Mosselen met roquefort

Roquefort bij de mosselen??! Dat dacht ik toen ik deze combinatie voor het eerst in Frankrijk tegenkwam. En ik bestelde het dus niet. Vorig weekend in Montpellier zag ik het weer op meerdere plekken staan. Nou was het wat mij betreft toen veel te warm voor mosselen, maar mijn interesse was gewekt.

Enig zoeken op Google leverde al snel een heel batterij Franse recepten voor mosselen met roquefort op, wat mij tot de conclusie bracht dat het kennelijk toch niet zo’n heel gek idee was. Dat in combinatie met het feit dat het mosselseizoen net weer was begonnen leidde ertoe dat ik het eens probeerde te maken. En hallo hé, wat was dat lekker! Echt onwaarschijnlijk! Ik was een beetje huiverig om de heftige smaak van blauwe kaas te combineren met de heftige smaak van mosselen, maar juist door ze te combineren ontstaat een verfijnde, subtiele smaak. Echt een aanrader om eens te proberen. En nog supersnel klaar ook.

Mosselen met roquefort

Zo maak je mosselen met roquefort voor 2 personen:

 • Kooktijd: 15 minuten
 • 2 kg mosselen
 • 100 gr roquefort of andere blauwe kaas in grove brokken
 • 75 ml slagroom
 • 1/2 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 100 ml droge witte wijn

Zo maak je het

Controleer of je de mosselen nog moet uitspoelen. De verpakkingen die ik in Nederland tegenkwam bevatten allemaal schoongemaakte mosselen, maar als je de mosselen los koopt, kan het verstandig zijn om ze nog een paar uur in een bak koud zout water te leggen om ze wat zand te laten verliezen. Als je mosselen uit een vacuümpak gebruikt, laat ze dan even uitlekken in een vergiet.

Controleer sowieso of alle mosselen gesloten zijn. Tik open mosselen even op het aanrecht. Sluiten ze, dan zijn ze goed, sluiten ze niet, dan moeten ze weg.

Fruit in een grote (mossel)pan de ui in een scheut olie en/of een klont roomboter tot hij glazig ziet. Verwarm ondertussen op matig vuur de room in een steelpannetje. Doe de roquefort erbij zodra de room begint te borrelen. Terwijl je de mosselen kookt, roer je de saus regelmatig om. Als de saus glad is, voeg je zwarte peper naar smaak toe.

Doe wanneer de ui glazig is, de knoflook in de mosselpan en roer even om tot de knoflook begint te geuren. Doe dan de wijn in de pan en laat even bruisen. Doe dan de mosselen in de pan en stoom op hoog vuur gedurende 5-8 minuten, tot alle schelpen open staan. Schud de pan tijdens de kooktijd regelmatig even om.

Mosselen met roquefort

Giet een beetje vocht van de mosselen af en doe 2 eetlepels ervan bij de saus. Roer de saus glad en doe in een kommetje. Serveer de mosselen in diepe borden en schep op de borden de saus erover. Serveer met friet en/of brood om de saus op te deppen. Doe er vooral geen groenten bij, dat is zonde. Serveer gewoon groenten als voorgerecht, bijvoorbeeld koolrabicarpaccio, een frisse salade of gazpacho.

De twee kilo mosselen in het recept bleek uiteindelijk iets te veel voor ons, maar van overgebleven mosselen maakte ik deze heerlijke pastasaus.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 21 juli 2015

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Reacties

 1. Erik zegt

  Er is geen mosselseizoen. Mosselen worden het hele jaar gevangen. Als het geen mosselseizoen in Nederland is sturen wij ze door naar Frankrijk.

 2. Ingrid zegt

  Een super combinatie! Deze zomer in Bretagne gegeten. Ook ik was nieuwschierig, maar wat een smaakexplosie! Vandaag maak ik het zelf met bijgaand recept. ?

Leave A Reply