Wat kun je doen met crispy chili oil?

Sinterklaas 2024Sinterklaas 2024

Je ziet het waarschijnlijk vaak voorbij komen: crispy chili oil, ook wel crispy chili olie of gewoon crispy chili. Megalekker, maar wat kun je er nou allemaal mee? Ik laat je graag zien wat je ermee kunt doen, want ik ben dol op het spul!

Crispy chili oil met korting

Zo dol, dat je met de code Ems10 10% korting krijgt bij mijn favoriete crispy chili merk Trouble & Spice.

Hoe eet je crispy chili oil?

Om te beginnen: één van mijn favoriete manieren om zo’n beetje alle soorten te eten, is op een bammetje, met hummus en een beetje (kiem)groente.

Wat kun je doen met crispy chili oil? Emma van der Deijl 1

De OG crispy chili

We beginnen met het origineel: een pittige olie uit Sichuan, in China. Traditioneel gezien zitten hier chilipepers, krokante uien, gefermenteerde sojabonen en sichuanpeperkorrels in. De gouden standaard op de markt is die van Lao Gan Ma, en die is ook écht heel goed.

Ik vind hem waanzinnig goed in deze bonendip, maar als je het jezelf écht lekker makkelijk wilt maken, kun je ook prima kant en klare hummus gebruiken. Heb je in 2 seconden een enorme upgrade te pakken.

Wat doen met crispy chili

Spannende crispy chili oils

Toen ik al een tijdje regelmatig Lao Gan Ma overal op deed, maakte ik kennis met de handgemaakte crispy oils van Trouble & Spice. Natuurlijk kun je daar de klassieke versie kopen (sterker nog, in twee varianten), maar nog leuker vind ik de andere varianten!

De drie populairste smaken vind je tegenwoordig trouwens ook bij Jumbo!

Ik begon met de Thaise Yum Phrik, de Indiase Curry Bomb en de Mexicaanse Smoky Señorita. Alle drie totaal anders, en alle drie verrukkelijk. Let wel op: de laatste is HEEL spicy, dus daar doe ik altijd maar een klein beetje van op mijn taco’s.

Curry Bomb is heerlijk op bijvoorbeeld een Indiase paratha-omelet, wat ook weer een ideale lunch is:

Voor 1 persoon heb je nodig:
– 1 paratha (diepvries)
– 1 ei, geklutst
– 6 snoeptomaatjes of 1 medium tomaat, in stukjes
– 1 bosui, in ringetjes
– Curry Bomb naar smaak

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de paratha erin en bak hem rustig tot de onderkant mooi goudbruin is. Keer dan de paratha om. Schenk het geklutste ei er overheen.

Verdeel de tomaatjes. 3/4 van de bosui en crispy chili naar smaak er overheen. Zet dan een deksel op de pan en zet het vuur iets lager. Laat de paratha omelet rustig garen, tot de randjes van het ei stevig zijn. Check dan of de onderkant van de paratha mooi bruin is.

Keer dan het geheel weer om, zodat de omelet nog even kan garen. Leg vervolgens een bord op de pan en keer het geheel om.

Strooi de rest van de bosui over de omelet en schep er nog wat crispy chili op.

Wat doen met crispy chili oil

De Yum Phrik is natuurlijk heerlijk op allerlei Thaise gerechten, maar het allerlekkerst is hij misschien wel op…. mango-ijs. Je maakt het ijs in ongeveer 5 minuten, dus geen reden om het niet te doen!

Wat doen met crispy chili oil

Yum Phrik is ook fantastisch in dressings, bijvoorbeeld voor deze Laotiaanse salade met krokante rijst!

Wat doen met crispy chili oil

Ook heerlijk: de Turkse versie, Çitir Biber. Ook geweldig op hummus, maar ook in de çilbir en met whipped feta!

Mix 𝟮𝟬𝟬 𝗴𝗿 𝗳𝗲𝘁𝗮 met 𝟭𝟮𝟱 𝗴𝗿 𝗚𝗿𝗶𝗲𝗸𝘀𝗲 𝘆𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 en 𝘇𝘄𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗽𝗲𝗿 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝘀𝗺𝗮𝗮𝗸 tot een romige, fluffy crème.

Smeer de crème in een diep bord, top met Trouble & Whale en dip!

Wat doen met crispy chili

Je kan het zo gek niet bedenken…

Eenmaal verslingerd aan al die soorten crispy chili, breidde ik mijn assortiment nog wat uit, met de pizza (!) crispy chili, de hot honey crispy chili en… de limited edition crispy chili caramel.

De hot honey – met chili en sichuan pepers – gebruik ik graag om whipped butter mee te maken, maar hij is ook heerlijk op deze toast met biet!

Je hebt nodig:
– 100 gr zachte roomboter
– 2 el Buzz Buzz
– optioneel: zout naar smaak

Klop de boter met een hand- of standmixer lichter van kleur en superfluffy. Voeg dan de Buzz Buzz toe en klop grondig door de boter heen. Proef en voeg als je wilt een snuf zout toe.

Serveer met alles waar (kruiden)boter lekker op is, want maiskolven tot zachte bolletjes en van stokbrood tot steak.

Wat doen met crispy chili

De pizza versie is die pittige olie die je in Frankrijk bij de pizza krijgt on steroids: hij smaakt nog meer naar pizza dan een echte pizza. Op een plakje tomaat al een snack op zich, maar ook heerlijk op toast met ricotta en abrikoos:

Je hebt nodig:
🌶️ Stevig brood, geroosterd
🌶️ Ricotta naar smaak
🌶️ Abrikozen in plakjes
🌶️ Yum Yum crispy chili oild

Besmeer de toast met een lekker dikke laag ricotta. Verdeel er flink veel plakjes abrikoos over en top met de crispy chili.

Wat doen met crispy chili

En de caramel? Die is echt gestoord goed. Zeker in een affogato, met romig ijs en een kick van de koffie. Ik voeg zelf graag nog een snufje zout toe, maar proef zeker even voordat je dat doet.

Zelf crispy chili maken

Heb je nu zin gekregen om een keertje zelf crispy chili te maken? Dat is heel eenvoudig! Ik maak zelf graag een Midden-Oosterse versie met za’atar.

Midden-Oosterse crispy chili met za'atar

P.S. Een deel van de crispy chili oils kreeg ik cadeau van Trouble & Spice, een deel heb ik zelf betaald. Mijn oordeel is altijd 100% eerlijk.

Sinterklaas 2024Sinterklaas 2024

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt