Risotto met spruitjes, spekjes en champignons

Black FridayBlack Friday

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar na bijna drie weken driegangendiners, taart, snoep, koek, veel drank (en dan moeten de nieuwjaarsborrels nog beginnen!) en heel veel koken ben ik wel toe aan groente. Maar ja, een bakje sla is met het natte, koude, gure weer hier (en daar ook, begreep ik), ook niet echt waar ik op zit te wachten.

Risotto met spruitjes, spekjes en champignons

Risotto met spruitjes

Daarom vandaag mijn recept voor risotto met spruitjes, spekjes en champignons. Heerlijk warm, heerlijk winters en tegelijk met veel groente. Voor de post-kerst-en-oud-en-nieuw-afkickers of nieuwjaarsborrelaars: hier kun je prima bubbels bij drinken.

Bereiding: 45 minuten

Ingrediënten voor risotto met spruitjes, spekjes en champignons voor 2 personen:

  • 100 gr risottorijst
  • 600 ml paddenstoelenbouillon (niet te zout, ik gebruik 1 tablet per 600 ml)
  • 200 ml witte wijn (of 200 ml extra bouillon)
  • 200 gr kastanjechampignons
  • 400 gr spruitjes
  • 100 gr spekjes

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Spruitjes uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Begin daarna met de spruitjes: maak ze schoon en snijd ze indien nodig. Ik had minispruitjes, die liet ik heel. Gewone kun je het beste in de lengte halveren, hele grote exemplaren mogen in 3 of 4 stukken. Doe ze met en scheut olie en wat versgemalen peper (geen zout!) in een ovenschaal en zet ze gedurende een half uurtje in de oven, tot de randjes beginnen te bruinen.

Risotto met spruitjes, spekjes en champignons

Daarna kun je met de risotto aan de slag. Bak het spek in een klein beetje olie tot het mooi bruin is en krokant begint te worden. Vis het dan uit de pan en laat op wat keukenpapier uitlekken. Snijd ondertussen de champignons in stukjes.

Risotto met spekjes

Als het spek veel vet heeft verloren, kun je een deel daarvan uit de pan deppen met wat keukenpapier voordat je de champignons in de pan doet. Bak die vervolgens op hoog vuur gedurende minimaal 5 minuten, tot ze geurig, mooi gebruind en redelijk droog zijn. Doe dan de rijst erbij en bak deze tot alle korrels olie hebben opgenomen en de rijst warm aanvoelt (geleerd van Florine Boucher en Janneke Vreugdenhil).

Risotto met spruitjes, spekjes en champignons

Doe dan de witte wijn in de pan. Doe vervolgens telkens als de rijst droog begint te worden een beetje bouillon erbij, tot de rijst gaar is. Wellicht heb je niet alle bouillon nodig. Als de rijst gaar is en een mooie golvende massa in de pan vormt, voeg je de spruitjes en het spek toe. Laat ze goed mee warmen voor je de risotto serveert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.