Spruitjes met cranberry en zwarte knoflook

Ik ben dol op spruitjes, en bij een klassiek kerstdiner vind ik ze heel goed passen. Deze spruitjes met cranberry en zwarte knoflook zijn net wat spannender dan de meeste gerechten met spruitjes, en daar houd ik wel van. Cranberry’s vind ik bovendien wel lekker kerstig, en zo’n schaaltje met groen en rood op tafel al helemaal. Deze stevige en frisse spruitjes passen bovendien perfect bij de krokante plaattaart en de romige pompoen.

Gebakken spruitjes

De bereiding is heel eenvoudig en snel. Je kunt de spruitjes bovendien van tevoren bereiden en opwarmen in de oven. Spruitjes afhalen en doorsnijden is met kleine spruitjes wel even een klusje, maar dit gerecht vind ik met kleine spruitjes wel echt lekkerder. De spruitjes garen dan namelijk veel mooier. Als je de boter weglaat, is dit gerecht trouwens vegan en melkvrij.

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor spruitjes met cranberry en zwarte knoflook voor 2 personen:

  • 500 gr spruitjes
  • 2 tenen zwarte (gefermenteerde) knoflook
  • 50 gr gedroogde cranberry’s
  • 25 gr roomboter
  • 1 el sesamzaad

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Haal de spruitjes af en snijd ze in de lengte doormidden. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een sliert olijfolie. Leg hier de spruitjes in, zo veel mogelijk met het snijvlak naar beneden. Laat de spruitjes zo op middelhoog vuur rustig 10 minuten bakken zonder ze om te roeren.

Snijd ondertussen de knoflook fijn, voor zover dat lukt, want het is kleverig spul. Doe na 5 minuten bakken de boter bij de spruitjes en laat die er lekker bij smelten. Doe wanneer de onderkant van de spruitjes donkerbruin en knapperig is, de knoflook, de cranberry’s en het sesamzaad erbij. Roer goed om. Proef en maak op smaak met zout en zwarte peper.

Spruitjes met cranberry opwarmen

Je kunt de spruitjes ofwel in een ovenschaal opwarmen in een oven van 150 graden, of nog even opbakken in een koekenpan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.