Eten in de vakantie – salades en koude soepjes

Salades en koude soepjes

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Met het warme – en kleffe  – weer van gisteren in mijn achterhoofd, kon ik niet anders dan deze editie van Eten in de vakantie vullen met recepten voor salades en koude soepjes. Niet alleen heerlijk met warm weer, maar ook perfect voor tijdens een picknick. Ook bij de barbecue zijn deze gerechten allemaal heerlijk!

Eten in de vakantie

De salades en koude soepjes hieronder variƫren van extreem makkelijk en snel te bereiden tot iets meer werk. Neem echter maar van me aan dat die laatste categorie recepten het werk meer dan waard is. Des te meer reden dus om even af te koelen in de keuken, voor je de warmte in gaat deze zomer!

De eerdere edities van deze serie – zomerse hartige taarten en eten op locatie – vind je hier en hier.

Zomerse recepten

Fris, lichtzoet en een echte blikvanger op tafel: meloensalade met wodka!

Eten in de vakantie - salades en koude soepjes

Van alle koude soepen mijn absolute favoriet: salmorejo! Romig, stevig en toch fluweelzacht. Door de toevoeging van ei en ham ook nog eens een complete maaltijd. En heb je salmorejo over? Dan kun je die ook prima op een broodje smeren.

Salmorejo

De volgende salade is inmiddels een klassieker bij ons thuis. Gevuld met (rode) rijst en gegrilde groenten is dit misschien wel het beste bijgerecht voor de barbecue dat ik ken. Volle smaken, een heerlijke textuur en ook nog eens een plaatje op tafel! Het recept vind je hier.

Salades soep

Superorigineel en waanzinnig lekker, deze koude komkommer-meloensoep met yoghurt! Niet alleen heerlijk als picknick- of voorgerecht, maar in kleine glaasjes ook als amuse!

Koude soepjes

Deze salade met gegrilde watermeloen is de perfecte manier om overgebleven of niet zo lekkere watermeloen te verwerken. Door het grillen caramelliseert de suiker in de meloen, waardoor de smaak veel zoeter en intenser wordt. Gecombineerd met de hartige feta en de frisse vinaigrette levert dat een fantastische salade op. Met als bijzondere bonus dat dit gerecht met een kopje sterke espresso ernaast echt echt echt waanzinnig lekker is als ontbijt. Geloof je me niet? Probeer het maar eens!

Salade van gegrilde watermeloen

Strikt genomen geen salade, maar minstens net zo fris: courgetti met citroenricotta. Net zo snel klaar en heerlijk zomers!

Courgetti met citroenricotta

Deze maaltijdsalade met gegrilde aubergine en paprika is een recept van mr. Em. Ik vond het meteen al een plaatje om te zien, en het bleek ook nog eens een ware smaakexplosie.

We sluiten af met misschien wel de ultieme koude soep: gazpacho. Mijn recept is er niet zomaar eentje, want dit is het familierecept van mijn half-Spaanse vriendin I. IJskoud het lekkerst! Met ijsklontjes en in een thermoskan neem je de gazpacho makkelijk mee naar een picknick.

Eten in de vakantie - salades en koude soepjes Emma van der Deijl 7
Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt