Mosselen met roquefort

Mosselen met roquefort

Mosselen met roquefort klinkt als een heftige combinatie, maar door twee uitgesproken smaken te combineren krijg je een verfijnde smaak!

Mosselen met roquefort??! Dat dacht ik toen ik deze combinatie voor het eerst in Zuid-Frankrijk tegenkwam. En ik bestelde het dus niet. Dat was dom, want mosselen en roquefort zijn een geniale combinatie. Met de roquefort maak je een romige saus die perfect “op kan” tegen de smaak van de mosselen. En hij is ook perfect om frietjes in te dippen…

Mosselen met roquefort

Ik ben dan ook blij dat ik na een paar keer deze combinatie tegenkomen, zelf de keuken in dook om mosselen met roquefort te maken.

Roquefort is trouwens niet alleen een kaas, maar ook een dorp, diep in de bergen in het zuiden van Frankrijk. Vandaar ook dat je de combinatie van mosselen en roquefort vaker tegenkomt in Zuid-Frankrijk dan bijvoorbeeld aan de Atlantische kust.

Mosselen met roquefortsaus

Enig zoeken op Google leverde al snel een heel batterij Franse recepten voor mosselen met roquefort op, wat mij tot de conclusie bracht dat het kennelijk toch niet zo’n heel gek idee was. Dat in combinatie met het feit dat het mosselseizoen net weer was begonnen leidde ertoe dat ik het eens probeerde te maken.

Roquefort bij de mosselen??! Dat dacht ik toen ik deze combinatie voor het eerst in Frankrijk tegenkwam. En ik bestelde het dus niet.

Roquefort bij je mosselen

En hallo hé, wat was dat lekker! Echt onwaarschijnlijk! Ik was een beetje huiverig om de heftige smaak van blauwe kaas te combineren met de heftige smaak van mosselen, maar juist door ze te combineren ontstaat een verfijnde, subtiele smaak. Echt een aanrader om eens te proberen. En nog supersnel klaar ook.

Roquefort bij de mosselen??! Dat dacht ik toen ik deze combinatie voor het eerst in Frankrijk tegenkwam. En ik bestelde het dus niet.

Zo maak je mosselen met roquefort voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 2 kg mosselen
  • 1 kleine ui
  • 15 gr roomboter
  • 75 ml slagroom
  • 100 gr roquefort of andere blauwe kaas
  • 100 ml droge witte wijn

Zo maak je het

Controleer of je de mosselen nog moet uitspoelen. De verpakkingen die ik in Nederland tegenkwam bevatten allemaal schoongemaakte mosselen, maar als je de mosselen los koopt, kan het verstandig zijn om ze nog een paar uur in een bak koud zout water te leggen om ze wat zand te laten verliezen. Als je mosselen uit een vacuümpak gebruikt, laat ze dan even uitlekken in een vergiet.

Mosselen klaarmaken

Controleer sowieso of alle mosselen gesloten zijn. Tik open mosselen even op het aanrecht. Sluiten ze, dan zijn ze goed, sluiten ze niet, dan moeten ze weg.

Snipper de ui. Fruit daarna in een grote (mossel)pan de ui in de roomboter tot hij glazig ziet.

Verwarm ondertussen op matig vuur de room in een steelpannetje. Snijd terwijl de room warm wordt de kaas in grove stukken.

Roquefortsaus maken

Doe de roquefort bij de room zodra de room begint te borrelen. Roer de saus regelmatig om tot de kaas helemaal gesmolten is. Voeg dan zwarte peper naar smaak toe en zet het vuur onder de saus uit, zodat de saus wat dikker kan worden.

Mosselen met romige roquefort saus

Doe wanneer de ui glazig is, de knoflook in de mosselpan en roer even om tot de knoflook begint te geuren. Doe dan de wijn in de pan en laat even bruisen. Doe dan de mosselen in de pan en stoom op hoog vuur gedurende 5-8 minuten, tot alle schelpen open staan. Schud de pan tijdens de kooktijd regelmatig even om.

Serveer de mosselen in diepe borden en schep op de borden de saus erover. Eet ze met friet en/of brood om de saus op te deppen.

De twee kilo mosselen in het recept bleek uiteindelijk iets te veel voor ons, maar van overgebleven mosselen maakte ik deze heerlijke pastasaus.

En val je als een blok voor dit originele recept? Lees dan eens over receptontwikkeling!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.9 / 5. Aantal: 76

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

  1. Een super combinatie! Deze zomer in Bretagne gegeten. Ook ik was nieuwschierig, maar wat een smaakexplosie! Vandaag maak ik het zelf met bijgaand recept. ?

  2. Wij hebben deze al eens eerder gemaakt maar vanavond staat ie weer op het menu( met voorgerecht, nagerecht en een paar flesjes wijn)

  3. Overheerlijk! Ik heb deze mosselvariant 2 jaar geleden in Yport (Normandië) leren kennen en was meteen verkocht. Tot grote irritatie van mijn vriend en dochter, kon nl niet ophouden met ‘oohh en aahhh wat heerlijk’ te murmelen😂 Dit recept bracht me meteen weer terug naar Yport!

Laat hier weten wat je er van vindt