Eén van mijn favoriete recepten uit Een tafel vol van Meike Krüger is de mercimek köftesi: vegan köfte van rode linzen en bulgur. Heerlijk fris, hartig en pittig.
Vegan köfte met gochujang
Met die pit was er alleen een klein probleem: de benodigde aci biber salçasi (pikante paprikapuree) kon ik nergens vinden. Gelukkig heb ik een ruim voorziene keuken, en de oplossing bedacht ik in overwachte hoek. Gochujang is immers een Koreaanse pasta van rode pepers en andere smaakmakers.
Makkelijke köfte
Deze fusion oplossing werkte perfect: heerlijk pittige köfte met een rijke smaak. Extra fijn omdat ze vegan zijn. Je wordt geacht de vegan köfte koud te serveren, maar stiekem vond ik ze nóg lekkerder nadat ik ze even had opgewarmd tot de lauw waren. Ik deed dat gewoon 1 minuutje in de magnetron en dat was precies goed.
Deze köfte zijn trouwens razend makkelijk te maken, en ook ideaal om in grote porties voor feestjes te maken. Met dit recept maak je rodelinzenköfte voor 2-4 personen, afhankelijk van of je ze als hoofdgerecht of als hapje/voorgerecht/bijgerecht serveert.
Zo maak je vegan köfte voor 2-4 personen:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 45 minuten
- 75 ge ongekookte rode linzen
- 100 gr bulgur
- 1 ui
- 50 ml zonnebloemolie
- 70 gr tomatenpuree
- 1/2 el gochujang of aci biber salçasi
- 3/4 tl fijn zout
- versgemalen zwarte peper
- 2 bosuitjes
- 10 gr platte peterselie
- 10 gr munt
- 1 citroen
- 1/2 el granaatappelmelasse
- pul biber naar smaak
Zo maak je het
Spoel de linzen in een zeef onder de kraan tot het water helder ziet. Zet de linzen op in een pan met 300 ml koud water. Zet zodra het water kookt het vuur laag en kook de linzen in ongeveer 15 minuten gaar. Zet dan het vuur uit en roer de bulgur erdoor. Laat met het deksel op de pan nog 15 minuten wellen.
Vegan köfte van rode linzen
Snipper ondertussen de ui. verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui erin tot hij glazig ziet. Voeg dan de tomatenpuree, de gochujang en het zout toe en bak al omscheppend enkele minuten.
Roer het uienmengsel vervolgens door de linzen. Proef en maak op smaak met zwarte peper naar smaak. Laat het geheel 1 uur op het aanrecht afkoelen.
Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak de blaadjes van de peterselie en de munt fijn. Pers 1 helft van de citroen uit en snijd de andere helft in partjes.
Vegan köfte maken
Meng na het afkoelen de bosui, de peterselie, de munt en het citroensap door het linzenmengsel. Proef en maak op smaak met pul biber naar smaak (dit kan wel een volle theelepel zijn!).
Vorm er köftes van door ongeveer 1 el van het mengsel in je hand samen te knijpen. Verdeel de vegan köftes over een schaal en serveer met de citroen.
Als je de köftes wat steviger wilt, kun je ze nog een uurtje in de koelkast zetten.
Wil je de köftes liever niet te koud, verwarm ze dan in de oven of magnetron tot ze lauw zijn.
Laat hier weten wat je er van vindt