Taco’s met geroosterde bloemkool, zwarte bonen en limoen-koriandersaus

Pittig eten, ik ben er dol op. Dat gaat de hele wereld over, van Indisch en Indonesisch naar Tex-Mex en weer terug. Maar misschien wel het fijnste vind ik taco’s. Niet die harde schelpen, hoe lekker die ook zijn, maar juist de klassieke Mexicaanse variant. Een zachte tortilla die je vult en dubbelvouwt. En daar kun je echt álles indoen, hoewel ik het meestal bij groente houd. Op de één of andere manier vind ik dat het lekkerst. Dit recept voor taco’s met geroosterde bloemkool, zwarte bonen en limoen-koriandersaus is ook weer zo’n pareltje.

Taco's met geroosterde bloemkool, zwarte bonen en limoen-koriandersaus

Taco’s met geroosterde bloemkool, zwarte bonen en limoen-koriandersaus. Spicy knapperige bloemkool met aardse bonen en een heerlijk frisse saus. Snel klaar en heel gemakkelijk, want de oven doet het meeste werk! Als je in plaats van zure room of yoghurt kiest voor plantaardige yoghurt, is dit gerecht trouwens vegan.

Wachttijd: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor taco’s met geroosterde bloemkool en zwarte bonen voor 2 personen:

  • 1 bloemkool
  • 4 tenen knoflook
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl chipotlepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 3/4 tl pimentón
  • 1/2 tl fijn zout
  • 2 el extra vierge olijolie
  • 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1/4 tl uienpoeder
  • 1/4 tl oregano
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 1 bekertje (125 gr) zure room of yoghurt
  • 10 gr korianderblad, plus extra ter garnering
  • 25 ml limoensap
  • optioneel ter garnering: 1 rode peper, 1 avocado
  • maïstortilla’s

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht of 220 onder- en bovenwarmte. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.

Doe 1 tl komijn, de chipotle, de kurkuma, 1/2 tl pimentón en 1/4 tl zout in een kommetje. Roer los met de olijfolie tot een goed gemengde marinade. Pers de knoflook uit boven het kommetje en roer door de marinade heen.

Giet de marinade over de bloemkool en schep de bloemkool goed om, zodat vrijwel overal een beetje marinade zit. Rooster de bloemkool in ongeveer 35 minuten, tot de roosjes gaar zijn en knapperige randjes hebben. Schep tussentijds 1 of 2 keer om.

Taco's met geroosterde bloemkool, zwarte bonen en limoen-koriandersaus

Limoen-koriandersaus maken

Hak de koriander grof. Doe de koriander in een blender, keukenmachine of staafmixerbeker, maar houdt wat achter voor de garnering. Pureer dan de koriander met de zure room of yoghurt en limoensap tot een gladde saus. Proef, en maak op smaak met zout, peper en zonodig nog wat limoensap

Refried beans maken

Doe de bonen in een steelpan met een drupje neutrale olie, de resterende 1/2 tl komijn, 1/4 tl pimentón, 1/4 tl zout en het uienpoeder, de oregano en het chilipoeder. Verwarm de bonen tot ze door en door warm zijn. Voor echte refried beans kun je de bonen nu deels prakken, maar ik vind het voor de textuur lekkerder om te bonen heel te laten. Dat is dus aan jou.

Snijd de rode peper in ringetjes. Hak de achtergehouden koriander grof. Snijd de avocado in blokjes.

Taco’s met bloemkool maken

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep dan op elke tortilla wat bloemkool en bonen en maak af met de saus, rode peper, koriander en avocado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.