In het heerlijke boek Borreltijd van Susan Aretz kwam ik twee recepten tegen die een beetje op elkaar leken: pasteitjes met gorgonzola en peer, en flatbreadpizza van de barbecue met vijgen en blauwe kaas. Because I can’t leave well enough alone, zoals ze dat in Engeland zo mooi zeggen, besloot ik die twee te mixen. Dat werden deze heerlijke taartjes met vijg en blauwe kaas.
Borrelen met vijg
Ik ben dol op vijgen, en nu ze nog nét in het seizoen zijn, probeer ik ze dan ook iedere week op de markt in te slaan. Van ontbijt tot lunch, diner en nu ook borrel: ik kan ze de hele dag door wel eten! In deze taartjes zijn hartig en zoet heerlijk gecombineerd.
Deze taartjes zijn niet alleen heerlijk als borrelhapje, maar ook als voorgerecht. Wil je ze onderdeel maken van een borrelplateau, dan zijn bijvoorbeeld labneh met flatbread en gefrituurde olijven hier heerlijk bij!
Hartige taart met vijgen
Natuurlijk kun je de taartjes ook zoals in het boek met peer maken. Het is trouwens handig om voor deze taartjes minitaartvormpjes met losse bodem te gebruiken. Heb je die niet, leg dan de vulling op de plakjes bladerdeeg en vouw de randjes daarvan om.
De uiencompote mag trouwens best uit een potje komen. Wil je hem zelf maken, koop dan zeker het boek, want daar staat een heerlijk recept ervoor in.
Zo maak je 4 taartjes met vijg en blauwe kaas:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid
- 4 tl rodeuienchutney
- 40 gr gorgonzola of andere blauwe kaas
- 2 rijpe vijgen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de taartvormpjes in. Leg dan het deeg in de vormpjes, druk aan en snijd het overtollige deeg voorzichtig weg met een deegsnijder of scherp mesje.
Taartjes met vijgen
Verdeel per vormpje 1 tl uienchutney over de bodem. Verdeel daarover de blauwe kaas. Snijd elke vijg in 8 plakjes en leg in elk taartje 4 plakjes vijg.
Bak dan de taartjes 15-20 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin en gaar is. Serveer de taartjes op kamertemperatuur.
Laat hier weten wat je er van vindt