Spruitjes met kastanjes en knoflook

Spruitjes met kastanjes en knoflook

Snel, makkelijk en ontzettend lekker: deze gebakken spruitjes met kastanjes en knoflook zijn het allemaal. Licht pittig, vegan en een beetje krokant.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Spruitjestijd! Ik ben al van jongs af aan dol op spruitjes, en gelukkig is mr. Em er ook altijd wel voor te porren. Zelfs baby H peuzelde zijn eerste spruitje met smaak op, dus ik zit geramd met mijn mannen. Gewoon gekookte spruitjes vind ik maar saai, maar zodra er nootjes of spek aan te pas komen, ben ik fan.

Spruitjes met kastanjes en knoflook

Pittige spruitjes met kastanjes en knoflook

Deze spruitjes met kastanjes en knoflook zijn echt fantastisch. Eenvoudig te maken, snel klaar, lekker pittig en sowieso heel erg lekker. Voor mij hoort tamme kastanjes eten echt bij de herfst. Toen ik klein was brachten we de herfstvakantie altijd door in Frankrijk, waar ik voor het eerst kennis maakte met gepofte kastanjes. De lokale manier van bereiden was echter veel breder inzetbaar dan poffen: kastanjes inkruisen aan de onderkant, dan koken, vervolgens pellen en daarna bakken.

Spruitjes met kastanjes en knoflook

Spruitjes met kastanjes

In Nederland zijn tamme kastanjes vacuüm verpakt te koop en Franse supermarkten verkopen ook gepelde kastanjes in blik. Die gebruik ik dan ook meestal, want tamme kastanjes zijn bij mij in de buurt dungezaaid en bovendien is kastanjes zelf rapen (nooit de bolster met je handen openmaken, altijd met je schoenen!), schoonmaken en pellen nogal een hoop werk. Deze spruitjes met tamme kastanjes en knoflook zijn heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld bij boeuf bourguignon of gehaktballetjes in stroopsaus.

Zo maak je spruitjes met kastanjes en knoflook voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 400 gr spruitjes, schoongemaakt
  • 100 gr gare tamme kastanjes
  • 2 tenen knoflook
  • flinke snuf chilivlokken

Zo maak je het

Snijd de spruitjes in de lengte doormidden. Kook ze in 10 minuten in gezouten water. Giet af en laat even uitlekken.

Gebakken spruitjes

Verwarm ondertussen een klont boter of een scheutje olie (in dat laatste geval is dit gerecht vegan) in een koekenpan. Fruit daarin op zacht vuur de knoflook, zodat hij gaat geuren, maar niet kleuren. Voeg de kastanjes toe en bak die 2 minuten.

Voeg dan de spruitjes toe en laat 5 minuten bakken, totdat de kastanjes een beetje krokant zijn en de spruitjes beginnen te bruinen. Proef en maak op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en de chilivlokken.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.2 / 5. Aantal: 12

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt