Krokante tuinbonenzoutjes

Misschien heb je ze wel eens op je salade gekregen: krokante tuinboontjes. Ze duiken op steeds meer plekken op, en ik vind ze heerlijk. Ik wilde ze dus graag eens thuis proberen te maken. Deze verslavend lekkere tuinbonenzoutjes zijn het resultaat van verwoed experimenteren. Pas na drie pogingen had de krokante tuinbonenzoutjes die ik voor ogen had.

Tuinbonenzoutjes

Heerlijk knapperig, maar niet hard en perfect voor bij de borrel. Neem dat “verslavend” lekker niet te licht op: als ik eenmaal begin, kan ik niet meer stoppen deze tuinbonenzoutjes te eten. Gelukkig zijn ze een stukje gezonder dan chips! Dit recept is voldoende voor een lekker borrelhapje voor 4 personen. Of natuurlijk voor 1 of 2 personen die er niet af kunnen blijven.

Naast verslavend lekker zijn deze krokante tuinbonen ook nog eens vegan en hypoallergeen: geen dierlijke producten, geen gluten, alleen maar boontjes, olijfolie, peper en zout.

Krokante tuinbonenzoutjes maken

Om zelf krokante tuinbonenzoutjes te maken, moet je wel een beetje voorwerk doen. Ten eerste heb je gedroogde dubbelgedopte tuinbonen niet. Mijn enorme supermarkt heeft die niet, maar het minuscule Turkse winkeltje om de hoek wel.

Daarnaast moet je de tuinbonen minimaal 10 uur weken. Gedurende de nacht is natuurlijk het handigst, maar mocht je het vergeten zijn: als je ze voor het ontbijt onder water zet, kun je ze nog dezelfde dag bij de borrel eten.

Wachttijd: 10 uur 20 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor een flinke kom tuinbonenzoutjes:

  • 125 gr gedroogde dubbelgedopte tuinbonen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • (vers)gemalen zwarte of rode peper naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Zelf krokante tuinbonen maken

Week de tuinbonen gedurende minimaal 10 uur in ruim koud water. Er moet minimaal 3x zoveel water boven de tuinbonen staan als je tuinbonen hebt.

Giet na het weken de tuinbonen af en doe ze met aanhangen vocht in een pan. Verhit de oven op 200 graden en kook een liter water. Doe het kokende water plus 1/4 tl fijn zout bij de tuinbonen en zet het geheel op middelhoog vuur. Houd ze goed in de gaten: zodra het water weer kookt, moeten de tuinbonen nog maar anderhalve minuut koken. Giet ze daarna af in een vergiet en overgiet ze met koud water.

Tuinbonenzoutjes maken

Dep de tuinbonen in het vergiet een beetje droog met een schone theedoek of keukenpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort de tuinbonen hier op. Doe de olijfolie en het zout erbij. Maal er zwarte peper over of voeg wat gemalen rode peper toe, als je dat wilt. Meng het geheel goed door met je handen of een spatel.

Bak de tuinbonenzoutjes in de oven tot ze krokant zijn. Dit duurt 20-30 minuten, afhankelijk van zowel je bonen als je oven. Af en toe even testen dus!

Variëren met krokante tuinbonen

Je kunt deze tuinbonenzoutjes ook perfect gebruiken als topping voor de koude Spaanse soep salmorejo. Normaal gesproken gaan daar rauwe ham en hardgekookt ei op, voor wat hartigheid en bulk. Met deze tuinbonenzoutjes erop is de soep niet alleen minstens even lekker, maar ook nog eens vegan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.