Ik ben werkelijk dol op chorizo, maar helaas is dat vaak ontzettend dieronvriendelijk: biologische chorizo ben ik maar zelden tegengekomen. Daarom besloot ik te gaan experimenteren om een vegan versie van knapperige uitgebakken chorizo te maken. En dat lukte wonderwel!
Vegan chorizo met Beyond Meat
De basis van de vegan chorizo is gehakt van Beyond Meat. Sowieso gebruik ik dat graag, vooral extra knapperig gebakken, want ik ben dol op knapperige stukjes in mijn eten.
De smaak van de chorizo maken we na door knoflook en extra vet toe te voegen. De belangrijkste toevoeging in bitterzoete pimentón: een pittig poeder van gerookte paprika.
Vegan chorizo met pimentón
Pimentón geeft ook klassieke chorizo zijn kenmerkende smaak en kleur, dus vaak vervang ik chorizo in recepten al door dit fijne poeder, maar dan heb je alleen de smaak en niet de textuur.
Overal waar je anders gebakken chorizo zou gebruiken, kun je deze vegan chorizo inzetten. Denk aan knapperige stukjes op je soep, chorizokruim of bijvoorbeeld bij mosselen.
Pas wel op: deze knapperige vegan chorizo is net zo verslavend als de oorspronkelijke variant, dus voor je het weet sta je de pan leeg te schrokken.
Zo maak je vegan chorizo voor 2-4 personen:
- 2 el olijfolie
- 300 gr Beyond Meat gehakt (Beyond Hack)
- 2 tenen knoflook
- 1/2 el bitterzoete pimentón
Zo maak je het
Verhit de olie in een ruime koekenpan. Doe het gehakt in de pan en hak het met een spatel in zo klein mogelijke stukjes. Rasp de knoflook boven de pan en strooi de pimentón over het gehakt.
Vegan chorizo maken
Blijf het gehakt omroeren en kleiner maken met de spatel terwijl je het op hoog vuur bakt. Het duurt zeker 10 minuten voordat het knapperig begint te worden, dus houd vol! Uiteindelijk heb je een pan vol kleine kruimels superkrokante vegan chorizo.
Laat hier weten wat je er van vindt