Zelfgemaakt naanbrood met boter

Zelfgemaakt naanbrood

Bij een Indiase maaltijd hoort natuurlijk naanbrood. Hoewel ik daar dol op ben, had ik het nog nooit zelf gemaakt. Ik was altijd al dol op naanbrood van de supermarkt (gewoon van Patak’s), maar sinds ik een paar keer bij de beste Indiër van Luxemburg heb, gegeten, vind ik die een stuk minder lekker. Die van Marks&Spencer komt in de buurt, maar ook die is niet zo zacht, crispy en boterig als die in Luxemburg. Er zat dan ook niets anders op dan te proberen om deze boternaan na te maken. En dat is gelukt: zelfgemaakt naanbrood is minstens net zo lekker!

Dit zelfgemaakte naanbrood is natuurlijk ook perfect voor bij een zelfgemaakte Indiase maaltijd, met bijvoorbeeld gemarineerd lamsvlees, en een curry van bijvoorbeeld eieren of courgette.

Zelfgemaakt naanbrood met boter

Zelf naanbrood maken

Naanbrood blijkt verrassend gemakkelijk te maken te zijn, veel eenvoudiger dan veel andere broodsoorten. Dit recept komt van BBC Good Food, met wat kleine aanpassingen natuurlijk. Het onderstaande recept levert ongeveer 8 naanbroden op. Je kunt het recept natuurlijk halveren, maar ik vind het juist wel lekker om naanbrood in de vriezer klaar te hebben liggen. Even oppiepen in de oven, extra boter erop en aan tafel. Ideaal als je het mij vraagt.

Een groot voordeel van zelfgemaakt naanbrood is dat je het precies zo kunt maken als jij lekker vindt. Zo kun je de nigellazaadjes ongestraft vervangen door maanzaad, of bijvoorbeeld knoflook en korianderblad door je naanbrood kneden.

Zelf naanbrood maken is niet moeilijk, maar het vergt wel even wat wachttijd. Houd er dus rekening mee dat je deeg een uurtje moet rijzen.

Voorbereiding: 1 uur 20 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor 8 stuks zelfgemaakt naanbrood:

  • 300 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 7 gr gist
  • 2 el suiker
  • 75 gr boter
  • 150 gr yoghurt
  • evt. 1 el nigellazaad

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Naanbrood voorbereiden

Smelt 25 gr van de boter. Meng in een grote kom de bloem en het bakpoeder. Doe de gist aan één kant in de kom en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en doe daarin 125 ml lauw water, de gesmolten boter, de yoghurt en het nigellazaad. Meng alles met de hand of met een mixer tot een zacht deeg. Het deeg blijft erg zacht, maar het wordt wel een echte bal. Kneed het dan 5 minuten met de mixer of 10 minuten met de hand, tot het fluweelzacht is. Doe het deeg in een afgedekte kom en laat het 1 uur rijzen, of zoveel langer als nodig is om het in volume te laten

Zelf naanbrood maken

Verwarm de oven op 100 graden, zodat je je broden warm kunt houden zometeen. Smelt de rest van de boter. Bestrooi je werkvlak met bloem. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 porties.  Verhit op hoog vuur een grote koekenpan. Rol je eerste deegbal uit tot een deeglap van ca. een halve cm dik en kijk of er straks één of twee naanbroden in de pan passen. Als het er twee zijn, rol dan nog een balletje deeg uit. Mijn naanbroden waren ongeveer 12 cm breed en 18 cm lang.

Naanbrood bakken

Test of de pan loeiheet is door er een druppeltje water in te gooien: als dat al dansend verdampt, zit je goed. Leg dan één of twee broden in te pan en bak ze in 1-1,5 minuut, tot er bellen op komen en de onderkant (donker)bruin ziet. Keer de naanbroden dan om met een spatel en bak de andere kant nogmaals 1-1,5 minuut. Haal de naanbroden uit de pan, besmeer de bobbelige kant royaal met gesmolten boter en leg de broden in de oven om warm te blijven.

Herhaal het bakken met de andere naanbroden en serveer ze met extra gesmolten boter.

Zelfgemaakt naanbrood bewaren

In de koelkast blijft dit naanbrood zeker 3 dagen goed. Je kunt het ook invriezen, dan houd je het zeker 3 maanden goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.