UPDATE: Mijn gehaktballetjes in stroopsaus staan al sinds het allereerste begin op mijn site. In 2022 was het echter heel erg hoog tijd voor nieuwe foto’s, dus bij deze. Nog altijd zijn het verder dezelfde zoetige, hartige zachte gehaktballetjes!
Niet voor niets zijn ze al jaren populair op de site: deze gehaktballetjes in een saus van appelstroop zijn gewoon verschrikkelijk lekker. Met friet, met spaetzle, met puree, met zuurkool, met stamppot: allemaal verrukkelijk.
Gehaktballetjes met stroopsaus
Dit is een weliswaar niet supersnel, maar wel erg fijn recept voor gehaktballetjes. Bovendien is het daadwerkelijke maken niet zoveel werk, je moet alleen even wachten tot de balletjes gaar zijn, maar dan kan je ondertussen dus mooi iets anders doen.
Dit recept vind ik trouwens te veel voor in 1x met zijn tweeën. De helft eten we dan meteen op, de andere portie balletjes gaat de vriezer in.
Ik bak deze gehaktballetjes het liefst in roomboter, dat proef je echt in de saus. Wil je echter liever geen melkproducten gebruiken, dan is goede olijfolie natuurlijk ook heerlijk.
Zo maak je 12 grotere of 18 kleine gehaktballetjes met stroopsaus (voldoende voor 4 personen):
- Kooktijd: 40 minuten
- 400 gr biologisch of anderszins diervriendelijk rundergehakt
- 1 ui
- 1 ei
- 15 gr paneermeel
- 1 tl vissaus
- 1/4 tl fijn zout
- 1/8 t gemalen witte peper
- 15 gr roomboter (of 1 el olijfolie)
- 100 gr appelstroop
- 150 ml water
Zo maak je het
Meng het gehakt met de ui, het ei, de paneermeel, de vissaus, het zout en de peper. Draai er kleine (formaat soepbal) balletjes van, of juist iets minder kleine (formaat squashbal), net waar je zin in hebt.
Makkelijke gehaktballetjes met appelstroop
Verhit de boter of olijfolie in een braadpan of koekenpan met een dikke bodem. Bak de balletjes op middelhoog rondom bruin. Voeg vervolgens de appelstroop en het water toe en laat ten minste 25 minuten pruttelen.
Laat hier weten wat je er van vindt