Gegrilde inktvis met persillade

Gegrilde inktvis met persillade

Een waanzinnig recept voor knapperige gegrilde inktvis van de barbecue, met een frisse peterseliesaus: persillade.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een waanzinnig recept voor knapperige gegrilde inktvis van de barbecue, met een frisse peterseliesaus: persillade. Krokante inktvis, vol van smaak, met een frisse groene saus met een vleugje knoflook. Zomerser dan dit wordt het niet!

Gegrilde inktvis met persillade

Inktvis grillen

Voor deze gegrilde inktvis met persillade gebruikte ik een hele pulpo. Dat is precies zoals je een inktvis voorstelt: 8 dikke armen met een ovaal lijf er bovenop. Met andere soorten inktvis werkt dit vast ook, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.

Enerzijds omdat ringen of lijfjes niet zo goed werken op de barbecue, maar eigenlijk vooral omdat ik dol ben op de krokante zuignappen die je krijgt als je pulpotentakels grillt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je inktvis te grillen in de grillpan, maar zo hartje zomer vind ik de barbecue altijd wel leuk.

Gegrilde inktvis

Ik at voor het eerst poulpes en persillade toen ik in Montpellier woonde. De Middellandse Zee is daar dichtbij, en dus eet je daar ook in de stad jaarrond de heerlijkste zeebeesten. Ik had geen idee wat ik kon verwachten toen ik poulpes bestelde, maar ik kreeg een bord ieniemini-inktvisjes van de plancha, met een heerlijk peterselie-knoflookmengsel.

Gegrilde inktvis met persillade

Recepten met inktvis

De krokante zuignapjes deden het hem: vanaf toen was ik dol op inktvis. Gefrituurd op een broodje in Madrid of gestoofd met tomaten, ik lust het allemaal. De makkelijkste manier om te zorgen dat de inktvis niet taai wordt, bleek echter ook de simpelste: snel grillen. Vorig jaar maakten we voor het eerst gegrilde pulpo, en dat was zo heerlijk dat ik het dit jaar snel weer wilde proberen.

Gegrilde pulpo

Om te zorgen dat je inktvis goed gaar wordt én mooi krokant is aan de buitenkant, is het belangrijk de barbecue of grillpan niet te hoog op te stoken. Middelhoog vuur dus, dan kan de inktvis lang genoeg blijven liggen om krokant te worden. Over de olie waarmee je je inktvis insmeert: ik gebruikte knoflookolie, omdat we toevallig net een pot knoflookolijven leeg hadden. Met gewone milde olijfolie werkt het natuurlijk ook.

Gegrilde inktvis met persillade

Inktvis kopen

Ook al hadden we een kleine pulpo, voor twee personen was dit ongeveer twee keer teveel. Ik vond dat geen probleem, want de rest van de gegrilde pulpo verdween in de pasta. Koop je liever niet te veel, vraag dan je visboer om een inktvis van niet meer dan 300 gram, of koop bijvoorbeeld 8 inktvisarmen. Wat natuurlijk ook goed werkt zijn baby-pulpo’s, maar dan is het wel slim om een aluminium bakje op je barbecue te zetten, anders vallen ze misschien tussen het rooster door. Vraag je visboer de inktvis schoon te maken en het “oogje” eruit te snijden. Dat laatste kun je schijnbaar ook zelf doen, maar mijn lukt dat nooit zonder enorm snijverlies, en de visboer wel.

Zo maak je gegrilde inktvis met persillade voor 2 personen:

 • Kooktijd: 25 minuten
 • 1 niet te grote pulpo-inktvis, schoongemaakt
 • 10 gr platte peterselie
 • 1 teen knoflook
 • geraspte schil van 1/2 citroen
 • 3 el extra vierge olijfolie
 • kneepje citroensap

Zo maak je het

Persillade maken

Maak eerst de persillade. Hak daarvoor de peterselie heel fijn. Hak vervolgens de knoflook heel fijn. Meng de peterselie en de knoflook met de citroenrasp, een kneepje citroensap, de olijfolie en zout en peper naar smaak. Zet minstens een half uurtje weg om de smaken goed te laten intrekken.

Inktvis schoonmaken

Spoel dan de inktvis af onder de kraan en dep hem droop met keukenpapier. Controleer of er rare stukjes aanzitten. Zo zat er in het hoofd van mijn inktvis een soort gele flubber, die heb ik maar even weggesneden. Snijd dan de tentakels en de kop los. Snijd het lijf doormidden. Smeer alle delen van de inktvis in met (knoflook)olijfolie.

Pulpo grillen

Zorg dat je barbecue niet meer op zijn heetst is of verwarm de grillpan op middelhoog vuur. Grill de inktvis tot de buitenkant mooie grillstrepen heeft en het vlees stevig aanvoelt. Serveer met de persillade.

Tip

Erg lekker met bijvoorbeeld een salade van ook op de barbecue gegrilde watermeloen, maar ook met ratatouille of een pittige witlofsalade. Maak het af met goed, stevig brood of bijvoorbeeld met rijst gevulde tomaten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.9 / 5. Aantal: 10

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

 1. Beste Em,

  als ik je een tip mag geven om de volgende keer de inktvis nog lekkerder te maken…kook de inktvis 15 minuten voor
  en laat hem vervolgens 25 minuten in het kookwater liggen. Goed drogen en daarna pas op de barbecue. Zo doet men
  het in Italie, Griekenland ect.

Laat hier weten wat je er van vindt