Tarte tatin met stoofpeertjes

Klassieke tarte tatin maak ik eigenlijk vrijwel nooit. Zonde, want het is zo lekker! Deze tarte tatin met stoofpeertjes is natuurlijk ook niet klassiek, maar wél zoet, in tegenstelling tot mijn versies met tomaat, witlof en wortel.

Tarte tatin met stoofpeertjes

Tarte tatin

Toen er stoofpeertjes in onze groentetas zaten, leek het me meteen leuk om daar een tarte tatin van te maken. Omdat stoofperen een stuk harder zijn dan appels, heb ik ze eerst gestoofd. Dat deed ik met thee – er eet hier immers een peuter mee – en een kaneelstokje. Extra lekker op koude avonden!

Tarte tatin met stoofpeertjes

Stoofperen met thee

Een zwarte thee is hier het lekkerst. Natuurlijk kun je voor een neutrale versie kiezen, maar ook een herfst- of winterthee is hier heerlijk in.

Als taartvorm gebruikte ik mijn tarte tatin vorm. Een porseleinen taartvorm werkt hier ook goed. Een springvorm kan niet.

Zo maak je 1 tarte tatin met stoofpeertjes:

  • Wachttijd: 35 minuten
  • Kooktijd: 35 minuten
  • 4 stoofperen (ca. 450 gr)
  • 1 schepje/zakje zwarte thee
  • 1 kaneelstokje
  • 40 gr suiker
  • 15 gr roomboter
  • 1/4 tl gemalen kaneel
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • crème fraîche of ijs om te serveren

Zo maak je het

Stoofpeertjes met thee

Schil de stoofperen, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de stukken stoofpeer in een pan waar ze net in passen. Doe het theezakje en het kaneelstokje erbij.

Schenk dan water in de pan tot de stoofpeertjes net onder staan. Breng aan de kook en laat koken tot de stoofpeertjes net een beetje zacht zijn. Dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten.

Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die iets groter is dan je taartvorm.

Vis na het koken met een lepel de stoofperen, het kaneelstokje en het theezakje uit het water en laat de stoofperen uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Karamel maken

Heb je een ovenbestendige koekenpan of een tarte tatin vorm van 25 cm, zet die dan nu op het vuur. Gebruik anders een steelpan. Doe de suiker hierin, met 3 el van het kookvocht van de stoofpeertjes. De rest hiervan wordt niet gebruikt, en is erg smakelijk al thee!

Breng de suiker met de thee aan de kook. Laat op middelhoog vuur rustig koken. Houd de boel goed in de gaten: voor je het weet is je karamel verbrand.

Wanneer de karamel bruin begint te kleuren, schud je de pan zachtjes om, zodat alles goed mengt. Draai het vuur laag zodra de karamel honingkleurig is en voeg meteen de boter en een snuf zout toe. Roer om tot de boter gesmolten is en de karamel reebruin geworden is.

Tarte tatin maken

Schenk dan, wanneer je een steelpan hebt gebruikt, de karamel in je taartvorm en verdeel hem over de bodem. Leg de stukjes stoofpeer met de bolle kant naar beneden in de karamel. Strooi dan de gemalen kaneel over de stoofpeertjes.

Schik het bladerdeeg over de stoofpeertjes. Stop het deeg langs de randen goed in en snijd overtollig deeg weg. Prik het deeg met een mesje een paar keer in, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de tarte tatin met stoofpeertjes tot het bladerdeeg krokant en gaar is, ongeveer 25 minuten.

Stort de tarte tatin meteen op een bord en laat daarna afkoelen tot lauwwarm. Serveer met crème fraîche of ijs.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 21 november 2019

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply