Geroosterde tuinbonen

Krokante tuinbonenzoutjes

Verslavend lekkere krokante tuinbonenzoutjes. Heerlijk knapperig en hartig en nog vegan en hypoallergeen ook. Perfect voor bij iedere borrel!

Deze geroosterde tuinbonen zijn één van de grootste hits op de site. Niet zo gek: ze zijn verslavend lekker, en tuinbonenzoutjes zijn vaak lastig te koop én duur. Alle reden dus om je eigen geroosterde tuinbonenzoutjes te maken. in 2022 heb ik ze maar weer eens van nieuwe foto’s voorzien.

Geroosterde tuinbonen

Knapperige geroosterde tuinbonen

Misschien heb je ze wel eens op je salade gekregen: geroosterde tuinbonen. Ze duiken op steeds meer plekken op, en ik vind ze heerlijk. Ik wilde ze dus graag eens thuis proberen te maken.

Deze verslavend lekkere krokante tuinbonen zijn het resultaat van verwoed experimenteren. Pas na drie pogingen had ik de krokante tuinbonenzoutjes die ik voor ogen had, en dat recept deel ik natuurlijk graag met jullie!

Tuinbonenzoutjes

Heerlijk knapperig, maar niet hard en perfect voor bij de borrel. Neem dat “verslavend lekker” niet te licht op: als ik eenmaal begin, kan ik niet meer stoppen deze geroosterde tuinbonen te eten.

Geroosterde tuinbonenzoutjes

Gelukkig zijn ze een stukje gezonder dan chips! Dit recept is voldoende voor een lekker borrelhapje voor 4 personen. Of natuurlijk voor 1 of 2 personen die er niet af kunnen blijven.

Als onderdeel van een borrelplank zijn de trouwens ook heerlijk. Bijvoorbeeld met verschillende kaasjes, fruit en warme olijven!

Naast verslavend lekker zijn deze geroosterde tuinbonen ook nog eens vegan en hypoallergeen: geen dierlijke producten, geen gluten, alleen maar boontjes, olijfolie, peper en zout.

Geroosterde tuinbonen maken

Om zelf krokante tuinbonenzoutjes te maken, moet je wel een beetje voorwerk doen. Ten eerste heb je gedroogde dubbelgedopte tuinbonen niet. Mijn enorme supermarkt heeft die niet, maar het minuscule Turkse winkeltje om de hoek wel. Online zijn ze (uiteraard) ook te vinden.

Krokante tuinbonenzoutjes

Daarnaast moet je de tuinbonen minimaal 10 uur weken. Gedurende de nacht is natuurlijk het handigst, maar mocht je het vergeten zijn: als je ze voor het ontbijt onder water zet, kun je ze nog dezelfde dag bij de borrel eten.

Zo maak je een flinke kom tuinbonenzoutjes:

  • Wachttijd: 10 uur 20 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 125 gr gedroogde dubbelgedopte tuinbonen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • (vers)gemalen zwarte of rode peper naar smaak

Zo maak je het

Zelf tuinbonen roosteren

Week de tuinbonen gedurende minimaal 10 uur in ruim koud water. Er moet minimaal 3x zoveel water boven de tuinbonen staan als je tuinbonen hebt.

Giet na het weken de tuinbonen af en doe ze met aanhangen vocht in een pan. Verhit de oven op 200 graden en kook een liter water. Doe het kokende water plus 1/4 tl fijn zout bij de tuinbonen en zet het geheel op middelhoog vuur. Houd ze goed in de gaten: zodra het water weer kookt, moeten de tuinbonen nog maar anderhalve minuut koken. Giet ze daarna af in een vergiet en overgiet ze met koud water.

Tuinbonensnack maken

Dep de tuinbonen in het vergiet een beetje droog met een schone theedoek of keukenpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort de tuinbonen hier op. Doe de olijfolie en het zout erbij. Maal er zwarte peper over of voeg wat gemalen rode peper toe, als je dat wilt. Meng het geheel goed door met je handen of een spatel.

Bak de tuinbonenzoutjes in de oven tot ze krokant zijn. Dit duurt 20-30 minuten, afhankelijk van zowel je bonen als je oven. Af en toe even testen dus!

Variëren met geroosterde tuinbonen

Je kunt deze krokante tuinbonenzoutjes ook perfect gebruiken als topping voor de koude Spaanse soep salmorejo. Normaal gesproken gaan daar rauwe ham en hardgekookt ei op, voor wat hartigheid en bulk. Met deze tuinbonenzoutjes erop is de soep niet alleen minstens even lekker, maar ook nog eens vegan.

En ben je nu blown away door de foto’s van deze borrelplank? Lees dan meer over mijn foodfotografie!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3 / 5. Aantal: 84

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

  1. Heerlijk geroosterde tuinbonen gegeten…en het maken ervan was ook een leuk werkje. Ik ga het zeker een keertje samen met mijn kleindochters doen. Ik had alleen wel na 30 minuten niet alle boontjes lekker crispy, dus dan maar ietsjes langer gedaan. Morgen weer…Dank je wel!

  2. Hai,
    Tnx voor het delen. Ik heb een poging gedaan met tuinboontjes uit het vriesvak. Eerst 1,5 dag laten welke. In ruim water, vervolgens de eerdergenoemde stappen gevolgd. Maar ze kwamen knetterhard uit de oven.🤣 Ok…. dus met diepvries bonen lukt het niet…? Of misschien dan niet wellen en meteen koken?
    Graag verneem ik je feed back. Ik heb namelijk een donkerbruin vermoeden dat ik op zoek moet naar een toko waar ze dubbelgedoote boontjes hebben…

    Tnx alvast!
    Groetjes!👌🏻👯‍♀️

    • Hoi Loesje,

      Wat leuk dat je deze ook wilt maken! Ik heb dit recept zelf nooit met verse tuinbonen of tuinbonen uit de vriezer geprobeerd. Ik denk dat dat inderdaad niet werkt, omdat de textuur waarmee je begint heel anders is. Als ik jou was zou ik dus inderdaad gedroogde tuinbonen proberen te vinden. Ik denk dat ze toko die wel heeft, zelf koop ik ze meestal bij de Turkse supermarkt.

      Veel succes met het recept, laat je weten of het met gedroogde tuinbonen wel lukt?

  3. Tuinboon uit Airfryer.

    Ik gebruik tuinbonen uit pot. 45min ontspanning door de tuinbonen te doppen.
    De tuinbonen met wat olijfolie ongeveer 25min in de airfryer op 190 graden (hier ook: af en toe eventjes testen)
    Tuinbonen uit de airfryer met wat olijfolie besprenkelen en dan doe ik zout en peper oid over de tuinbonen.

  4. Ik heb nog een hele zak Lima bonen staan… Nu nog gedroogd, maar ik kan ze, als ze eenmaal lekker hebben liggen weken, dubbeldoppen. Zou het met Lima’s ook gaan denk je?

  5. Wij nemen altijd zakjes met deze snack mee uit Portugal, inderdaad verslavend. De dubbel gedopte gedroogde tuinbonen had ik al een hele tijd in huis, maar pas vanavond heb ik ze voor het eerst volgens jouw recept bereid, heerlijk! Moesten iets langer in de oven (hete lucht oven, 200 gr, 35 min), alles met zijn tweeën opgegeten, haha! Voor herhaling vatbaar! Groet, Monique

  6. Heb lima bonen gekocht omdat ik ze een keer over een salade kreeg. Een lekker krokantje inderdaad.
    Zijn lima bonen hetzelfde als tuinbonen? En moet ik die na ‘t weken nog doppen? Wel jammer dat ik bij de inhoud las dat ‘t gluten bevat!! Had ik niet verwacht. Dus dan moet ik er een dikke opgeblazen buik voor over hebben…
    Wordt vervolgd.

    • Hai Inge,
      Limabonen en tuinbonen zijn echt iets anders! Limabonen zijn een soort grote witte bonen. Ik heb geen idee of je ze op dezelfde manier tot zoutjes kunt verwerken, dus ik ben benieuwd of het gelukt is!

  7. Heerlijk en simpel.

    Zojuist voor het eerst gemaakt, maar eigenwijs ook nog wat kruiden(mix voor bruschetta) bijgevoegd. De kruiden zijn verbrand, de tuinboontjes waren goed.

    En dan?
    Afgespoeld in een vergiet, tuinboontjes afgedroogd en nu weer even in de oven om te drogen, hopen dat het goed komt.

    De volgende keer dus geen (droge) bruschettakruiden toevoegen. Die kunnen er later nog wel overheen.

  8. wellicht handig om in het recept erbij te zetten dat je de tuinbonen als je ze geweekt hebt nog moet doppen, anders blijven ze inderdaad heel hard.

  9. De tuinboontjes zijn goed gelukt.Ik heb een zak gepelde tuinbonen gekocht maar er stond niet op de zak dubbelgepeld maar zij waren heerlijk.

  10. Bij de Turkse supermarkt een zak boontjes gekocht en volgens het recept gemaakt. De smaak en knapperigheid zijn prima, alleen vind ik ze erg droog.

Laat hier weten wat je er van vindt