Supermakkelijk om te maken en echt véél lekkerder dan kopen: blini’s. Traditioneel gezien als steuntje voor kaviaar, maar ik maak ze graag met vier soorten beleg, en die zijn allemaal even lekker.
In de supermarkt kom je ze al jaren tegen: blini’s. Ik eet ze vaker in Frankrijk dan hier, omdat ik de Nederlandse supermarktversie te zoet vind. Waar blini’s traditioneel gezien van boekweitmeel worden gemaakt, zijn ze in Nederland van 100% tarwebloem, en dan worden ze naar mijn smaak te zoet. Gelukkig bleek zelf blini’s bakken helemaal niet moeilijk. Het kost wel wat tijd, maar het resultaat is de tijdsinvestering meer dan waard!
Zelfgemaakte blini’s
Toen ik onlangs voor een grote groep mensen iets lekker mocht maken, besloot ik blini’s met vier soorten beleg te maken. Omdat 100% boekweitmeel best heftig van smaak is, besloot ik voor half boekweitmeel, half tarwebloem te kiezen. Helemaal de één of de ander kan dus ook. Kies je echter voor 100% tarwe, dan raad ik je aan om de suiker weg te laten.
Russische blini’s
Oorspronkelijk at men in Rusland blini’s met zure room en kaviaar, of met zure room en jam. Ook gerookte zalm wordt er veel op gegeten. Gerookte zalm met mierikswortelroom vind ik nóg lekkerder.
Daarnaast maakte ik blini’s met knapperige ham, geitenkaas en groene pepers, met pompoenhumus en pistachedukkah en met kruidenyoghurt, sumac en komijn. Allemaal even lekker, en dat vond ik niet alleen zelf, maar ook de groep met wie ik ze heb opgegeten!
Dit recept is genoeg voor 60 kleine blini’s. De hoeveelheden beleg zijn telkens voor een kwart daarvan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen niet alle soorten beleg te maken, maak dan gewoon wat meer van het één of ander. Eén soort beleg is uiteraard ook al heel lekker!
Voor de enorme schaal blini’s die ik gemaakt heb, gebruikte ik pompoenhumus uit de winkel. Liever had ik wortelhumus gebruikt, maar ik had helaas niet genoeg tijd om ook die te maken. Gebruik sowieso een lichtzoete humus, dat past beter dan gewone. Het recept voor de pistachedukkah is te veel, maar gelukkig is die met bijna alles lekker.
Voor de blini’s met ham gebruik ik het liefst kleine groene pepertjes uit een pot gebruikt (piquillos), maar jalapeños zijn net zo lekker en een stuk makkelijker te vinden.
Zo maak je ongeveer 60 blini’s en 4 soorten beleg:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 1 uur 10 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 65 gr roomboter
- 330 ml volle melk
- 135 gr boekweitmeel
- 135 gr bloem
- 4 tl suiker
- 1/2 tl fijn zout
- 4 gr gedroogde instantgist
- 2 eieren
- 1/2 bakje zure room (125 ml)
- geraspte mierikswortel (potje)
- 40 gr gerookte zalm
- lichtzoete humus
- 2 el korianderzaad
- 1 el komijnzaad
- 2 el sesamzaad
- 1 tl grof zout
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 el gepelde pistachenoten
- 2 el amandelen met vlies
- 3 plakken rauwe ham
- 50 gr zachte geitenkaas
- 1 el crème fraîche
- groene pepers uit pot
- 1 handje verse kruiden (platte peterselie, munt, koriander)
- 50 gr Griekse yoghurt
- 1 tl extra vierge olijfolie
- 1/2 tl komijnzaad
- naar smaak: sumac, zout en peper
Voor de blini’s
Voor de zalm met mierikswortelroom
Voor de humus met pistachedukkah
Voor de ham met geitenkaas en groene peper
Voor de kruidenyoghurt met sumac en komijn
Zo maak je het
Zelf blini’s maken
Verwarm de melk tot tegen het kookpunt. Voeg de boter erbij en laat die smelten terwijl de melk afkoelt tot lauw/handwarm. Doe de beide soorten meel en de suiker in een kom. Doe het zout er aan één kant bij en de gist aan de andere kant.
Giet de afgekoelde melk erbij en klop met een garde of mixer tot een mooi beslag. Splits daarna de eieren en doe de dooiers bij het beslag. Laat het beslag vervolgens een uur rijzen. Klop dan de eiwitten stijf en spatel het door het beslag. Laat het beslag nog eens 10 minuten rusten.
Bak van het beslag kleine blini’s door een beetje zonnebloemolie in een koekenpan te doen en in de hete pan hoopjes van ongeveer 1 eetlepel beslag te scheppen. Daar de pannenkoekjes om als ze aan de bovenkant belletjes vertonen en droog beginnen te worden. Bak zo door in porties tot het beslag op is.
Blini’s met gerookte zalm en mierikswortelroom
Roer de zure room los met mierikswortel naar smaak. Beleg vervolgens de blini’s met de room en gerookte zalm.
Blini’s met humus en pistachedukkah
Verhit op middelhoog vuur een droge koekenpan. Rooster hierin het korianderzaad en het komijnzaad tot ze beginnen te geuren. Hak ondertussen de noten grof. Voeg zodra de specerijen geuren het sesamzaad toe en rooster een minuut mee. Doe dan de noten en zout en peper erbij en rooster het geheel tot de noten licht beginnen te kleuren. Maal het mengsel in een kruidenmolen, vijzel of keukenmachine tot het een mix van grof en fijn is.
Besmeer de blini’s met humus en bestrooi met de dukkah.
Blini’s met krokante ham, geitenkaas en groene peper
Bak de plakken ham in een droge koekenpan tot ze aan beide kanten bruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en breek ze daarna in grove stukken.
Klop de geitenkaas en de crème fraîche tot een gladde room. Snijd zoveel stukjes groene peper als je nodig hebt.
Besmeer de pannenkoekjes met de geitenkaascrème en leg er een stukje peper op. Dek af met een stuk ham.
Blini’s met kruidenyoghurt, sumac en komijn
Hak de kruiden fijn. Roer dan de yoghurt los met de olie en zout en peper. Meng de kruiden erdoor, op een klein beetje na voor de garnering. Rooster het komijnzaad even in een droge koekenpan.
Doe steeds een lepeltje yoghurt op een pannenkoekje en bestrooi met sumac naar smaak en wat komijnzaadjes. Garneer met de achtergehouden kruiden.
Laat hier weten wat je er van vindt