UPDATE: deze broccoliburgers zijn in 2021 voorzien van nieuwe foto’s en een iets aangepaste receptuur. In deze versie zijn ze nóg lekkerder dan ze al waren. De toevoeging van de frisse muntmayo tilt de broccoliburgers echt naar een nieuw level.
Makkelijke broccoliburgers
Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar broccoli is zo’n groente die én vaak in onze groentetas zit, én die onze kinderen allebei lusten. Het staat dus nogal vaak op het menu, maar liever niet te vaak op dezelfde manier.
En hoewel ik broccoli ook lekker vind, vind ik het dus fijn om een breed scala een recepten met broccoli te hebben. Van cashewbroccoli tot garnalencurry, van pompoencurry tot salade met rauwe broccoli en van traybake tot vistaco’s. En vegaburgers met broccoli dus!
Vegaburgers met broccoli
Misschien ken je mijn wortelkoekjes met feta wel? Deze broccoliburgers lijken daarop, maar toch ook weer niet. De bulk komt van kikkererwten en havermout en meel, waardoor deze koekjes gezonder en vullender zijn.
Ze zijn echter ook wat instabieler. Daarom worden ze in de oven gebakken, en dat is natuurlijk heel makkelijk! Het is van belang om je mengsel even te laten rusten voor je er koekjes van maakt. Op die manier kan de havermout wat vocht opnemen en dat komt de stevigheid ten goede.
Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig. Het kán ook zonder, maar dat komt de structuur van de broccoliburgers niet ten goede. Mocht je ze zonder keukenmachine maken, rasp dan de ui en de broccoli en stamp alle ingrediënten stevig door elkaar met een pureestamper.
Broccoliburgers
Om er echte vegaburgers van te maken, serveer ik de broccoliburgers op een gebakken broodje, met frisse muntmayo en een beetje sla. Voor de muntmayo gebruik ik trouwens vegan mayo van Jean Bâton, want die vind ik lekkerder dan gewone mayonaise.
Wil je meer toppings? Avocado en crispy chili oil zijn hier ook heerlijk bij!
Zo maak je broccoliburgers met feta voor 2 personen:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 kleine stronk broccoli
- 1 ui
- 50 gr havermout
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 2 tl baharat of ras-el-hanout
- 1/4 tl fijn zout
- 100 gr feta
- 2 eieren
- 2 el (vegan) mayonaise
- 6 blaadjes verse munt
- 2 tl vers citroensap
- optioneel: 1/2 tl gedroogde munt
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 el roomboter
- een paar blaadjes sla
Voor de broccoliburgers
Voor de muntmayo
Om te serveren
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (liefst op hete lucht). Snijd de broccoli in grote roosjes en de ui doormidden en maal ze daarna in de keukenmachine tot grove stukjes. Doe dan de havermout, de kikkererwten, de baharat en het zout erbij en maal tot een grove pasta.
Vegaburgers met muntmayo
Verbrokkel dan de feta boven het mengsel en roer om. Roer als laatste de eieren door je deeg. Laat het deeg daarna 10 minuten rusten.
Vorm er dan 4-6 burgers van en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de broccoliburgers in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
Hak ondertussen de munt fijn. Roer vervolgens de mayonaise los met het citroensap en de munt. Snijd de broodjes doormidden en bak ze op middelhoog vuur in de roomboter in een koekenpan.
Beleg de burgerbroodjes met sla en leg daar de broccoliburgers op. Verdeel ten slotte de muntmayo erover.
Astrid zegt
Deze gisteren gemaakt, erg lekker en voor herhaling vatbaar!
Het blik met kikkererwten gaf even wat verwarring omdat we een grote en kleine hadden staan 🙂, ik ga volgende keer voor het kleine blikje.
Emma van der Deijl zegt
Hi Astrid,
Wat fijn dat ze zo in de smaak vielen!
Ik gebruik doorgaans een “standaard” blikje van 400 gr brutogewicht, dus wellicht voor de volgende keer 😉
Groetjes,
Emma