Kookboekrecensie Sebze

Om maar met de deur van deze recensie in huis te vallen: zoek je een heel fijn vegetarisch kookboek? Dan is Sebze van Özlem Warren een dikke vette aanrader!

Sebze van Özlem Warren

Van uitgever Good Cook kreeg ik het prachtige boek Sebze – vegetarische recepten uit het hart van Turkijke toegestuurd. Sebze (groente in het Turks) is een boek over de vegetarische Turkse keuken.

Sebze kookboekrecensie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit zo specifiek over had nagedacht: vegetarisch én Turks. Begrijp me niet verkeerd, ik maak vaak genoeg vegetarische gerechten die van origine uit Turkije komen, maar als thema had ik er nooit eerder over nagedacht. Groenten, peulvruchten en granen staan veelal centraal in de Turkse keuken, dus vlees en vis mis je helemaal niet in de recepten in dit boek.

De recepten in Sebze

Ik kreeg onmiddellijk enorme trek van dit boek, dus er zaten na 1x bladeren al 20 plakkertjes in het boek. Als eerste maakte ik Tahinli fasulye piyazi: bonensalade met tahinsaus, mét zelf gebakken simit. Die maak ik trouwens binnenkort nog eens, bijvoorbeeld voor bij écht cilbir.

Sebze kookboekrecensie

Ook vond ik één van mijn favorieten van de Turkse tafel uit Een tafel vol terug: vegan köfte. Goed idee om die binnenkort ook weer eens te maken, bijvoorbeeld als onderdeel van een tafel vol gerechtjes, zoals olijvensalade met walnoten en yoghurt met courgette en wortel, kikkererwtensalade met sumak-uien. Voor het toetje twijfel ik nog tussen de gepocheerde abrikozen met clotted cream en pompoenbaklava. Die laatste ga ik trouwens sowieso een keer maken deze herfst, want ik ben dol op baksels met pompoen!

Een heerlijk boek over eten in de Turkse cultuur

Niet alleen staan er 85 heerlijke recepten in, de verhalende stukken lezen heerlijk weg en ik heb enorm veel geleerd over (Zuid-)Turkije door het lezen ervan. Mijn talenknobbel sloeg ook meteen aan, want ik leerde dat een boerenmarkt pazar heet in het Turks. Een Indonesische markt heet pasar, en dat soort feitjes vind ik dus heerlijk!

Özlem vertelt ook veel over haar familie, wat maakt dat dit boek heel knus en warm voelt.

Sebze kookboekrecensie

Fotografie Sebze

De fotografie is ook al zo fijn: alsof de gerechten in de keuken van haar Turkse oma zijn gefotografeerd. Kanten tafelkleedjes, versleten hout, het past perfect tussen de verhalen over Özlems familie. De prachtige foto’s van haar familie en van markten en andere plekken in het land, maken het helemaal af.

Het artwork van de kaft en de tussenpagina’s vind ik ook prachtig: lekker kleurrijk en helder, maar met dezelfde warmte als de foto’s.

Conclusie Sebze

Of je nu een verstokte carnivoor, een OG vleesverlater, een flexitariër of ergens tussenin bent: als je ook maar een béétje van mediterrane keukens houdt, mag dit boek niet in je kast ontbreken.

Boordevol verhalen over de Turkse (eet)cultuur, verrukkelijke recepten en prachtige foto’s ga je met dit boek een beetje op reis naar Zuid-Turkije, en kom met je buikje rond weer thuis.

Sebze is uitgegeven door Good Cook en kost €32,50. Het is te koop bij je lokale boekhandel en natuurlijk online.

P.S. Ik kreeg Sebze gratis toegestuurd door uitgeverij Good Cook. Ik ben niet betaald om over het boek te schrijven. Als je het boek koopt via mijn linkje naar bol.com, krijg ik daarvoor een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt