Wat zijn de beste apps om foodfotografie te bewerken?

Sinterklaas 2024Sinterklaas 2024

Ok, je kunt best lekker foto’s van eten maken. Maar je wilt het eten er nog nét wat beter uit laten zien. Wat zijn dan de beste apps voor je foodfotografie?

Ik wilde hier een hele lijst van maken, van wat de beste apps zijn voor foodfoto’s. Maar als ik heel eerlijk ben, is er maar één app de beste voor foodfotografie. Ok, er is er nog ééntje die een beetje in de buurt komt.

De beste apps voor foodfotografie zijn Lightroom en – een heel stuk minder geschikt, maar het kán, VSCO.

Waarom je foodfoto’s bewerken?

Bot gezegd: omdat iedereen het doet. Zonder dollen: #nofilter is bij foodfotografie vaak gewoon niet zo’n goed idee. Er zijn zeker uitzonderingen (zoals de foto hieronder), maar over het algemeen knappen foodfoto’s enorm op van een beetje tweaken.

de beste app voor foodfotografie

De beste app voor foodfoto’s

Dat is er echt maar eentje: Lightroom. Waarom? Omdat:

  • je in Lightroom zo ongeveer ALLES kunt aanpassen,
  • Lightroom fijne in-app tutorials heeft waarin je leert hoe dat moet,
  • Lightroom gewoon een verschrikkelijk goed programma is,
  • je in Lightroom niet alleen presets van anderen kunt gebruiken, maar ook je eigen presets kunt (laten) maken,
  • Lightroom gratis is,
  • je in de betaalde versie van Lightroom kunt syncen met je desktop en je daardoor je camerafoto’s ook op je telefoon kunt bewerken (en andersom je mobiele foto’s dus ook op je desktop kunt bewerken),

Mobiele foodfoto’s vs. met een professionele camera

Nu moet ik er wel één ding bij zeggen: hoe goed de camera op je telefoon ook is, de kans is groot dat je foto’s minder mooi worden dan die met een (professionele) camera. Ook al volg je al mijn tips, ook de belangrijkste.

Domweg doordat een professionele camera a) een veel betere lens heeft, b) een veel grotere beeldchip heeft en c) professionele (food)fotografen alles in RAW schieten.

RAW kun je het beste vergelijken met de negatieven van vroeger: die moest je nog ontwikkelen. Datzelfde geldt voor foto’s in RAW. In RAW wordt namelijk álle informatie over licht en kleuren in de foto opgeslagen. Daarmee kun je als fotograaf na afloop in Lightroom zo ongeveer álles nog een beetje aanpassen.

Toch liever een andere app gebruiken?

Dan is er eentje die een beetje overeind blijft naast het geweld van Lighroom: VSCO. Die is wel maar deels gratis, maar een groot deel van de bewerkingen die je in Lightroom kunt doen, kunnen ook in VSCO.

Veel gebruikers vinden VSCO fijner werken dan Lightroom. Dat snap ik, want het voelt wat intuïtiever. Daarom ben ik zo’n fan van de tutorials in Lightroom: dan leer je het helemaal goed!

Download VSCO voor Android of voor iOS.

De beste app voor foodfotografie: de conclusie

Of je nu met je telefoon of een (spiegelreflex) camera foodfoto’s maakt: de beste app om foodfoto’s te bewerken is wat mij betreft onbetwist Lightroom. Let wel op: mooie foto’s worden mooier van nabewerking, maar niet zo mooie foto’s worden niet ineens spectaculair van bewerken.

Lees dus zeker ook mijn tips voor foodfotografie, en vergeet vooral de allerbelangrijkste tip voor mooie foodfoto’s niet.

Kom je er niet uit? Kijk dan eens wat ik voor je kan betekenen!

Sinterklaas 2024Sinterklaas 2024

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt