Yessss, vegan tempeh taco’s! Want hoe dol ik ook ben op vistaco’s, qua duurzaamheid kun je natuurlijk beter voor een vegan alternatief kiezen. Geïnspireerd door de knapperige tempeh crumble in het fijne boek Indorock bedacht ik daarom deze tempeh taco’s, die extra lekker zijn door de frisse limoen coleslaw.
Taco’s met tempeh crumble
Voor de tempeh crumble in Indorock wordt de tempeh gefrituurd. Omdat ik niet altijd zin heb in frituren, bedacht ik een bereidingswijze in de oven die nét zo lekker is, maar dan een stukje makkelijker. Heb je wel zin om te frituren, doe de verkruimelde tempeh dan in de frituur ipv in de oven.
Makkelijke vegan taco’s
Ik voeg aan dit gerecht altijd graag ingelegde rode uien en Mexicaanse salsa toe, maar dat is zeker niet nodig voor een heerlijk gerecht. Wil je meer groente toevoegen, dan zou ik de avocado wel doen en plakjes tomaat toevoegen.
Zo maak je vegan tempeh taco’s met limoen coleslaw voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 1 limoen, grondig schoongeboend
- 1/2l tl maple syrup
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/4 tl fijn zout
- 2 bosuitjes
- 5 gr koriander
- 300 gr fijngesneden spitskool of witte kool
- 200 tempeh
- 2 el neutrale olijfolie
- 1 el maple syrup
- 1/2 tl gemalen chipotle
- 1 tl zoete pimentón
- 1 tl gemalen komijn
- 1/2 tl fijn zout
- 1 teen knoflook
- 8 kleine (maïs)tortilla’s
- 1 avocado
- koriander om te serveren
- Optioneel: ingelegde rode ui, Mexicaanse salsa
Voor de limoen coleslaw
Voor de tempeh taco’s
Zo maak je het
Frisse limoen coleslaw
De coleslaw is het lekkerst als de smaken even kunnen intrekken. Daar begin ik dus meestal mee. Rasp allereerst boven een kom de schil van de limoen. Knijp daarna de limoen uit en voeg 1 el limoensap toe (bewaar de rest van het sap!). Klop hier vervolgens de maple syrup, de extra vierge olijfolie en 1/4 tl zout doorheen.
Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en hak de koriander fijn. Doe dan de bosui, de koriander en de kool in de kom en meng de dressing er grondig doorheen. Dit gaat het makkelijkste met je handen.
Tempeh uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Verkruimel vervolgens de tempeh tot brokjes ter grootte van een boon. Meng de tempeh met 1 el van de neutrale olijfolie en verdeel de tempeh over een bakplaat. Schep de tempeg tussendoor af en toe om.
Bak de tempeh in ca. 15 minuten bruin en knapperig in de oven. Meng ondertussen in een ruime kom de maple syrup gemalen chipotle, de pimentón, de gemalen komijn, 1 el neutrale olijfolie, het zout en 1 el limoensap. Pers de knoflook en meng hier doorheen.
Vegan tempeh taco’s
Stort vervolgens de knapperige tempeh in de kom, schep alles goed om en verdeel de tempeh opnieuw over de bakplaat. Bak de tempeh dan nog eens 5 minuten. Leg de tortilla’s gedurende die tijd op een rooster in de oven zodat ze warm en een beetje knapperig worden.
Snijd ondertussen de avocado in plakjes en hak nog wat extra koriander fijn. Vul de taco’s met de coleslaw, de tempeh, avocado en koriander.
P.S. De link naar Indorock is een affiliate link. Als jij via die link koopt, kost het jou niks extra en krijg ik toch een klein percentage commissie. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt