Krokante tuinbonenzoutjes

Misschien heb je ze wel eens op je salade gekregen: geroosterde tuinbonen. Ze duiken op steeds meer plekken op, en ik vind ze heerlijk. Ik wilde ze dus graag eens thuis proberen te maken. Deze verslavend lekkere krokante tuinbonen zijn het resultaat van verwoed experimenteren. Pas na drie pogingen had ik de krokante tuinbonenzoutjes die ik voor ogen had, en dat recept deel ik natuurlijk graag met jullie!

Krokante tuinbonenzoutjes

Tuinbonenzoutjes

Heerlijk knapperig, maar niet hard en perfect voor bij de borrel. Neem dat “verslavend lekker” niet te licht op: als ik eenmaal begin, kan ik niet meer stoppen deze geroosterde tuinbonen te eten. Gelukkig zijn ze een stukje gezonder dan chips! Dit recept is voldoende voor een lekker borrelhapje voor 4 personen. Of natuurlijk voor 1 of 2 personen die er niet af kunnen blijven.

Naast verslavend lekker zijn deze geroosterde tuinbonen ook nog eens vegan en hypoallergeen: geen dierlijke producten, geen gluten, alleen maar boontjes, olijfolie, peper en zout.

Krokante tuinbonenzoutjes

Geroosterde tuinbonen maken

Om zelf krokante tuinbonenzoutjes te maken, moet je wel een beetje voorwerk doen. Ten eerste heb je gedroogde dubbelgedopte tuinbonen niet. Mijn enorme supermarkt heeft die niet, maar het minuscule Turkse winkeltje om de hoek wel.

Daarnaast moet je de tuinbonen minimaal 10 uur weken. Gedurende de nacht is natuurlijk het handigst, maar mocht je het vergeten zijn: als je ze voor het ontbijt onder water zet, kun je ze nog dezelfde dag bij de borrel eten.

Krokante tuinbonenzoutjes

Zo maak je een flinke kom tuinbonenzoutjes:

  • Wachttijd: 10 uur 20 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 125 gr gedroogde dubbelgedopte tuinbonen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • (vers)gemalen zwarte of rode peper naar smaak

Zo maak je het

Zelf tuinbonen roosteren

Week de tuinbonen gedurende minimaal 10 uur in ruim koud water. Er moet minimaal 3x zoveel water boven de tuinbonen staan als je tuinbonen hebt.

Giet na het weken de tuinbonen af en doe ze met aanhangen vocht in een pan. Verhit de oven op 200 graden en kook een liter water. Doe het kokende water plus 1/4 tl fijn zout bij de tuinbonen en zet het geheel op middelhoog vuur. Houd ze goed in de gaten: zodra het water weer kookt, moeten de tuinbonen nog maar anderhalve minuut koken. Giet ze daarna af in een vergiet en overgiet ze met koud water.

Tuinbonensnack maken

Dep de tuinbonen in het vergiet een beetje droog met een schone theedoek of keukenpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort de tuinbonen hier op. Doe de olijfolie en het zout erbij. Maal er zwarte peper over of voeg wat gemalen rode peper toe, als je dat wilt. Meng het geheel goed door met je handen of een spatel.

Bak de tuinbonenzoutjes in de oven tot ze krokant zijn. Dit duurt 20-30 minuten, afhankelijk van zowel je bonen als je oven. Af en toe even testen dus!

Variëren met geroosterde tuinbonen

Je kunt deze krokante tuinbonenzoutjes ook perfect gebruiken als topping voor de koude Spaanse soep salmorejo. Normaal gesproken gaan daar rauwe ham en hardgekookt ei op, voor wat hartigheid en bulk. Met deze tuinbonenzoutjes erop is de soep niet alleen minstens even lekker, maar ook nog eens vegan.

Salmorejo

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.1 / 5. Aantal: 37

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 28 juli 2018

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Reacties

  1. Eveline zegt

    Heerlijk geroosterde tuinbonen gegeten…en het maken ervan was ook een leuk werkje. Ik ga het zeker een keertje samen met mijn kleindochters doen. Ik had alleen wel na 30 minuten niet alle boontjes lekker crispy, dus dan maar ietsjes langer gedaan. Morgen weer…Dank je wel!

  2. Loesje zegt

    Hai,
    Tnx voor het delen. Ik heb een poging gedaan met tuinboontjes uit het vriesvak. Eerst 1,5 dag laten welke. In ruim water, vervolgens de eerdergenoemde stappen gevolgd. Maar ze kwamen knetterhard uit de oven.🤣 Ok…. dus met diepvries bonen lukt het niet…? Of misschien dan niet wellen en meteen koken?
    Graag verneem ik je feed back. Ik heb namelijk een donkerbruin vermoeden dat ik op zoek moet naar een toko waar ze dubbelgedoote boontjes hebben…

    Tnx alvast!
    Groetjes!👌🏻👯‍♀️

    • Em's Real Food zegt

      Hoi Loesje,

      Wat leuk dat je deze ook wilt maken! Ik heb dit recept zelf nooit met verse tuinbonen of tuinbonen uit de vriezer geprobeerd. Ik denk dat dat inderdaad niet werkt, omdat de textuur waarmee je begint heel anders is. Als ik jou was zou ik dus inderdaad gedroogde tuinbonen proberen te vinden. Ik denk dat ze toko die wel heeft, zelf koop ik ze meestal bij de Turkse supermarkt.

      Veel succes met het recept, laat je weten of het met gedroogde tuinbonen wel lukt?

Leave A Reply