Zoals iedere keer deed ik ook deze maand mee aan de #swiepswoepswap van Mandy and more, waarbij foodbloggers elkaars recepten maken. Elke keer is het weer een feestje! Dit keer mocht ik een recept van Duizenden1dag uitkiezen, en mijn oog viel op de Vietnamese pizza van rijstvellen.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar omdat ik dol ben op experimenten in de keuken én de Vietnamese keuken, ging ik direct voor de bijl. Gelukkig hoef je bij de #swiepswoepswap de recepten niet naar de letter te volgen, dus kon ik lekker creatief aan de slag.
Vietnamese pizza van rijstvel
De bodem van een Vietnamese pizza is gemaakt van rijstvel zoals je ook voor springrolls gebruikt). Daar gaat een beetje geklutst ei op om de toppings eraan te laten plakken. Is de pizza klaar, dan gaan er typisch Vietnamese smaakmakers op, zoals pittige saus en verse kruiden!
Vegetarische Vietnamese pizza
De eerste tweak: ik wilde een vegetarische versie van de Vietnamese pizza maken. Dus verving ik het half-om-half gehakt en spek door tofugehakt met hoisinsaus. Zoals ik al eerder verteld heb, houd ik niet zo van de textuur van tofu, maar ik heb een rotsvast vertrouwen in de recepten van Dorothy van Vette Sletten. Dus maakte ik haar tofugehakt, maar dan natuurlijk net iets anders.
En of dat lekker was? Mijn man lust absoluut geen tofu. Maar dit was zijn reactie:
Puntje van aandacht: de tofu moet voor je hem verwerkt minimaal een half uur uitlekken. Houd daar dus rekening mee als je dit gerecht gaat maken. Hoe dit precies werkt, lees je in mijn recept voor krokante tofu.
Aziatische pizza
Volgende tweak: Martine vouwt de Vietnamese pizza in de pan al dubbel, maar toen ik op zoek was naar nog meer recepten voor mijn vega-tweak, ontdekte ik dat veel mensen hem pas dubbelvouwen op hun bord. Dat leek me er gezelliger uitzien, dus dat deed ik ook.
Vietnamese pizza met tofu
Dat leverde deze beeldschone pizza op! Knapperig aan de randjes, tofugehakt dat bijna explodeerde van de smaak, frisse toppings en een shot pittige sriracha.
Er gaat ook altijd mayonaise op deze pizza. Gewone mayo vind ik altijd te vettig, ik heb hem liever wat frisser. Een erg fijne combinatie vind ik de vegan mayo van Jean Bâton met wat limoensap, maar dit keer gebruikte ik de yuzumayo van Eyserhalte en die is stiekem nóg lekkerder.
Zo maak je 2 Vietnamese pizzas:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 250 gr stevige tofu
- 2 tl maïzena
- 1 el sesamolie of zonnebloemolie
- 1,5 el hoisinsaus
- 1 ei
- 3 bosuien
- 15 gr koriander en/of munt
- 2 rijstvellen
- sriracha en mayonaise naar smaak
Zo maak je het
Haal om te beginnen de tofu uit de verpakking en leg hem tussen 2 vellen keukenpapier onder iets zwaars. Ik gebruik meestal een grote braadpan. Laat de tofu zo minimaal een half uur uitlekken.
Begin 10 minuten voor het einde van het uitlekken met het voorbereiden van de overige ingrediënten. Kluts het ei, snijd de bosuien in ringetjes en hak de koriander en/of munt grof.
Pizza met tofu
Verkruimel na het uitlekken de tofu tot ongelijkmatige stukjes, iets kleiner dan popcorn en meng die met de maïzena en een snufje zout. Verhit in een wok of grote koekenpan de olie en bak de tofu hierin al omscheppend rondom een beetje bruin. Voeg dan de hoisinsaus toe en schep alles goed om, tot alle tofu bedekt is met een plakkerig laagje.
Pizza van rijstvellen
Haal dan de pan van het vuur en zet een droge koekenpan op hoor vuur. Leg hier 1 rijstvel in en druk het een beetje plat als het begint te bobbelen. Smeer na 1 minuut bakken de helft van het ei erover uit. Ik vond dit het makkelijkst gaan met een vork.
Verdeel wanneer het ei begint te stollen de helft van het tofugehakt er overheen. Laat de Vietnamese pizza daarna op een bord glijden en top met bosui, kruiden en sriracha en mayo naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt