Roquefort terrine

Roquefortterrine

Perfect als voorgerecht bij het kerstdiner dit jaar: roquefortterrine. Geserveerd met brioche en salade. Geen foie gras meer nodig!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze geweldige roquefortterrine maakte ik na een weekend in Montpellier afgelopen september. Waar de meeste restaurants daar wel iets van paté, terrine of foie gras als voorgerecht op het menu hebben staan, troffen we op “ons” terras dit gerecht aan. We vonden het waanzinnig lekker, en een perfect vegetarisch alternatief voor paté!

Deze terrine leek me dan ook een perfect voorgerecht voor een vegetarisch kerstmenu! Het hoofdgerecht is wat lichter, net als het dessert, zodat de roquefortterrine lekker kan shinen.

UPDATE: ook in mijn kerstdiner van 2021 is deze terrine een geweldig voorgerecht. Ik heb het recept ook meteen van nieuwe foto’s voorzien!

Roquefort terrine

Terrine van roquefort

Alle reden dus om thuis ook eens te proberen roquefortterrine te maken. Dat bleek én heel makkelijk, én minstens even lekker. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd, want met name het opstijven duurt een poosje.

Ik geef hier het recept voor een flinke terrine, hier kun je zeker 4 eters een voorgerecht of kaasgang van serveren. Dit is omdat ik het makkelijker vond om een flinke hoeveelheid te maken Uiteraard kun je het recept ook prima verdubbelen als je meer eters hebt (of meer trek).

Roquefort terrine

Roquefort als voorgerecht

Net als paté is deze terrine heerlijk met wat (zelfgebakken) brioche en een frisse groene salade ernaast. Geen zin of tijd om zelf brioche te bakken?

Geen probleem natuurlijk, koop hem dan gewoon. Kies niet voor een (zachte) supermarktbrioche, maar voor eentje van de bakker met een stevige korst. Kun je geen brioche vinden, dan is een stevig brood met wat rogge erin een heerlijk alternatief.

Zo maak je roquefortterrine voor een hele kerstdinertafel vol:

 • Wachttijd: 26 uur
 • Kooktijd: 30 minuten

  Voor de roquefortterrine

 • 45 gr rozijnen
 • 1 el cognac (of port)
 • 50 gr walnoten
 • 25 gr koude boter
 • 200 gr roquefort of bleu d’Auvergne
 • 1 el crème fraîche
 • 1 snuf vers geraspte nootmuskaat
 • zwarte peper naar smaak
 • Om te serveren

 • 1 tl wittewijnazijn
 • 1 el walnoten- of extra vierge olijfolie
 • gemengde sla
 • brioche

Zo maak je het

Laat de rozijnen minimaal een uur weken in de cognac. Hak 30 gram van de walnoten behoorlijk fijn. Rooster ze in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en laat ze afkoelen. Snijd de koude boter in blokjes. Snijd de roquefort in stukjes en meng die met de rozijnen, cognac, walnoten, boter, crème fraîche, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper naar smaak. Bekleed een kleine cakevorm of koelkastbakje met vershoudfolie. Schep het roquefortmengsel erin en duw het goed aan, zodat je een stevig blok krijgt. Laat de terrine minimaal 24 uur opstijven in de koelkast.

Roquefortterrine serveren

Rooster de overgebleven walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Snijd de roquefortterrine met een kartelmes in mooie plakken. Klop een eenvoudige vinaigrette van de wittewijnazijn en de walnoten- of olijfolie. Leg op ieder bordje één of twee plakken terrine, een sneetje brioche en een handje gemengde groene sla. Sprenkel wat vinaigrette over de sla. Bestrooi het geheel met wat walnoten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt