We hebben het allemaal wel eens gedaan: een foto van ons eten maken. Wellicht heb je ook mijn artikel gelezen met mijn 3 beste tips voor het maken van mooie foodfoto’s. Maar wist je dat er één tip belangrijker is dan álle andere voor het maken van foodfoto’s? Ik geef hem je hieronder.
De ultieme tip voor mooie foodfoto’s
Zelfs al pas je álle andere tips toe, van mij en van anderen, als je deze tip níet toepast, zullen je foodfoto’s nooit zo mooi worden als je wilt. Klinkt hard hè? Maar het is wel zo.
De aller-aller belangrijkste tip voor het maken van mooie foodfoto’s is doodsimpel. Zó simpel, dat heel veel mensen er makkelijk aan voorbijgaan.
De belangrijkste tip voor foodfotografie?
DOE. HET. LICHT. UIT.
Waarom? Omdat kunstlicht veel geler is dan zonlicht. Met kunstlicht worden je foto’s dus ook te geel. Natuurlijk kun je dat met nabewerking corrigeren, maar dan moet je zó hevig corrigeren, dat de kleuren alsnog niet meer kloppen.
De makkelijkste tip voor foodfotografie
Klinkt simpel hè? Dat is het dus ook. Hoewel. Veelal zul je ‘s avonds foto’s van eten willen maken, en dan is het te donker. Mag je zelfs dan het licht niet aan?
Het korte antwoord: nee.
Het lange antwoord: alleen een daglichtlamp of daglichtflitser. Alleen met zulke verlichting kun je zorgen dat de kleuren kloppen.
Dat is vaak een flink opstelling met lampen, want met zo’n gezellige ringlight ben je er niet. Het is bovendien echt anders fotograferen dan met daglicht.
En vergeet niet: een foodfotograaf bewerkt alle foto’s na in Lightroom of een ander professioneel programma. Niet omdat de foto’s anders niet mooi zijn, maar omdat professionele fotografen schieten in RAW.
RAW kun je het beste vergelijken met de negatieven van vroeger: die moest je nog ontwikkelen. Datzelfde geldt voor foto’s in RAW. In RAW wordt namelijk álle informatie over licht en kleuren in de foto opgeslagen.
Dat is top, want daarmee kun je als foodfotograaf héél veel tweaken met de software. Maar dat betekent ook dat je als je met je telefoon of eenvoudiger camera schiet in JPEG, je domweg niet zoveel kunt bewerken als een pro, want in JPEG zit veel minder informatie.
Tip: foodfoto’s maken bij daglicht
Dus mijn advies: fotografeer alleen bij daglicht. Dat is in het begin even wennen en plannen in de winter, maar als je zoals zovelen regelmatig thuis werkt, is dat natuurlijk geen probleem.
En eet je buiten de deur? Dan is het duimen voor een tafeltje bij het raam. Moet je daar toch foto’s bij kunstlicht maken? Lees dan mijn artikel over de beste app voor foodfotografie, om er toch nog wat van te maken!
Achter de schermen: horecafotografie bij een wijnbar
Een tijdje geleden werd ik benaderd door mijn SDEN 3 docent: hij heeft een ontzettend…
Achter de schermen: zakelijke portretshoot met Isabel
Een paar weken geleden ging ik met vriendin Isabel de stad in voor een zakelijke…
Mijn geschreven portret – over kleuren, smaken en liefde
Een tijdje geleden sprak ik uitgebreid met Susanne Kobus over mijn bedrijf en mezelf. Susanne…
Achter de schermen: brandingshoot met Susanne
Iets heel anders: een brandingshoot! Dat is natuurlijk iets heel anders dan foodfotografie, maar wel…
Achter de schermen: foodfotograaf voor Yummy Mummy
Graag neem ik je mee achter de schermen van mijn werk als foodfotograaf. Want hoe…
Shortlist foodfotografie wedstrijd!
Persoonlijk houd ik wel van een hardloopwedstrijdje op zijn tijd, maar de enige wedstrijd die…
Laat hier weten wat je er van vindt