De leukste manier van oudejaarsavond vieren vind ik toch om gewoon thuis te zijn met familie en/of vrienden en een avond lang lekkere hapjes te eten. Mijn favoriete hapjes voor oudejaarsavond, mét bijpassende drankjes, zet ik hier voor je op een rijtje. Maak ze (ook) allemaal, of kies er één of twee uit. Doe wat je wilt!
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via z’n linkje iets koopt bij de vrienden van bol.com, ik een klein percentage commissie krijgt, zonder extra kosten voor jou.
Wil je trouwens bakken en bakken vol inspiratie voor borrelhapjes én lekkere cocktails, dan kan ik je het boek Borreltijd aanraden.
Naast zelfgemaakte hapjes, serveer ik op oudejaarsavond altijd oesters. Zo doen ze dat in Frankrijk, met de champagne er alvast naast. Veel lekkerder dan champagne met oliebol, en een prima reden om de fles een paar uur eerder op te doen!
Daarnaast vind ik een kaasplankje en droge worst ook altijd erg fijn voor zo’n hele avond hapjes. Zelfs toen H er net twee weken was, stonden deze drie hapjes dus mét champagne erbij op tafel op oudejaarsavond. Met wat bruschette en een hummusglaasje maak je er een prachtig plateau van.
Hapjes voor oudejaarsavond
Al jaren de grote favoriet op elke borrel hier in huis: dadels met spek uit de oven. Er gaat werkelijk geen feestje voorbij hier in huis of ze staan op tafel. Sterker nog, we nemen ze op verzoek ook regelmatig mee naar borrels bij anderen.
De nieuwe hit van dit jaar: zelfgemaakte vegan krokante tuinbonen. Toegegeven, het kost wat meer tijd dan de dadels met spek, maar wauw wat is dit lekker zeg! Als je bovendien een flinke bakplaat vol maakt, heb je meer dan genoeg voor oudejaarsavond én om het nieuwe jaar goed te beginnen. Als je ze vanavond even klaarzet, is het morgen nauwelijks werk meer.
Vanavond even mixen, morgenavond pronken: met deze roquefortterrine stijgt jouw kaasplankje morgenavond boven zichzelf uit. Eenvoudig te maken, geweldig om te serveren en bovenal natuurlijk ontzettend smakelijk.
Wil je graag iets warms bij de borrel? Deze saucijzenbroodjes met appel zijn de perfecte hapjes voor oudejaarsavond. Makkelijk te maken en véél lekkerder dan uit de winkel. Je kunt ze bovendien prima voorbereiden en ‘s avonds alleen nog even opwarmen.
Wil je echt uitpakken, en neem je de hele dag of avond de tijd? Dan zou ik zeker voor zelfgemaakte bitterballen kiezen! Dan kun je natuurlijk kiezen voor de klassieke bitterballen, maar er is zoveel meer mogelijk, van vlees of vis tot vegan. De lekkerste recepten vind je in dit boek.
Drankjes voor oudejaarsavond
Naast champagne – of beter nog, crémant of cava, want goedkoper en vaak nog lekkerder ook – is het natuurlijk ook leuk om extra feestelijke drankjes te serveren. Gooi eens wat bevroren frambozen in je glas bubbels!
Eén van de mooiste en feestelijkste drankjes hier op de site is mijn cocktail met granaatappel en gin. Hier kun je overigens ook heel eenvoudig een mocktail van maken. Ook rozenwater of rozenlimonade is hier trouwens heerlijk in!
Liever helemaal alcoholvrij? Kies dan voor deze mocktail met rabarber en cranberry. Die kun je trouwens als je dat toch liever doet ook in een alcoholische variant maken.
Meer fijne cocktails vind je hier.
Laat hier weten wat je er van vindt