Makkelijke çilbir (Turkse eieren)

Makkelijke çilbir (Turkse eieren) met avocado en edamame

Mijn makkelijke çilbir (ook wel Turkse eieren) maak je met gebakken eieren in plaats van gepocheerde. Is stiekem nog lekkerder ook!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ik had ze al zo vaak voorbij zien komen op menukaarten en op instagram: Turkse eieren, oftewel çilbir. Gepocheerde eieren met yoghurtsaus. Klinkt goed hè? Vond ik ook altijd, maar ik ben geen ster in eieren pocheren (alle tips en tutorials ten spijt). Ik wilde makkelijker çilbir, maar hoe?

Makkelijke çilbir (Turkse eieren)

Toen zag ik bij Jorie van Joorkitchen een recept waarbij de eieren voor çilbir niet gepocheerd werden, maar gebakken. En dat dat lekkerder was. Dat klonk me als muziek in de oren, en zo ontstond deze makkelijke çilbir.

Makkelijke Turkse eieren

En warempel: verschrikkelijk lekker! Gepocheerde eieren zijn heerlijk, maar dat knapperige randje aan een gebakken ei vind ik niet te versmaden. Dat in combinatie met knoflookyoghurt, chiliboter en lekkere groente was onlangs een heerlijke eenpersoonsmaaltijd, die absoluut vaker op tafel gaat komen.

Het recept dat ik hier geef, is voor 2 personen, maar voor 1 persoon kun je het recept gewoon halveren. En heb je andere groenten in huis? Leef je uit! Ik zette een paar dagen later gebakken eieren met deze boter en munt, plus gegrilde asperges op tafel. Wel zonder yoghurt, want die was op.

Zo maak je makkelijke Turkse eieren voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 30 gr roomboter
  • flinke snuf pul biber of chilivlokken
  • flinke snuf pimentón
  • 200 gr edamame (diepvries)
  • 2 eieren
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 avocado
  • 10 gr munt

Zo maak je het

Smelt in een koekenpan op middelhoog vuur de boter met de pul biber en de pimentón. Doe ondertussen de edamame in een kom en overgiet ze met kokend water.

Giet de gesmolten boter in een kommetje. Bak de eieren in de koekenpan tot de eieren een knapperig randje hebben maar de dooier nog wel vloeibaar is.

Makkelijke çilbir maken

Pers ondertussen de knoflook boven de yoghurt en roer met een snufje zout goed door elkaar. Ontpit de avocado en snijd hem vervolgens in plakjes.

Laat de edamame uitlekken en verdeel over twee kommen of bordjes. Verdeel ook de yoghurt en de avocado over de borden of kommen.

Haal de muntblaadjes van de takjes en scheur ze grof. Leg op elk bord een ei, bestrooi met de munt en besprenkel alles ten slotte met de pittige boter.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt