Petits farcis

Dankzij de altijd heerlijk kokende @llabelleaubois op twitter ontdekte ik deze zomer zowaar iets nieuws in Frankrijk: het tijdschrift Gourmand. Dit fijne blad (ze bezorgen ook in NL, dus ik heb inmiddels een abonnement!) komt elke twee weken uit en heeft in elke aflevering een thema. Het eerste thema dat ik trof was petits farcis: kleine gevulden zogezegd.

Petits farcis

Petits farcis komen oorspronkelijk uit Nice. Het zijn gevulde tomaten, kleine aubergines, bolcourgettes en uien. In de vulling gaat onder meer brood, paneermeel, ham en ei. Hoe lekker ook, stiekem vind ik groenten gevuld met rijst nóg lekkerder. Daarvoor staan in mijn tijdschrift gelukkig meerdere recepten. Na een paar experimenten was de uitkomst: tomaten gevuld met rijst en gehakt, met heel veel smaak!

Voor de vulling gebruikte ik farce, worstvlees, dat ik had meegenomen uit Frankrijk. Als jouw slager ook worstvlees verkoopt, is dat absoluut een aanrader. Wat ook erg lekker is, is vlees uit worstjes: snijd de worstjes in de lengte open en haal het vlees eruit. Ook erg lekker met merguez! Anders kun je ook half-om-halfgehakt gebruiken.

Groente vullen

Ik heb tomaten gebruikt voor mijn petits farcis, maar ik kan uit ervaring vertellen dat dit gerecht met paprika’s in plaats van tomaten ook erg lekker is. Bolcourgettes heb ik ook geprobeerd, maar die vond ik minder lekker dan tomaten en paprika’s.

Wachttijd: 15 minuten
Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor petits farcis niçois vooor 2 personen:

  • 100 gr zilvervliesrijst
  • 4 flinke tomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr worst(vlees) of half-om-half-gehakt
  • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 el extra vierge olijfolie

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Gevulde groente

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de rijst in ongeveer 9 minuten beetgaar. Laat de rijst uitlekken. Snijd de kapjes van de tomaten. Snijd de binnenkant voorzichtig los en schep de kern van de tomaten en de pitjes in het bakje van je staafmixer of de blender. Pel de ui en de knoflook, snijd ze in grove stukken en doe ze bij de tomaten in de staafmixer of blender. Pureer tot een glad geheel.

Meng de tomatenprut met de rijst, het worstvlees, de kruiden en zout en peper naar smaak. Zet de uitgeholde tomaten in de ovenschaal. Schep de vulling in de tomaten en duw stevig aan. Er mag best een kop vulling op staan. Zet de kapjes van de tomaten op de tomaten terug. Verdeel eventuele overgebleven vulling over de ovenschaal. Besprenkel het geheel met de olijfolie en bak de petits farcis in 40 minuten mooi gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.