Zelf naan maken is niet alleen heel makkelijk, het is ook veel lekkerder dan uit de winkel! Mijn favoriet is deze naan met knoflookboter: butter naan dus!

Bij een Indiase maaltijd hoort natuurlijk naan. Hoewel ik daar dol op ben, had ik het nog nooit zelf gemaakt. Ik was altijd al dol op naan van de supermarkt (gewoon van Patak’s), maar sinds ik een paar keer bij de beste Indiër van Luxemburg heb, gegeten, vind ik die een stuk minder lekker.
Die van Marks&Spencer komt in de buurt, maar ook die is niet zo zacht, crispy en boterig als die in Luxemburg. Er zat dan ook niets anders op dan te proberen om die boternaan na te maken. En dat is gelukt: zelfgemaakte naan is minstens net zo lekker!
Deze butter naan is natuurlijk ook perfect voor bij een zelfgemaakte Indiase maaltijd, met bijvoorbeeld butter bloemkool, een curry met eieren of auberginekorma.
Zelf naan maken
Naan blijkt verrassend gemakkelijk te maken te zijn, veel eenvoudiger dan veel andere broodsoorten. Dit recept komt van BBC Good Food, met wat kleine aanpassingen natuurlijk.
Het onderstaande recept levert ongeveer 8 naans op. Je kunt het recept natuurlijk halveren, maar ik vind het juist wel lekker om naan in de vriezer klaar te hebben liggen. Even oppiepen in de oven, extra boter erop en aan tafel. Ideaal als je het mij vraagt.

Een groot voordeel van zelfgemaakte naan is dat je het precies zo kunt maken als jij lekker vindt. Zo kun je de nigellazaadjes ongestraft vervangen door maanzaad, of bijvoorbeeld knoflook en korianderblad door je deeg kneden.
Zelf naan maken is niet moeilijk, maar het vergt wel even wat wachttijd. Houd er dus rekening mee dat je deeg een uurtje moet rijzen.
Zo maak je 8 stuks zelfgemaakt naanbrood:
- Voorbereidingstijd: 1 uur 20 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 300 gr bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 7 gr gist
- 2 el suiker
- 75 gr boter
- 150 gr yoghurt
- 1 el nigellazaad
- 1 tl geperste of geraspte knoflook
Zo maak je het
Naan voorbereiden
Smelt 25 gr van de boter. Meng in een grote kom de bloem en het bakpoeder. Doe de gist aan één kant in de kom en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en doe daarin 125 ml lauw water, de gesmolten boter en de yoghurt.
Meng alles met de hand of met een mixer tot een zacht deeg. Het deeg blijft erg zacht, maar het wordt wel een echte bal. Kneed het dan 5 minuten met de mixer of 10 minuten met de hand, tot het fluweelzacht is. Doe het deeg in een afgedekte kom en laat het 1 uur rijzen, of zoveel langer als nodig is om het in volume te laten
Zelf naan maken
Verwarm de oven op 100 graden, zodat je je broden warm kunt houden zometeen. Smelt de rest van de boter. Bestrooi je werkvlak met bloem. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 porties. Verhit op hoog vuur een grote koekenpan.
Rol je eerste deegbal uit tot een deeglap van ca. een halve cm dik en kijk of er straks één of twee naanbroden in de pan passen. Als het er twee zijn, rol dan nog een balletje deeg uit. Mijn naans waren ongeveer 12 cm breed en 18 cm lang. Bestrooi iedere naan met wat nigellazaad en druk dat een beetje aan.
Naan bakken
Test of de pan loeiheet is door er een druppeltje water in te gooien: als dat al dansend verdampt, zit je goed. Leg dan één of twee broden in te pan en bak ze in 1-1,5 minuut, tot er bellen op komen en de onderkant (donker)bruin ziet.
Smelt ondertussen op heel laag vuur de rest van de boter met de knoflook. Zet het vuur uit zodra het echt naar knoflook begint te geuren.
Keer de naans dan om met een spatel en bak de andere kant nogmaals 1-1,5 minuut. Haal de broden uit de pan, besmeer beide kanten royaal met gesmolten boter en leg de broden in de oven om warm te blijven. Herhaal het bakken met de rest van het deeg.
Serveer de naans met de rest van de knoflookboter.
Laat hier weten wat je er van vindt