Hartige granola? Toch niet om met yoghurt en fruit op te eten? Huuuh!
Nee zeker niet! Ik zag laatst een paar keer achter elkaar een hartige granola voorbij komen, en dat klonk mij óók heel idioot in de oren.
Maar iets hartigs en knapperigs om over salade te strooien, dat klinkt dan wél weer heel fijn. Bijvoorbeeld rucola, nectarine en burrata.
Of over de labneh, op de salmorejo of gazpacho, de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Want ook over de romige avocadosoep is dit heerlijk. Zeker ook samen met het olijfkruim.
Granola als snack
Nou ja, voor ik me er helemaal in verlies: dit is dus heel lekker. Sterker nog mijn hartige granola is net chips, dus daar blijf ik van eten, en jij vast ook. Net zo makkelijk als zelf zoete granola maken, maar dan dus voor de hele dag zo ongeveer!
Net als zoete granola maak je hartige granola van haver- of andere granenvlokken. Ik heb hiervoor een mengsel gebruikt met o.a. haver-, spelt- en boeweitvlokken.
In de granola gebruik je trouwens één eiwit. De dooier wordt niet gebruikt in dit recept. Die kun je invriezen om op een later moment te gebruiken, bijvoorbeeld in roomijs.
Zo maak je een flinke pot hartige granola:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 150 gr havervlokken
- 50 gr cashewnoten
- 50 gr pompoenpitten
- 1,5 el nigellazaadjes
- 1/2 el korianderzaad
- 1 el venkelzaad
- 1/2 tl chilivlokken
- versgemalen zwarte peper
- 1 el sojasaus
- 1/2 el maple syrup
- 1,5 el olijfolie
- 1 ei
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de havervlokken in een ruime kom. Hak de cashewnoten grof.
Doe de noten, de pompoenpitten, nigellazaadjes, korianderzaad, venkelzaadjes, en chilivlokken bij elkaar in een kom en roer om. Maal flink zwarte peper boven de kom
Split het ei en klop het eiwit los met de sojasaus, de maple syrup en de olijfolie tot het mengsel een beetje schuimt.
Hartige granola maken
Spatel dan het eiermengsel zorgvuldig door de droge ingrediënten heen, totdat alles bedekt is met een dun plakkerig laagje.
Stort dan de granola op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid hem goed uit. Bak de granola daarna een kwartier in de voorverwarmde oven. Schep je granola dan goed om en spreid weer uit. Bak de hem zo nogmaals een kwartier.
Haal de granola na het bakken uit de oven en laat hem op de bakplaat afkoelen zonder om te scheppen. Zo krijg je die mooie, grote brokken. Bewaar je hartige granola in een luchtdichte bus of pot.
Laat hier weten wat je er van vindt