Buddha bowl met gebakken kikkererwten

Vegan buddha bowl met gebakken kikkererwten

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ik ben doorgaans bepaald geen early adopter als het op eettrends aankomt. Goed, ik at al steak tartare en flammküche járen voordat het hip was, maar dat kwam enerzijds door mijn tijd in Frankrijk en anderzijds – en vooral – omdat het zo lekker is. Maar ceviche en de poké bowl gingen tot nu toe geheel aan mij voorbij; buiten de deur wegens zwanger toen het hip werd, thuis wegens beducht voor rauwe vis. Toen ik echter onlangs op instagram op de hashtag #buddhabowl klikte, werd ik helemaal vrolijk van wat ik voorbij zag komen. Kommen vol vrolijk gekleurde groenten, soort bij soort. Vaak vegan, aangevuld met peulvruchten, hummus en wat dies meer zij. Helemaal in mijn straatje, dus dat wilde ik ook!

Buddha bowl met gebakken kikkererwten

Buddha bowls?

Veel Buddha bowls bevatten ook volkoren granen, maar die heb ik gelaten voor wat ze zijn. Ik had meer zin in volop groenten! Met een frisse vinaigrette met limoensap een heerlijke maaltijd. Voor de smeuïgheid gebruikte ik in het midden een dot baba ganoush, maar wortelhoumous of een ander smeersel is daar natuurlijk ook heerlijk.

En waarom een buddha bowl zo heet? Ik dacht eerst dat het misschien iets te maken had met dat ze meestal vegan zijn: helemaal volgens de boeddistische leer enzo. Niets bleek minder waar: de kommen zijn doorgaans zo vol, dat ze bol staan. Net als de buik van Boeddha dus. Bovendien is deze bowl zo lekker, dat je je eigen buik er net zo rond aan eet!

Zo maak je buddha bowl met gebakken kikkererwten voor 2 personen:

 • Kooktijd: 15 minuten
 • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
 • 1 tl pimentón
 • 2 el limoensap
 • 5 el extra vierge olijfolie
 • 1 puntpaprika
 • 2 kleine kropjes little gem sla
 • 1 avocado
 • 3 handen kerstomaatjes
 • 2 handjes blauwe bessen
 • een handje platte peterselie
 • 4 el houmous of een ander smeersel

Zo maak je het

Begin met de kikkererwten. Verhit hiervoor een scheutje olie in een koekenpan, voeg de uitgelekte kikkererwten en de pimentón toe en bak het geheel op middelhoog vuur onder af en toe schudden tot de kikkererwten knapperige bruine plekjes krijgen.

Maak ondertussen de vinaigrette van het limoensap, de olie en zout en peper naar smaak. Snijd vervolgens de groenten: de paprika in ringen, de sla in reepjes, de avocado in plakjes en de tomaten doormidden.

Verdeel de groente per soort over het bord. Vul het laatste vakje met de kikkererwten. Doe de dip in het midden. Hak de peterselie grof en bestrooi de buddha bowls met blauwe bessen en peterselie.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt