Taco’s met geroosterde broccoli en kikkererwten

Toen ik onlangs zag dat er alwéér broccoli in onze groentetas zou zitten, wist ik het even niet meer. Ik heb niets tegen broccoli, maar wat ik er dit keer weer eens mee moest doen… Na broccolikoekjes, risotto met broccoli, soep met broccolimeerdere broccolicurry’s, mac & cheese en cashewbroccoli had ik al mijn favorieten wel gehad. Tot ik een nieuwe favoriet ontdekte: taco’s met geroosterde broccoli en kikkererwten! Spicy broccoli, knapperige kikkererwten, frisse groenten en romige yoghurtsaus en avocado. Nou, mij heb je met zo’n gerecht.

Taco’s met broccoli

Ik kwam erop via de fijne Amerikaanse foodblog How Sweet It Is. Samen met een andere foodblog, Two Peas And Their Pod, stelt Jessica ook weekmenu’s samen onder de naam Sweet Peas Meals. Ik was uiteraard nieuwsgierig, en in een free trial daarvan kwam ik een recept tegen voor taco’s met bloemkool en kikkererwten. Het bleek geen probleem om de bloemkool te vervangen door broccoli. De taco’s waren zó lekker dat we ze in 3 weken tijd 2 keer hebben gegeten.

Taco’s en tortilla’s

Let wel: deze taco’s zijn niet de knapperige schelpen die we in Nederland taco’s noemen, maar belegde maïstortilla’s, die je dubbelklapt om ze op te eten. Anderzijds: deze vulling in tacoschelpen moet ook waanzinnig lekker zijn, extra krokant! Ik heb het nog niet geprobeerd, maar dat gaan we bij de volgende ronde broccoli zeker doen. Ik houd jullie dus op de hoogte.

Spicy broccoli

Het oorspronkelijke recept door deze taco’s met geroosterde broccoli is behoorlijk spicy. Er gaan twee theelepels gemalen rode peper in. Nou doe ik niet moeilijk over een beetje pittig, maar hoe fijner je peper gemalen is, hoe pittiger je eten wordt. Ik koos daarom de eerste keer voor een combinatie: één theelepel fijngemalen piment d’Espelette en één theelepel pul biber (Turkse chilivlokken). Hier kun je dus een beetje mee spelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon wat minder peper te gebruiken. Overigens dempt de yoghurtsaus de pittigheid wel een beetje. Je kunt er trouwens natuurlijk altijd voor kiezen om plantaardige yoghurt te gebruiken. In dat geval zijn je taco’s vegan.

Voorbereiding: 5 minuten
Wachttijd: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor taco’s met geroosterde broccoli en kikkererwten voor 2 personen:

  • 1-2 tl gemalen rode peper (zie tekst)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el vers limoensap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • broccoli: 1 grote of 2 kleine stronken
  • 1 blik (400 gr) kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 gr rode kool (geraspt of aan een stuk)
  • 1 jalapeño
  • 1 avocado
  • 120 ml Griekse (of plantaardige) yoghurt
  • verse koriander naar smaak
  • Maïstortilla’s of tacoschelpen

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Taco’s met geroosterde broccoli maken

Verwarm de oven voor op 200 graden (liefst heteluchtstand). Roer in een kommetje de gemalen rode peper, komijn, 1 el limoensap, olijfolie los met 1 el water en 1/2 tl fijn zout. Snijd de broccoli in roosjes. Leg de broccoli en de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en giet het chilimengsel er overheen. Hussel goed door elkaar. Rooster de broccoli en de kikkererwten 30 minuten, tot de kikkererwten een beetje knapperig zijn en de broccoli krokante randjes heeft.

Tex-mex

Maak ondertussen de bijgerechten. Rasp de rode kool fijn, tenzij je geraspte kool gekocht hebt natuurlijk. Snijd de jalapeño in smalle ringen en verwijder de zaadjes. Snijd de avocado in plakjes en hak de koriander grof. Roer ten slotte de yoghurt los met de laatste el limoensap, plus zout en peper naar smaak.

Verwarm de tortilla’s en of tacoschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Beleg de taco’s met geroosterde broccoli en kikkererwten, rode kool, jalapeño, avocado en koriander en sprenkel er wat van de yoghurtsaus overheen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.