Pompoen en kastanjes met peterselie-dillepistou

Een goed kerstdiner staat of valt wat mij betreft met goede bijgerechten. Of je nu kiest voor een vegetarisch kerstmenu of eentje met vlees, of je nu westers of Midden-Oosters eet: als je er geen goede bijgerechten bij hebt, is alleen het pronkstuk op tafel echt lekker, en dat is zonde. Deze pompoen en kastanjes met peterselie-dillepistou zijn bij mijn beide kerstmenu’s van dit jaar heerlijk, maar ze passen ook perfect bij deze eend, bij vis uit de oven of bijvoorbeeld bij Beef Wellington. De keuze is dus aan jou!

De kastanjes geven deze pompoen uit de oven net een beetje extra bite. De frisse kruidensaus van peterselie en dille maakt het helemaal af. Die saus lijkt op pesto, maar is de Franse variant, pistou. Het is een afgeleide van de welbekende pesto. Pistou wordt echter gemaakt zonder pijnboompitten of noten, en doorgaans ook zonder kaas. Daardoor is pistou lichter dan pesto. Pistou is bovendien vegan. Door de verhouding tussen kruiden en olie is het echter geen kruidenolie, maar echt een kruidensaus.

Je kunt alles van tevoren maken: de saus kun je afgedekt in de koelkast tot wel drie dagen bewaren. De pompoen en kastanjes kun je een dag van tevoren maken, haal ze dan 5 minuten voor het einde van de baktijd uit de oven en zet ze met bakplaat en al koel weg, dat hoeft niet in de koelkast. De volgende dag kun je ze dan in een half uurtje op 150 graden helemaal doorwarmen.

Pompoen uit de oven

Pompoen uit de oven staat hier regelmatig op het menu. Roosteren in de oven is verreweg de makkelijkste manier om pompoen te bereiden, en wat mij betreft ook de lekkerste. Knapperige randjes, gekaramelliseerde suikers in het vruchtvlees én geen omkijken naar. De kastanjes die je hier gebruikt zijn al voorgegaard, maar door het roosteren verandert de textuur van iets melig in lekker zacht, met ook weer een knapperig randje.

Pompoen is niet alleen heel lekker, maar de laatste jaren ook erg in. Dat is fijn, want daardoor zijn de makkelijk te krijgen en is er steeds meer keuze in pompoenen. Mijn liefde voor pompoen stamt uit de tijd dat je hier eigenlijk alleen maar die ronde kon kopen, terwijl ik toen al van alles las op Amerikaanse websites over andere pompoensoorten. Flespompoen is mijn favoriet, en die is gelukkig tegenwoordig heel goed verkrijgbaar.

Wachttijd: 35 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor pompoen en kastanjes met peterselie-dillepistou voor 2 personen:

  • 1 kleine flespompoen, schoon gewicht ca. 400 gr
  • 250 gr gare tamme kastanjes
  • 15 gr platte peterselie
  • 15 gr dille
  • 2 tenen knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • sap van 1 citroen

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Pompoen roosteren

Verwarm de oven op 210 graden. Schil de pompoen met een dunschiller en verwijder de pitjes. Snijd de pompoen in blokjes ter grootte van een walnoot. Leg de pompoen met de kastanjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de pompoen met 1/2 tl fijn zout, 2 el extra vierge olijfolie en zwarte (citroen)peper naar smaak.

Rooster de pompoen en de kastanjes in de hete oven in 35-40 minuten, tot de knapperige bruine randjes hebben. Schep de pompoen tussentijds 1x om.

Pistou maken

Snijd voor de pistou de kruiden grof. Doe de kruiden met de knoflook en de olie in de maatbeker van een staafmixer en pureer tot een dikke saus. Proef en maak op smaak met citroensap, zout en zwarte peper.

Pompoen en kastanjes met peterselie-dillepistou

Serveer de pompoen en kastanjes met de pistou. Dit hoeft niet gloeiend heet: ook op kamertemperatuur is dit een heerlijk gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.