aubergines, tomaten, geitenkazen, vis, perziken en kersen, terwijl we in het zuid-westen van Frankrijk ooit op ons gasstel twee enorme eendenborsten in drie kwartier langzaam gaar braadden met piment d’Espelette. En natuurlijk, als het budget het toelaat: lekker uit eten!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

 1. Moet toegeven dat ik van het luxe soort ben, dus op vakantie vaak uit eten ga. Maar met een babytje is dat nu toch wat anders. Voor mij is dit artikel dus reuzehandig.

Laat hier weten wat je er van vindt