Je ziet het waarschijnlijk vaak voorbij komen: crispy chili oil, ook wel crispy chili olie of gewoon crispy chili. Megalekker, maar wat kun je er nou allemaal mee? Ik laat je graag zien wat je ermee kunt doen, want ik ben dol op het spul!
Crispy chili oil met korting
Zo dol, dat je met de code Ems10 10% korting krijgt bij mijn favoriete crispy chili merk Trouble & Spice.
Hoe eet je crispy chili oil?
Om te beginnen: één van mijn favoriete manieren om zo’n beetje alle soorten te eten, is op een bammetje, met hummus en een beetje (kiem)groente.
De OG crispy chili
We beginnen met het origineel: een pittige olie uit Sichuan, in China. Traditioneel gezien zitten hier chilipepers, krokante uien, gefermenteerde sojabonen en sichuanpeperkorrels in. De gouden standaard op de markt is die van Lao Gan Ma, en die is ook écht heel goed.
Ik vind hem waanzinnig goed in deze bonendip, maar als je het jezelf écht lekker makkelijk wilt maken, kun je ook prima kant en klare hummus gebruiken. Heb je in 2 seconden een enorme upgrade te pakken.
Spannende crispy chili oils
Toen ik al een tijdje regelmatig Lao Gan Ma overal op deed, maakte ik kennis met de handgemaakte crispy oils van Trouble & Spice. Natuurlijk kun je daar de klassieke versie kopen (sterker nog, in twee varianten), maar nog leuker vind ik de andere varianten!
De drie populairste smaken vind je tegenwoordig trouwens ook bij Jumbo!
Ik begon met de Thaise Yum Phrik, de Indiase Curry Bomb en de Mexicaanse Smoky Señorita. Alle drie totaal anders, en alle drie verrukkelijk. Let wel op: de laatste is HEEL spicy, dus daar doe ik altijd maar een klein beetje van op mijn taco’s.
Curry Bomb is heerlijk op bijvoorbeeld een Indiase paratha-omelet, wat ook weer een ideale lunch is:
De Yum Phrik is natuurlijk heerlijk op allerlei Thaise gerechten, maar het allerlekkerst is hij misschien wel op…. mango-ijs. Je maakt het ijs in ongeveer 5 minuten, dus geen reden om het niet te doen!
Yum Phrik is ook fantastisch in dressings, bijvoorbeeld voor deze Laotiaanse salade met krokante rijst!
Ook heerlijk: de Turkse versie, Çitir Biber. Ook geweldig op hummus, maar ook in de çilbir en met whipped feta!
Je kan het zo gek niet bedenken…
Eenmaal verslingerd aan al die soorten crispy chili, breidde ik mijn assortiment nog wat uit, met de pizza (!) crispy chili, de hot honey crispy chili en… de limited edition crispy chili caramel.
De hot honey – met chili en sichuan pepers – gebruik ik graag om whipped butter mee te maken, maar hij is ook heerlijk op deze toast met biet!
De pizza versie is die pittige olie die je in Frankrijk bij de pizza krijgt on steroids: hij smaakt nog meer naar pizza dan een echte pizza. Op een plakje tomaat al een snack op zich, maar ook heerlijk op toast met ricotta en abrikoos:
En de caramel? Die is echt gestoord goed. Zeker in een affogato, met romig ijs en een kick van de koffie. Ik voeg zelf graag nog een snufje zout toe, maar proef zeker even voordat je dat doet.
Zelf crispy chili maken
Heb je nu zin gekregen om een keertje zelf crispy chili te maken? Dat is heel eenvoudig! Ik maak zelf graag een Midden-Oosterse versie met za’atar.
P.S. Een deel van de crispy chili oils kreeg ik cadeau van Trouble & Spice, een deel heb ik zelf betaald. Mijn oordeel is altijd 100% eerlijk.
Laat hier weten wat je er van vindt