Weinig zo leuk als allerlei lekkere hapjes maken voor oudejaarsavond en dan de hele avond lekker smikkelen met je dierbaren. Of natuurlijk gewoon met jezelf. Een hele avond jezelf kietelen met heerlijke hapjes lijkt me ook geweldig!
Hapjes voor de hele avond
Een hele avond lekker eten klinkt me altijd als muziek in de oren, maar op de één of andere manier komt het er meestal op neer dat ik ver voor het einde van de avond al te veel gegeten heb en dan de rest van de avond uitbuikend doorbreng.
Dit jaar zal het iets anders gaan: óf ik lig al ver voor middernacht te slapen, want door de zwangerschap ben ik nogal snel moe. Mocht dat niet gebeuren, dan graas ik vermoedelijk probleemloos de hele avond door, want sinds ik zwanger ben heb ik permanent honger.
Hapjes voor oudejaarsavond
Liever dan met oliebollen (en tja, met wat drinkt men daar in Nederland eigenlijk bij tot middernacht?) vier ik oud&nieuw het liefst op zijn Frans door meteen aan het begin van de avond de eerste fles bubbels open te maken en daar oesters bij te serveren. Dit jaar niet, want ik mag geen oesters…
Die bubbels mogen natuurlijk met alcohol zijn, maar wil je liever alcoholvrij, dan kan ik je La Tulipe Zero van harte aanbevelen!
Leuk om een paar dagen van tevoren vast te maken en op oudejaarsavond mee te pronken: wildterrine met kastanjes.
Liever een vegetarische variant? Maak dan terrine van roquefort.
Ook met blauwe kaas: taartjes met vijg en blauwe kaas uit Borreltijd. Zoet en hartig, knapperig en warm. Perfect als aanvulling op de koude hapjes!
Wil je ook nog iets van groente eten op zo’n avond? Maak er dan een frisse salade bij. Deze tomatensalade met oranjebloesem en munt is heerlijk fris en kan perfect met goed gerijpte Hollandse kastomaten.
Ook heel Frans om met oud&nieuw te eten: blini’s. Ik maak ze graag met verschillende soorten beleg. Zelf bakken klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt echt enorm mee. Zeker als je toch een lange avond hebt.
Niet per se de beste afsluiter van de avond, maar wel heel erg lekker en heel gezellig: kaasfondue met gebakken camembert. Dat kan natuurlijk met zelfgebakken brood, maar uiteraard ook met brood uit de winkel.
Of je nu een oppepper nodig hebt of gewoon zin hebt in een toetje: affogato is de oplossing. En als je liever vroeg naar bed gaat, maak je hem gewoon met décafé.
Nog meer trek? Maak dan mijn klassiekers dadels met spek en geroosterde tuinbonen! Of kijk eens bij de mijn tips voor de lekkerste kerstborrel.
Laat hier weten wat je er van vindt