Na wat gedoe met de post ontving ik vorige week van de uitgeverij het boek Borreltijd van Susan Aretz. Ik ben dol op borrelen met lekkere hapjes, dus dit boek was me op het lijf geschreven. Bovendien lag ik snipverkouden in bed, dus ik had alle tijd om er meteen lekker in te duiken. En lekker was het! Ik kreeg meteen trek en wilde het halve boek wel maken.
Borrelplank uit Borreltijd
Nou leek dat me een beetje ambitieus, maar het is natuurlijk wel een erg goed teken! En dus besloot ik toen ik me weer wat beter voelde maar meteen op zondag een groot plateau met lekkers te maken. Want één hapje is lekker, maar meer is beter. En zoals Susan zegt: na een goede borrel hoef je niet meer te eten.
Borrelen uit Borreltijd
Van bovenaf, met de klok mee: arak-grapefruit cocktail, smokey gevuld eitjes, mijn eigen geroosterde tuinbonen, snoeptomaatjes (want geen “lekker bordje” is compleet zonder, aldus H), Thaise cashewnoten en pasteitjes met gorgonzola en vijg, met brokkelkaas in het midden.
Op mijn verlanglijstje staan nog de bitterballen van confit de canard (meer recepten voor bitterballen vind je bij mijn foodievriendin en bitterballenkoningin Ilona), de pompoensoep met sinaasappel, de roomboterkaaskoekjes, de zelfgemaakte paté, de borrelboter met tahin, de ceviche van makreel, de hartige madeleines, de gravad lax en eigenlijk nog zoveel meer… En op mijn volgende plank komen zeker ook mijn eigen gefrituurde olijven en all time favourite dadels met spek, want die zijn allebei al veel te lang geleden!
Borrelplanken
Ik was zoek naar relatief eenvoudige recepten, want ik had nog weinig fut. En wauw, wat was alles lekker! Het leuke aan dit boek vind ik dat alle recepten zijn ingedeeld op borrelplankthema: Nederland, Berlijn, Tel Aviv, Streetfood, Nordic, Gemakkelijk, Gezond, Familie, Champagne, High Wine, Impress your friends en BBQ, met nog een apart hoofdstuk over cocktails en mocktails.
Fotografie Borreltijd
Bijna elk hoofdstuk begint met een overzichtsfoto waar de hele plank op staat, daarna komen de recepten. Sowieso vind ik de foto’s in dit boek geweldig: het water loopt me in de mond. Lekker rauw gestyled, met een volwassen randje, zeker in vergelijking met de eerdere gezinskookboeken van Susan. Van de foto’s waar mensen op staan, spat het plezier af.
Borrelrecepten
Natuurlijk hoe je niet een hele plank te maken of je aan één thema te houden: ik deed mix&match van vijf planken. Het is net waar je zin in hebt! Ik dacht ook meteen aan vis-borrelplank, want er staan heerlijk veel recepten met vis in het boek.
Drankjes voor de borrel
Naast tips over bijpassende wijn en bier staan er ook recepten voor cocktails en mocktails in het boek. Wat ik daar heel leuk aan vind, is dat het superoriginele recepten zijn. Bijvoorbeeld een mocktail met citrussap en kokosmelk, natuurlijk de arak-grapefruitcocktail en een cocktail én een mocktail met blauwe (!) thee.
En eigenlijk het enige wat ik jammer vind aan dit boek, zit in dit hoofdstuk: niet alle cocktails lijken op de foto te staan, en als dat wel zo is, is mij niet helemaal duidelijk welke foto wat is. Nog een kleine tip voor wie de Thaise cashewnoten wil maken: de gember is gemalen gember, en de knoflook heb ik door de pers gedaan.
Conclusie
Borreltijd is een boek waar ik heel blij van word! Boordevol heerlijke recepten en fijne tips voor iedere keer weer een geweldige borrel. Dus houd je van borrelen met lekkere hapjes, dan is dit boek zeker een aanrader! De balans tussen vega vlees en vis vind ik ook prima!
Borreltijd is uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Het boek kost €20,99 en is te koop bij bol.com. Als je het boek via die laatste link koopt, krijg ik een klein percentage commissie, dus ik vind het superfijn als je mijn link gebruikt.
Ilona zegt
Altijd fijn om jouw recensies te lezen! Tot mijn eigen boek uit is heb ik er even geen tijd voor 😉
Em's Real Food zegt
Dank je! En dat snap ik. Ik ben natuurlijk wel enorm benieuwd naar jouw boek!