Romige, pittige saus, rijkgevuld met kikkererwten en bloemkool. Klinkt dat goed? Mooi, want deze butter bloemkool is een vegetarische variant van de beroemde butter chicken, en minstens even lekker
Met enige regelmaat komt hier de butter chicken van Inge op tafel. De laatste paar keer aangevuld met kikkererwten en omgedoopt tot “butter chickies”, voor een meer gevulde pan en dus nog vaker plezier van minder dier. En toen kocht ik het kookboek van Paulami, de Bijbel van de Indiase keuken. Uiteraard stond ook daar een recept voor butter chicken in, en ik was benieuwd hoe haar versie zou smaken.

Butter bloemkool – vegetarische butter chicken
Ik ben dol op butter chicken, maar ik eet liever wat minder vlees. Dus besloot ik de beide recepten naast elkaar te leggen, te mixen & matchen en bloemkool met kikkererwten in plaats van kip te gebruiken. En dat werd me toch lekker!
Net als bij butter chicken is mijn spinaziepilav ook heerlijk bij butter bloemkool. Ik laat dan wel de kikkererwten weg uit de spinazie, anders wordt het wel heel veel kikkererwt. Zelfgebakken naan is hier ook lekker bij, maar ik kies dus meestal voor spinazierijst, en als het even kan, eten we er ook nog papadums bij.
Butter chicken met minder room – of butter bloemkool dus
Ik dacht altijd dat butter chicken met heel veel room en boter gemaakt móet worden, en dat kan ook. Uit het boek leerde ik echter dat het gerecht van origine een manier was om tandoori van de vorige dag op te maken met extra saus en dat de Britten er veel room en boter aan hebben toegevoegd. Ik heb daarom minder room en boter gebruikt dan meestal, en ik vond het zo stiekem veel lekkerder.

Dit recept vonden wij trouwens voldoende voor 2x eten met 2 personen. Gelukkig kun je butter bloemkool prima invriezen. Met 4 personen in 1x opeten kan natuurlijk ook!
Murgh makhani van bloemkool
Anders dan de kip hoeft bloemkool niet eerst te marineren. Je mengt de bloemkool met de marinade en daarna kun je hem meteen bakken. Dit kan op twee manieren: in de oven of in de pan waarin je de rest van het gerecht bereidt.
Dat laatste is de manier waarop butter chicken gemaakt wordt, en dan heb je lekkere aanbaksels. Ik heb er echter voor gekozen om de bloemkool in de oven te roosteren, omdat ik dat lekkerder vind dan uit de pan. De keuze is aan jou: uit de pan is iets makkelijker, uit de oven heeft als voordeel dat je het ook een of twee dagen eerder kan doen als je iets anders in de oven zet.

Butter bloemkool met tandoori masala
In de Bijbel van de Indiase keuken wordt voor dit gerecht tandoori masala gebruikt, een speciale kruidenmix voor tandoori. Heerlijk, maar de ingrediënten voor deze kruidenmix zijn niet allemaal even gemakkelijk verkrijgbaar. Daarom geef ik het recept met de mix én met vervangende kruiden, zodat je dit gerecht ook kunt maken zonder tandoori masala. Ook hoe je gember-knoflookpasta maakt, staat in het boek. Deze kun je vervangen door verse knoflook en verse gember.
Zo maak je butter bloemkool voor 2×2 personen:
- Kooktijd: 50 minuten
- 3 el gember-knoflookpasta OF 6 cm gember en 5 tenen knoflook
- 3 el tandoori masala OF 2 tl garam masala, 3 tl paprikapoeder, 2 tl komijnpoeder, chilipoeder naar smaak
- 1 el vers limoensap
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 middelgrote bloemkool
- 1 rode ui
- 30 gr roomboter
- 1 tl kurkuma
- 1 blik tomaatblokjes (400 gr)
- 20 ongebrande cashewnoten
- 50 ml room
- 1 blik kikkererwten (400 gr) afgespoeld en uitgelekt
Zo maak je het
Maak een pasta van 2 el gember-knoflookpasta, 2 el tandoori masala (OF 2 cm geraspte gember, 3 tenen geraspte knoflook, 1 tl garam masala, 2 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder plus chilipoeder naar smaak), het limoensap, de yoghurt en 1/2 tl fijn zout. Snijd de bloemkool in roosjes en meng deze met de pasta.
Bak daarna de bloemkool in een grote pan, of op een bakplaat, 20 minuten op 200 graden in de oven.
Butter chicken van bloemkool
Snipper ondertussen de rode ui en rasp de rest van de gember en de knoflook (tenzij je gember-knoflookpasta gebruikt natuurlijk). Smelt de helft van de boter in een ruime pan en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg dan de gember en de knoflook toe en fruit de gember en knoflook mee.
Doe dan de resterende tandoori masala OF 1 tl garam masala, 1 tl komijnpoeder en 1 tl paprikapoeder met de kurkuma in de pan en fruit 30 seconden mee.
Vega butter chicken
Voeg dan de tomaatblokjes, de cashewnoten en 1/4 tl fijn zout toe. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg dan de room toe en pureer de saus glad met een staafmixer. Voeg vervolgens de rest van de boter, de bloemkool en de kikkererwten toe en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
P.S. De linkjes naar het boek in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij iets via zo’n linkje bestelt, ik een percentage commissie krijg, zonder dat het jou meer kost. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt