De 3 beste tips om mooie foto’s van eten te maken

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Je ziet ze zoveel voorbijkomen: van die foto’s waarvan het water je in je mond loopt. Van die foto’s die je zowat kunt próeven. En waar je bovendien de sfeer helemaal ingetrokken wordt. Of dat nu een zonovergoten terras is of een hippe koffiebar. En jij wilt ook zulke mooie foto’s van eten maken.

Zelf foto’s van eten maken met mijn 3 tips

Het lijkt zo makkelijk: het internet staat er vol mee, je telefoon heeft een goede camera, je hebt er oog voor. Dus dat wil jij ook! Gewoon, omdat je dat leuk vindt, of omdat dat bij jouw bedrijf of merk past.

Maar of het nu in een restaurant is of om jouw product te laten shinen: het lukt je nét niet zo goed als je zou willen. Hoe tof zou het zijn als je iedere keer precies op beeld kon vangen wat je in je hoofd hebt? Met mijn 3 tips om mooie foto’s van eten te maken, maak je het jezelf een stuk makkelijker!

3 tips voor mooie foodfoto’s

  1. Zorg dat alles op de foto staat
  2. Kies de juiste achtergrond
  3. Varieer met hoeken


Natuurlijk werk ik deze tips hieronder verder uit!

1. Zorg dat alles erop staat

Afgesneden borden, spannende hoeken, het kán allemaal heel mooi zijn. Als je precies weet wat je doet. Maar wil je zeker weten dat je eten mooi op de foto komt, kies er dan voor om het hele bord, het hele product of het hele gerecht op de foto te zetten. Afsnijden kan altijd nog, erbij plakken wordt lastig.

Wat je natuurlijk wél kunt doen, is van meerdere borden, kommen of porties er eentje helemaal in beeld nemen en de rest afsnijden. Op die manier laat je zien hoe het hele gerecht eruitziet, en zorg je voor wat meer dynamiek in je beeld.

2. Kies een goede achtergrond

Niet elk materiaal is geschikt als achtergrond voor foodfotografie. Een glimmende achtergrond kan vervelend reflecteren op je foodfoto.

Hout, hoe mooi ook, is vaak stiekem te oranje voor foodfotografie. In eten zitten vaak ook bruine en oranje tinten die dan gaan concurreren met de kleur van het hout. Het gevolg: eten dat er niet smakelijk uitziet, en dus geen mooie foodfoto’s.

Gelukkig zijn er héél veel mogelijkheden als het aankomt op achtergronden voor foodfoto’s. Van marmer tot felle kleuren en van bladderende luiken tot tegeltjes.

Zelfs een viezige oude bakplaat kan een prachtige backdrop zijn voor foodfotografie. Sterker nog: ook mensen doen het perfect als achtergrond! Wil je zeker weten dat je goed zit, kijk dan eens naar deze achtergronden.

3. Varieer met hoeken

Sommige gerechten slaan plat als je ze van boven fotografeert, terwijl andere juist recht van voren niet mooi worden. Een hoek van 45 graden kan prachtig zijn, of juist zorgen dat alles er scheef uitziet. Ook meer of minder inzoomen kan een enorm verschil maken.

Kijk maar eens naar deze foto’s: dit is hetzelfde ijs, op 3 manieren gestyled en uit 3 verschillende hoeken.

De enige manier om te zorgen dat het eten er zo mooi mogelijk op komt, is proberen. Ook je bord een eindje draaien of om het gerecht heen lopen kan zorgen voor verrassende uitkomsten.

Gestapelde gerechten zijn vaak het mooiste recht van voren, terwijl gerechten met veel elementen naast elkaar juist van bovenaf het beste tot hun recht komen. Bij drankjes is het vaak mooi om ze van 45 graden te fotograferen, dan kun je én door het glas heen kijken én de bovenkant zien.

En voor je begint: er is nog één tip die belangrijker is dan álle andere.

Mooie foto’s van eten maken lukt niet

Kom je er niet uit? Ik help je graag verder. Als ervaren foodfotograaf en foodstylist maak ik vrijwel dagelijks foto’s van eten. Dit doe ik niet alleen voor mijn eigen website, maar ook voor diverse klanten. Dat kan dus ook voor jou!

Meer zoals dit

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt