leukste cadeaus december

Ratatouille

Zomer betekent natuurlijk eten met zomerse groenten, ratatouille dus! Een snelle versie en één voor als je alle tijd hebt. Allebei heerlijk!
Kerst 2024Kerst 2024

Jaaaaa het is weer volop zomer, en dus het beste seizoen voor ratatouille! Zoveel Provençeaux, zoveel recepten voor ratatouille, en dan zijn er ook nog eens gerechten die er op lijken, zoals caponata in Italië en piperade in de Franse Pyreneeën.

Ratatouille

UPDATE: ik heb dit recept voor ratatouille in de zomer van 2022 voorzien van nieuwe, frisse foto’s. Geloof mij, dat was hard nodig.

Slowfood of fastfood?

De basisingrediënten van ratatouille zijn ui, knoflook, tomaat, aubergine en courgette, maar ook paprika vind ik er prima in passen! Ook over de bereiding verschillen de meningen.

Het aller-allerlekkerst is wat mij betreft om de ingrediënten eerst afzonderlijk te bakken, maar het gaat een stuk sneller als je alles gewoon bij elkaar doet. Daarom voor beide varianten de aanwijzingen.

In 2022 heb ik ook een recept toegevoegd om ratatouille in de oven te maken: nóg makkelijker!

Ratatouille

Zo maak je ratatouille voor 2 personen:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, in halve maantjes
  • 1 courgette, in reepjes of blokjes (naar smaak)
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 5 tomaten, in stukjes (of een blik hele ontvelde tomaten, uitgelekt)
  • evt. 1 paprika, in stukjes
  • goede olijfolie
  • 2 el Provençaalse kruiden 

Zo maak je het

Ratatouille uit de oven

Stort de courgette, de aubergine en en paprika op een bakplaat en hussel met 1 el olijfolie. Rooster in een oven op 200 graden in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.

Snijd ondertussen de uien in halve maantjes en fruit die in 1 el olijfolie. Voeg de tomaten en de knoflook toe wanneer de uien glazig zien. Roer om en voeg de kruiden toe.

Stort de geroosterde groenten in de pan wanneer de tomaten zacht zijn. Schep alles om en laat nog 5 minuten pruttelen.

Snel ratatouille maken

Verhit een forse plens olie in een pan met dikke bodem, of een hapjespan oid. In ieder geval een pan waar een deksel op kan! Fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe, en een minuut later de aubergine. Voeg als die wat zacht begint te worden de courgette en eventueel de paprika toe. Als ook die zacht wordt, voeg je de tomaten toe. Kruiden en zout en peper erbij, vuur laag, deksel erop en pruttelen maar. Proef af en toe even. Als de boel te droog dreigt te worden, kun je een scheutje water toevoegen.

Na een minuut of twintig pruttelen ben ik meestal een heel eind op weg, maar hoe lang het precies duurt, hangt een beetje van de hardheid van de groenten af natuurlijk. Als alles zacht is en de smaken mooi gemengd zijn, is het lekker om er nog een sliert goede olijfolie doorheen te roeren! Eet op met brood, pasta, roereieren of gegrilde vis of vlees. Eigenlijk is dit overal lekker bij, en zowel warm, lauw als koud is dit gerecht heerlijk.

Slow food ratatouille

Verhit een forse plens olijfolie in een pan met dikke bodem waar je een deksel voor hebt (een tajine mag ook!). Bak de aubergine, de courgette en eventueel de paprika één voor één tot ze zacht zijn en kleur hebben gekregen. Schep dus telkens de gebakken, zachte, groente uit de pan in een schaal en doe dan de volgende groente. Op deze manier behouden de groenten hun individuele smaken beter, en krijgen ze meer lekkere bruine randjes. Voeg tussendoor telkens olie toe als dat nodig is.

Fruit na deze groenten de ui heel zachtjes tot hij glazig en zacht is. Voeg dan de knoflook toe en bak die mee tot het heerlijk naar knoflook begint te ruiken. Doe dan de tomaten erbij. Wanneer de tomaten zacht zijn, doe je de andere groenten er weer bij in de pan. Zet nu de pan op het allerlaagste vuurtje dat je hebt, voeg kruiden en zout en peper naar smaak toe, doe het deksel op de pan en laat de boel lekker lang pruttelen. Hoe langer hoe beter, want des te meer smaak.

Tips voor je ratatouille

  • Ratatouille kun je prima (een paar) dag(en) eerder maken dan je het wilt eten, zoals alle stoofgerechten wordt het alleen maar lekkerder van afkoelen en opnieuw opwarmen
  • Ratatouille kun je ook prima in een XXLportie maken en dan in delen invriezen!
  • Een snufje pimentón door de ratatouille is ook heerlijk!
  • Piperade is ratatouille zonder aubergine en wordt gegeten in de Franse Pyreneeën. Traditioneel worden door de warme piperade eieren geroerd, zodat je een roerei met gestoofde groenten krijgt, heerlijk! Piperade is overigens ook de basis voor poulet basquaise: Baskische gestoofde kip.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt